Κόσμος|15.09.2023 17:58

Τουρκία και Κίνα κοντά σε συμφωνία για νέο πυρηνικό σταθμό: Θα κατασκευαστεί στην ανατολική Θράκη

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε ότι σε λίγους μήνες αναμένεται να υπογραφεί με την Κίνα μια συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην ανατολική Θράκη, καθώς δεν έχουν μείνει σημαντικά ζητήματα προς διαπραγμάτευση.

«Είμαστε σε θέση να συνάψουμε σύντομα μια συμφωνία με την Κίνα»

Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης επισκέφτηκαν την ανατολική Θράκη και είδαν τις τοποθεσίες όπου σχεδιάζεται η κατασκευή. «Φτάσαμε σε ένα πολύ σημαντικό σημείο που πρέπει να ολοκληρώσουμε [τη συμφωνία] σε λίγους μήνες», είπε, προσθέτοντας ότι «είμαστε πολύ κοντά. Δε νομίζω ότι έχουμε μεγάλες διαφορές. Είμαστε σε θέση να συνάψουμε σύντομα μια συμφωνία με την Κίνα για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας».

Άλλη πηγή σημείωσε ότι ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας της Κίνας He Yang και ο αντιπρόεδρος της State Power Investment Corporation Lu Haongzao συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία που επιθεώρησε την περιοχή στη Θράκη.

Η Τουρκία επεξεργάζεται ένα φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα. Η Ρωσία κατασκευάζει ήδη ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Άκκουγιου που θα τεθεί εν μέρει σε λειτουργία το επόμενο έτος, ενώ σε εξέλιξη είναι οι συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και τη Μόσχα για ένα δεύτερο εργοστάσιο στη Σινώπη.

Η κυβέρνηση Ερντογάν είναι επίσης ανοιχτή στην κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR's) με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ (τις συνομιλίες διεξάγει ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ) και τη Γαλλία.

ειδήσεις τώραπυρηνική ενέργειαΑνατολική ΘράκησυμφωνίαΚίναπυρηνικό εργοστάσιοΤουρκία