Κόσμος|14.09.2023 14:42

Νέα αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας εναντίον ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο - «Τα ΗΕ προσπαθούν να εμφανιστούν συμπαθείς προς την ελληνοκυπριακή πλευρά»

Μαρία Ζαχαράκη

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αντέδρασαν στον φερόμενο «ξυλοδαρμό»Τ/Κ στρατιώτη από δυνάμεις ασφαλείας του ΟΗΕ στην Κύπρο και σχολίασαν ότι «τα Ηνωμένα Έθνη ίσως προσπαθούν να εμφανιστούν συμπαθείς προς την ελληνοκυπριακή πλευρά και να φέρουν την τουρκική σε δύσκολη θέση».

Σύμφωνα με τις πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «το εν λόγω περιστατικό έλαβε χώρα στις 11 Σεπτεμβρίου στην οδό Μπουρχάν Ταν. Αναφέροντας ότι οι εργασίες καθαρισμού του εν λόγω δρόμου είναι αρμοδιότητα του προσωπικού της Διοίκησης Δυνάμεων Ασφαλείας στο πλαίσιο της "Συμφωνίας Αποστρατιωτικοποίησης" που υπογράφηκε μεταξύ της ΤΔΒΚ, της GCASC και των Ηνωμένων Εθνών το 1989, οι πηγές σημείωσαν τα εξής:

Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών έχει πρόσφατα εμπλακεί σε ορισμένες συμπεριφορές και ενέργειες που μπορεί να βλάψουν την αρχή της αμεροληψίας, την οποία θα πρέπει να προστατεύει με ευαισθησία στο νησί. Στις 11 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια των εργασιών καθαρισμού, ένα μέλος της Διοίκησης των Δυνάμεων Ασφαλείας χτυπήθηκε και ξυλοκοπήθηκε από ένα μέλος της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια ενός καυγά που ξέσπασε όταν το μέλος της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών προσπάθησε να εισέλθει στον χώρο με την αιτιολογία ότι επρόκειτο να καθαρίσει τον χώρο όπου βρισκόταν το μέλος της Διοίκησης των Δυνάμεων Ασφαλείας.

Μετά το περιστατικό, ο υποδιοικητής της Ειρηνευτικής Δύναμης ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε ότι θα διεξαχθεί λεπτομερής έρευνα κατά του προσωπικού, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ αντέδρασε πολύ έντονα στο περιστατικό. Θεωρείται ότι η δυσανάλογη αντίδραση των στοιχείων της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην οδό Μπουρχάν Ταν σε μια ευαίσθητη περίοδο σχετικά με το έργο του Παϊλοδρόμου μπορεί να είναι μια προσπάθεια να εμφανιστεί συμπαθής προς την ελληνοκυπριακή πλευρά και να φέρει την τουρκική πλευρά σε δύσκολη θέση».

Σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας

Σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι πηγές ανέφεραν: "Ο σχεδιασμός συνεχίζεται με εντατικές προσπάθειες. Αναμένουμε να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα στο εγγύς μέλλον".

Κύπροςειδήσεις τώραΤουρκία