Κόσμος|16.09.2023 15:10

Τουρκία: Οι 100 ημέρες του Μεχμέτ Σιμσέκ στο τιμόνι της οικονομίας

Μαρία Ζαχαράκη

Εκατό ημέρες στην εξουσία συμπλήρωσε ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος διορίστηκε από τον Τούρκο πρόεδρο ως επικεφαλής της οικονομίας.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι, αν και έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα κατά την περίοδο αυτή, το περιβάλλον διαφάνειας και εμπιστοσύνης στην οικονομία δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί. Σύμφωνα με τους Τούρκους πολίτες, εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρή επιδείνωση της οικονομίας, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου κόστους ζωής

«Δεν ήμασταν ευχαριστημένοι ούτε με τον Νεμπάτι (πρώην ΥΠΟΙΚ), αλλά όταν ήρθε ο Σιμσέκ, η βροχή των αυξήσεων των τιμών από τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα συνεχίστηκε ραγδαία. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε όχι για ένα χρόνο από τώρα, ούτε καν για την επόμενη μέρα», δηλώνει ο Τούρκος καταστηματάρχης, Σερκάν Αντίγκιουζέλ.

Επιτόκια και πληθωρισμός αυξάνονται

Η Κεντρική Τράπεζα υπό τη διοίκηση της Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν τερμάτισε τη μείωση των επιτοκίων που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2021 και από 8.5% που ήταν προεκλογικά αυξήθηκε κατακόρυφα στο 25%. Ωστόσο, η σκιά του Ερντογάν πάνω από τη διαχείριση της οικονομίας παραμένει και ο Σιμσέκ διεξάγει μια πραγματική μάχη κατά του πληθωρισμού. Ο ετήσιος πληθωρισμός, ο οποίος ήταν 38% όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Μεχμέτ Σιμσέκ, αυξήθηκε στο 59% το Σεπτέμβριο. Η πρόβλεψή για το τέλος του έτους είναι 65%. Επίσης, η τουρκική λίρα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδό της στην ιστορία έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Βελτίωση κλίματος

Το καλοκαίρι ο Σιμσέκ και η Ερκάν συναντήθηκαν τόσο με Ευρωπαίους όσο και με Αμερικανούς επενδυτές και προσπάθησαν να προσελκύσουν επενδύσεις εξηγώντας τους στόχους της τουρκικής οικονομίας για τη νέα περίοδο. Το ασφάλιστρο πιστωτικού κινδύνου της Τουρκίας υπερέβαινε τις 700 μονάδες πριν από τις εκλογές, αλλά από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει πέσει κάτω από τις 400 μονάδες. 

«Η επιστροφή στην ορθολογική πολιτική είναι στον αέρα»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών, Αζίζ Κονουκμάν, ο Σιμσέκ δεν κατήργησε τους πολυσυζητημένους κανονισμούς στον χρηματοπιστωτικό και ιδιωτικό τομέα της προηγούμενης περιόδου, παρά μόνο τους μαλάκωσε: «Τα λάθη της προηγούμενης περιόδου δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συζήτηση για επιστροφή στην ορθολογική πολιτική είναι στον αέρα».

«Η αβεβαιότητα συνεχίζεται στην οικονομία»

Επομένως, τί είδους πορεία θα ακολουθήσει ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ τους επόμενους μήνες; Ο καθηγητής Οικονομικών Τζεϊχούν Ελγκίν υποστηρίζει ότι «οι τρέχουσες πολιτικές θα διατηρηθούν μέχρι τις εκλογές, αλλά και μετά τις εκλογές δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στις παλιές λανθασμένες πολιτικές. Τα προβλήματα στην οικονομία δεν μπορούν να λυθούν μόνο με τα βήματα που κάνει ο Μεχμέτ Σιμσέκ».

τουρκικά ΜΜΕΤουρκίαειδήσεις τώρατουρκική οικονομία