Κόσμος|14.09.2023 07:25

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Οι αιτιάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Αιγαίο και την Κύπρο δεν έχουν καμία ισχύ για την Άγκυρα»

Μαρία Ζαχαράκη

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, απαντώντας στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για το 2022. Αναφέρει ότι η έκθεση αυτή «αντανακλά τη συνήθη ρηχή και χωρίς όραμα προσέγγιση του ΕΚ, το οποίο έχει υποκύψει σε μία λαϊκίστικη πολιτική», ενώ απορρίπτει τις θέσεις που παίρνει για το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι είναι απορριπτέες από την Άγκυρα.

«Η έκθεση 2022 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για την Τουρκία, η οποία αποτελεί σύσταση, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του ΕΚ στις 13 Σεπτεμβρίου 2023.

Η έκθεση αυτή, η οποία είναι γεμάτη από άδικες κατηγορίες και προκαταλήψεις που βασίζονται στην παραπληροφόρηση των αντι-τουρκικών κύκλων, αντανακλά τη συνήθη ρηχή και χωρίς όραμα προσέγγιση του ΕΚ τόσο για τις σχέσεις με τη χώρα μας όσο και για το μέλλον της ΕΕ. Δυστυχώς, η έκθεση αυτή δείχνει επίσης πόσο μακριά βρίσκονται τα μέλη του ΕΚ από την ανάπτυξη μιας σωστής στρατηγικής προσέγγισης τόσο απέναντι στην ΕΕ όσο και απέναντι στην περιοχή μας και πόσο αιχμάλωτοι της καθημερινής λαϊκίστικης πολιτικής είναι.

Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ηπείρου μας, όταν έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, θεωρούμε παράλογο το ΕΚ να αναδεικνύει διαφορετικές επιδιώξεις αντί των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των σχέσεών μας.

Επιπλέον, οι αιτιάσεις του ΕΚ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, οι οποίες αντανακλούν τις μονομερείς απόψεις ορισμένων κύκλων και είναι αποκομμένες από την ιστορική και νομική πραγματικότητα, δεν έχουν καμία ισχύ για εμάς.
Το επόμενο διάστημα, κοινός μας στόχος με την ΕΕ είναι η ταχεία ολοκλήρωση της επικαιροποίησης της Τελωνειακής Ένωσης και του διαλόγου για την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Τα αμοιβαία βήματα που θα κάνουμε σε αυτά τα θέματα θα φέρουν τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και την ενταξιακή μας διαδικασία σε ένα νέο και δυναμικό επίπεδο», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται μάλιστα ότι η Τουρκία είναι η χώρα που θα μπορούσε να μετατρέψει την ΕΕ σε παγκόσμια δύναμη. «Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την ΕΕ σε παγκόσμια δύναμη απέναντι σε όλες τις τρέχουσες προκλήσεις, ιδίως την ασφάλεια, την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την εκτροπή του εμπορίου και τις οικονομικές δυσκολίες. Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με μια οραματική προοπτική που δεν υποτάσσεται στα καθημερινά συμφέροντα ορισμένων κύκλων.

Μετά τις εκλογές του ΕΚ του 2024, ελπίζουμε ότι το νέο Κοινοβούλιο θα ενεργήσει με αμερόληπτη, ορθολογική και εποικοδομητική προοπτική».

ΚύπροςΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιοειδήσεις τώραΤουρκίατουρκικό ΥΠΕΞΑιγαίο