Κόσμος|15.09.2023 18:25

Κακοκαιρία Daniel - Οργή στη Λιβύη: Για αποτυχία του κρατικού μηχανισμού κάνουν λόγο οι επιζώντες από τις φονικές πλημμύρες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)

«Αποτυχία» χαρακτήρισε στο BBC τις προειδοποιήσεις που έκαναν οι αρχές, ένας επιζώντας των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel τη Λιβύη. Ο ίδιος και η οικογένειά του κατάφεραν να σωθούν αλλά πολλοί συγγενείς του έχασαν την ζωή τους.

Περίπου 11.000 άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 20.000 αγνοούνται μετά από σοβαρές πλημμύρες στην ανατολική πόλη Ντέρνα την Κυριακή.

Ο πρώην εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση Ahmed Hassadi από το Brighton του East Sussex, δήλωσε: "Η ανθρωπότητα πρέπει να πάρει μαθήματα από αυτό".

Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους χιλιάδες θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι αρχές είχαν εκδώσει τις κατάλληλες προειδοποιήσεις και είχαν προβεί σε εκκενώσεις.

Ο κ. Χασάντι, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν στην υλικοτεχνική υποστήριξη του Διεθνούς Ιατρικού Σώματος του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Η προειδοποίηση ήταν αποτυχία και η κατανόηση της καταιγίδας ήταν αποτυχία. Η αντίδραση έκτακτης ανάγκης ήταν δυστυχώς αποτυχημένη. Ένα στρατιωτικό όχημα ήρθε στο κέντρο της πόλης με μεγάλα ηχεία που έλεγαν ότι είναι πιθανό να πλημμυρίσει η κοιλάδα και ότι εσείς πρέπει να εγκαταλείψετε την πόλη και να είστε προσεκτικοί. Αυτό ήταν το μόνο που έγινε».

Σοκαριστικό βίντεο - Όλα έγιναν σε 20 δευτερόλεπτα

Στο «φως» έρχεται βίντεο που αποκαλύπτει πως η καταστροφή έγινε μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα πώς οι δρόμοι στην πόλη Ντέρνα μετατράπηκαν σε ποτάμια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το πλάνο τραβήχτηκε την περασμένη Δευτέρα και δείχνει τη στιγμή που τα ορμητικά νερά «πνίγουν» την Ντέρνα και σαρώνουν ό,τι βρουν στον δρόμο τους. Δεκάδες αυτοκίνητα και πολλά φερτά υλικά φαίνεται να παρασύρονται προς τη θάλασσα. Στην αρχή του βίντεο, που δημοσιεύει το BNO News, επικρατεί ηρεμία, αλλά μετά από λίγα δευτερόλεπτα ο δρόμος έχει γίνει ποτάμι και οχήματα παρασύρονται ασταμάτητα.

Τι συνέβη στη Λιβύη

Ο Daniel, μια ασυνήθιστα ισχυρή μεσογειακή καταιγίδα, προκάλεσε θανατηφόρες πλημμύρες σε κοινότητες σε ολόκληρη την ανατολική Λιβύη, αλλά το χειρότερο χτύπημα ήταν στην Ντέρνα. Καθώς η καταιγίδα χτυπούσε την περιοχή την Κυριακή το βράδυ, οι κάτοικοι δήλωσαν ότι άκουσαν δυνατούς ήχους όταν κατέρρευσαν δύο φράγματα έξω από την πόλη.

Τα νερά γρήγορα κατευθύνθηκαν στο Wadi Derna, μια κοιλάδα που διασχίζει την πόλη, διαλύοντας κτίρια και παρασύροντας ανθρώπους στη θάλασσα.

Ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι περισσότερες απώλειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, όπως μεταδίδει το Associated Press.

«Αν υπήρχε μια μετεωρολογική υπηρεσία που λειτουργεί κανονικά, θα μπορούσαν να είχαν εκδοθεί οι προειδοποιήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), Petteri Taalas, στους δημοσιογράφους στη Γενεύη. «Οι Αρχές διαχείρισης εκτάκτων αναγκών θα ήταν σε θέση να πραγματοποιήσουν την εκκένωση».

Ο WMO δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο εξέδωσε προειδοποιήσεις 72 ώρες πριν από τις πλημμύρες, ενημερώνοντας όλες τις κυβερνητικές αρχές με email και μέσω των ΜΜΕ.

Αξιωματούχοι στην ανατολική Λιβύη προειδοποίησαν το κοινό για την επερχόμενη καταιγίδα και το Σάββατο διέταξαν τους κατοίκους να εκκενώσουν τις παράκτιες περιοχές, φοβούμενοι ένα κύμα από τη θάλασσα. Δεν υπήρξε, όμως, καμία προειδοποίηση για την κατάρρευση των φραγμάτων.

Τι συμβαίνει τώρα

Στην Ντέρνα οι άνθρωποι θάβουν τους νεκρούς τους, κυρίως σε ομαδικούς τάφους, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας της ανατολικής Λιβύης, Othman Abduljaleel.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι είχαν ταφεί μέχρι το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε ο υπουργός, ενώ άλλοι 2.000 εξετάζονται. Όπως είπε, οι περισσότεροι από τους νεκρούς θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους έξω από την Ντέρνα, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν σε κοντινές πόλεις.

Ο Abduljaleel δήλωσε ότι οι ομάδες διάσωσης εξακολουθούν να ερευνούν τα γκρεμισμένα κτίρια στο κέντρο της πόλης και οι δύτες «χτενίζουν» τη θάλασσα στα ανοικτά της Ντέρνα. Αμέτρητοι άνθρωποι μπορεί να είναι θαμμένοι κάτω από λάσπη και συντρίμμια.

Το κοινοβούλιο της Λιβύης, η Βουλή των Αντιπροσώπων, ενέκρινε την Πέμπτη έναν προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης ύψους 10 δισεκατομμυρίων λιβυκών δηναρίων -περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων- για την αντιμετώπιση των πλημμυρών και τη βοήθεια των πληγέντων.

Η καταστροφή στην Ντέρνα

κακοκαιρία DanielΛιβύηπλημμύρεςειδήσεις τώρα