Κόσμος|12.09.2023 10:10

Λιβύη: Τουλάχιστον 2.000 νεκροί και χιλιάδες αγνοούμενοι από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel - Στέλνει βοήθεια η Τουρκία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Twitter
Twitter
Twitter
Twitter
Twitter
Twitter
Twitter
Twitter

Ανείπωτη τραγωδία έχει χτυπήσει τη Λιβύη, με την κακοκαιρία Daniel να αφήνει πίσω της τουλάχιστον 2.000 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές. 

Σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό Almasar, ο επικεφαλής της κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη, ο Οσάμα Χαμάντ, έκανε λόγο για «περισσότερους από 2.000 νεκρούς και για χιλιάδες αγνοούμενους» μόνο στην πόλη Ντέρνα, αλλά ο απολογισμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε από καμιά ιατρική πηγή ούτε από υπηρεσίες διάσωσης.

«Τουλάχιστον 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας των πλημμυρών που προκλήθηκαν από την καταιγίδα Daniel στην Ντέρνα, στις περιφέρειες του Τζαμπάλ Αλ-Άχνταρ και στο προάστιο Αλ-Μαρτζ», είχε δηλώσει προηγουμένως στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Μασούντ, εκπρόσωπος του επικεφαλής της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης.

Στην ανατολική Λιβύη βρίσκονται οι κύριες πετρελαιοπηγές και οι κύριοι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου της χώρας. Η λιβυκή Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) κήρυξε «κατάσταση ύψιστου συναγερμού» και «ανέστειλε τις πτήσεις» ανάμεσα στις εγκαταστάσεις παραγωγής, στις οποίες η δραστηριότητα έχει μειωθεί δραστικά.

Τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη ανέφεραν ότι θα «παράσχουν επείγουσα ανακουφιστική βοήθεια σε υποστήριξη των προσπαθειών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

Ερντογάν: Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του λιβυκού λαού

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτησή του στο Twitter ανακοίνωσε αποστολή βοήθειας στη Λιβύη για την αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής Ντάνιελ που πλήττει τη χώρα και έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες πολίτες.

«Εύχομαι ο Αλλάχ να ανακουφίσει τους αδελφούς και τις αδελφές μας που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της καταστροφής από τις πλημμύρες στη Λιβύη και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του λιβυκού λαού. Υπό το συντονισμό της AFAD, οργανώθηκαν 3 πτήσεις για να προσγειωθούν στη Βεγγάζη σήμερα το πρωί. Εκτός από την AFAD, το προσωπικό μας από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας και τη Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής θα συμμετάσχει επίσης στις επιτόπιες επιχειρήσεις. Στο πρώτο στάδιο, 168 άτομα προσωπικό, 2 οχήματα έρευνας και διάσωσης, 2 βάρκες διάσωσης, 170 σκηνές, 600 κουβέρτες, 400 δέματα τροφίμων και υγιεινής, 20 γεννήτριες, 1000 αδιάβροχα, 500 μπότες και 500 φακοί θα είναι διαθέσιμα στα αεροσκάφη μας για την υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και άλλων επιχειρήσεων».

ΟΗΕΛιβύηΤουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνκακοκαιρία Daniel