Κόσμος|20.03.2019 10:39

Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ συνάντησε τον... Βραζιλιάνο Τραµπ

Γιώργος Σκαφιδάς

Ο Αµερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραµπ και... ο πολιτικός «κλώνος» του από τη Βραζιλία, Ζαΐρ Μπολσονάρο, είχαν χθες την πρώτη τους συνάντηση στον Λευκό Οίκο, µέσα σε κλίµα απόλυτης σύµπνοιας, µια συνάντηση από την οποία δεν θα µπορούσαν φυσικά να λείψουν και οι... επιθέσεις στον Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας.

«Βραζιλία και Ηνωµένες Πολιτείες στέκονται η µία στο πλευρό της άλλης, µε σεβασµό προς τον Θεό και τις αξίες της οικογένειας και της παράδοσης, ενάντια στην πολιτική ορθότητα» διακήρυξε χαρακτηριστικά χθες ο Μπολσονάρο από το βήµα του Λευκού Οίκου.

Πολιτικός ακροδεξιών πεποιθήσεων και υπέρµαχος της οπλοκατοχής, µε έντονα λαϊκιστικές τάσεις και ιδιαίτερη αδυναµία στο Twitter, o 63χρονος πρόεδρος της Βραζιλίας πραγµατοποιεί την πρώτη επίσκεψη της θητείας του στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε χθες και µε τον Ντόναλντ Τραµπ στην Ουάσιγκτον.

Η Βραζιλία στο... ΝΑΤΟ

Οι δύο ηγέτες δεν παρέλειψαν να πλέξουν ο ένας το εγκώµιο του άλλου κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, µε τον παραδοσιακά υπερφίαλο Αµερικανό πρόεδρο να υποστηρίζει µάλιστα ότι η Βραζιλία θα µπορούσε ακόµη και... να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και τον 63χρονο Βραζιλιάνο να δηλώνει «σίγουρος» για την επανεκλογή Τραµπ στην προεδρία το 2020.

Νωρίτερα, µιλώντας στο συντηρητικό αµερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Βραζιλιάνος ηγέτης είχε πάρει ανοιχτά θέση υπέρ της ανέγερσης τείχους από τον Τραµπ στα σύνορα των ΗΠΑ µε το Μεξικό, υποστηρίζοντας µάλιστα ότι οι µετανάστες στην πλειονότητά τους «δεν έχουν καλές διαθέσεις» και «δεν θέλουν το καλό των Αµερικανών». «Τη δηµοκρατία που απολαµβάνουµε στο νότιο ηµισφαίριο την οφείλουµε σε µεγάλο βαθµό στις Ηνωµένες Πολιτείες» συνέχισε ο Μπολσονάρο, µε τον Τραµπ από την πλευρά του να δηλώνει πανευτυχής... µέσω Twitter. «Για πρώτη φορά έπειτα από καιρό, ένας φιλοαµερικανός Βραζιλιάνος πρόεδρος επισκέπτεται την Ουάσιγκτον» τιτίβισε ο Τραµπ µέσα από τις (ιστο)σελίδες του αγαπηµένου του κοινωνικού δικτύου, αποκηρύσσοντας ως αντιαµερικανό τον πάλαι ποτέ πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, και τη διάδοχό του στην ηγεσία της χώρας, Ντίλµα Ρούσεφ.

Κοινός εχθρός ο Μαδούρο

Τραµπ και Μπολσονάρο µοιράζονται, ανάµεσα σε πολλά άλλα, και µια κοινή απέχθεια για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο ιδανικά θα ήθελαν να ανατρέψουν. Ο Αµερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέµα της Βενεζουέλας χθες, προαναγγέλλοντας νέες, ακόµη σκληρότερες αµερικανικές κυρώσεις κατά του Μαδούρο.

ΗΠΑ και Βραζιλία ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να αναγνωρίσουν ως νόµιµο πρόεδρο της Βενεζουέλας τον αυτοανακηρυχθέντα ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό. Η πλευρά Γκουαϊδό µάλιστα έχει πια αρχίσει να παίρνει υπό τον δικό της έλεγχο και τις εγκαταστάσεις των διπλωµατικών αποστολών της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, επωφελούµενη από τη διάρρηξη των διπλωµατικών δεσµών ανάµεσα στο Καράκας και την Ουάσιγκτον.

Το προξενείο της Βενεζουέλας στη Νέα Υόρκη και τουλάχιστον άλλα δύο κτίρια στην Ουάσιγκτον φέρονται να έχουν περιέλθει πλέον υπό τον έλεγχο του Γκουαϊδό, όπως άλλωστε και το γραφείο του στρατιωτικού ακολούθου της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, προφανώς µε τις ευλογίες της αµερικανικής κυβέρνησης. Είναι προφανής, άλλωστε, η προσπάθεια του Γκουαϊδό να χτίσει έναν δικό του, παράλληλο κρατικό µηχανισµό που θα ανατρέψει σταδιακά και αναίµακτα τον Μαδούρο από την εξουσία, παίρνοντας µε το µέρος του διπλωµάτες, στρατιωτικούς και δηµοσίους υπαλλήλους.

Donald TrumpΖαΐχ ΜπολσονάρουΒραζιλίαΧουάν ΓκουαϊδόΒενεζουέλαΛευκός ΟίκοςΗΠΑ