Κόσμος|11.09.2023 19:11

Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης του 40χρονου σπηλαιολόγου που παγιδεύτηκε σε σπήλαιο στην Τουρκία: «Το φορείο απέχει 500 μέτρα από την επιφάνεια»

Newsroom

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη διάσωση του 40χρονου σπηλαιολόγου, Μαρκ Ντίκι που παγιδεύτηκε σε σπήλαιο στη Νότια Τουρκία

Ο Ντίκι ηγείτο διεθνούς αποστολής για τη χαρτογράφηση του σπηλαίου Μόρκα στην οροσειρά του Ταύρου στην επαρχία Μερσίνης, όταν εμφάνισε συμπτώματά γαστρεντερικής αιμορραγίας. Περισσότεροι από 150 διασώστες από την Τουρκία και άλλες χώρες συμμετέχουν στην επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό του.

«Η ιατρική μας ομάδα εργάζεται πολύ σκληρά για να προσπαθήσει να κρατήσει την κατάσταση του Μαρκ όσο το δυνατόν πιο σταθερή. Από χθες αρχίσαμε να σηκώνουμε το φορείο και να τον μεταφέρουμε μέσα από το σπήλαιο», δήλωσε  ο Τζουζέπε Κόντι, πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Διάσωσης Σπηλαίων.

«Πρέπει να το κάνουμε πολύ προσεκτικά γιατί δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να επιδεινωθούν οι συνθήκες για τον Μαρκ. Πρέπει λοιπόν να δίνουμε προσοχή μέτρο με μέτρο. Προς το παρόν, το φορείο απέχει περίπου ... 500 μέτρα από την επιφάνεια», συμπλήρωσε. 

Η αρραβωνιαστικιά του Ντίκι, η οποία ήταν μαζί του στην αποστολή παραμένει στον κοντινό καταυλισμό και συνεργάζεται με τις ομάδες διάσωσης.

«Ένας γιατρός θα τον συνοδεύει σε όλη τη διαδρομή. Αυτή τη στιγμή, Ιταλοί γιατροί είναι μαζί του κατά μήκος της διαδρομής. Η ιατρική κατάσταση του Μαρκ αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλή», δήλωσε η ιατρική συντονίστρια της επιτροπής διάσωσης σπηλαίων.

Ο Τσενκ Γιλντίζ, επικεφαλής της τουρκικής αρχής διαχείρισης καταστροφών, δήλωσε ότι ο Ντίκι θα βγει σε δύο έως τρεις ημέρες «αν δεν αντιμετωπίσουμε αναπάντεχα προβλήματα».

Να σημειωθεί πως το σπήλαιο Μόρτσα, είναι το τρίτο βαθύτερο σπήλαιο στην Τουρκία.  Είναι εξαιρετικά στενό με πολλές στροφές, γεγονός που το καθιστά δύσκολα προσβάσιμο.

Τουρκίααπεγκλωβισμόςειδήσεις τώρασπήλαιο