Κόσμος|11.09.2023 16:10

Ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Σίσι στην Τουρκία - «Έλα εσύ πρώτα» του απάντησε ο Αιγύπτιος πρόεδρος

Μαρία Ζαχαράκη

Επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου αλ Σίσι στην Τουρκία προανήγγειλε (ξανά) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού πρώτα ο ίδιος επισκεφτεί το Κάιρο, όπως έβαλε «όρο» ο ηγέτης της Αιγύπτου, στην πρώτη τους τετ α τετ συνάντηση που είχαν στην Ινδία μετά από 10 χρόνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από το Νέο Δελχί, όπου μετέβη στο πλαίσιο της 8ης Συνόδου των Ηγετών της G20, αποτίμησε θετικά τη συνάντησή του με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αλληλο-προσκλήσεις που αντήλλαξαν οι δύο ηγέτες για αμοιβαίες επισκέψεις.

«Το θέμα της πρόσκλησης τέθηκε στην ατζέντα. Πρώτα απ' όλα, έχουμε ορίσει τους υπουργούς Εξωτερικών και τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών μας να πραγματοποιήσουν συναντήσεις μεταξύ τους. Φυσικά, μας περιμένουν εκείνοι πρώτα, αλλά τους είπα κι εγώ ότι "σας περιμένουμε". Θα εργαστούμε για την αναβίωση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Η βελτίωση των σχέσεών μας (με την Αίγυπτο) μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα σε πολλά περιφερειακά ζητήματα, ιδίως στο συριακό ζήτημα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

3ος πυρηνικός σταθμός με την Κορέα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής των G20 συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, με τον οποίο - όπως αποκάλυψε - συζήτησαν σχετικά με την κατασκευή του τρίτου (πυρηνικού) σταθμού παραγωγής ενέργειας.

Κυνήγι επενδύσεων στις ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι έγιναν επαφές και με οικονομικούς παράγοντες και ότι συμφώνησε με χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με έδρα την Ουάσιγκτον για παροχή χρηματοδότησης ύψους 550 εκατομμυρίων δολαρίων για το πετροχημικό εργοστάσιο στο Τζεϊχάν.

Επίσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα συναντηθεί με πολλούς οικονομικούς ομίλους, που έχουν ήδη επενδύσεις στην Τουρκία για περαιτέρω ενισχύσεις.

«Του χρόνου ο πληθωρισμός θα γίνει μονοψήφιος»

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην πληθωριστική κρίση που βιώνει η χώρα του, αναβάλλοντας για άλλον έναν χρόνο τη μείωση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο νούμερο.

«Μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή, ελπίζουμε ότι θα δούμε μια μόνιμη μείωση του πληθωρισμού. Όλα είναι υπό έλεγχο τώρα, θα επαναφέρουμε την Τουρκία σε μονοψήφιο πληθωρισμό με ισορροπημένες πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» υποσχέθηκε.

«Θα προσπαθήσουμε να ξανανοίξουμε το διάδρομο των σιτηρών»

«Θα είμαστε σε κάθε τραπέζι ως σταθεροποιητική δύναμη για να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος δεν θα βυθιστεί σε μια νέα επισιτιστική, ενεργειακή ή άλλη κρίση και ότι δεν θα χυθεί άλλο ανθρώπινο αίμα», είπε ο Τούρκος ηγέτης και έστειλε μήνυμα προς τη Δύση ότι θα λύσει το ζήτημα του διαδρόμου των σιτηρών.

»Οι λαοί των δυτικών χωρών πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που εργάζεται για την πρόληψη της επισιτιστικής κρίσης. Θα προσπαθήσουμε να ξανανοίξουμε τον διάδρομο. Έχουμε θέσει στην ημερήσια διάταξη την προσφορά του Πούτιν για 1 εκατομμύριο τόνους σιτηρών και θα ζητήσουμε από τον ίδιο να αυξήσει την ποσότητα. Η Δύση πρέπει επίσης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την επιταγή Πούτιν πριν από λίγες ημέρες στο Σότσι.

ΤουρκίαΑμπντέλ Φάταχ αλ Σίσιειδήσεις τώραΑίγυπτοςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν