Κόσμος|19.09.2023 07:05

Μήπως το κακό με τις επιπλέον χρεώσεις των αερομεταφορέων έχει παραγίνει; Η διαμάχη της οικογένειας Lloyd με τη Ryanair για 165 λίρες πυροδοτεί τη συζήτηση

Newsroom

Σε δικαστική διαμάχη με τη Ryanair έχει μπει οικογένεια από τη Βρετανία που χρεώθηκε έξτρα το ποσό των 165 λιρών, λόγω λάθους της εταιρείας στο online check in που είχε ήδη κάνει.

Συγκεκριμένα, όπως λέει ο Damian Lloyd, είχε κάνει check-in για τον ίδιο και την οικογένειά του, ένα μήνα πριν την προγραμματισμένη πτήση τους στα Κανάρια τον περασμένο Ιούλιο. Η οικογένεια Lloyd έφτασε στο αεροδρόμιο έχοντας τις κάρτες επιβίβασής τους εκτυπωμένες. Ωστόσο, οι γραμμωτοί κώδικες δε σαρώνονταν, οπότε έπρεπε να πληρώσουν ξανά για να κάνουν επιτόπου check in.

Ο κ. Lloyd προσπάθησε να διεκδικήσει τα χρήματα, από την πλευρά της αεροπορικής εταιρείας, ωστόσο, υποστηρίζει ότι, πριν την πτήση, ματαίωσαν το αρχικό check in τους, οπότε δεν καλύπτονται. Μετά από αρκετές εβδομάδες ανταλλαγής mail των δύο πλευρών, η Ryanair παρέπεμψε τώρα την οικογένεια Lloyd σε φορέα επίλυσης διαφορών.

Υπεύθυνος υγείας και ασφάλειας στο επάγγελμα ο ίδιος, είχε κλείσει 10ήμερες οικογενειακές διακοπές στις Κανάριες Νήσους τον περασμένο Ιούλιο. Ο  50χρονος, που είναι τακτικός επιβάτης της αεροπορικής εταιρείας, ισχυρίστηκε στο BBC ότι, ποτέ στο παρελθόν, δεν είχε πρόβλημα με τις επιπλέον χρεώσεις της Ryanair. Είχε πρόθυμα πληρώσει για την έγκαιρη κράτηση θέσεων οπότε, όπως λέει, έπαθε «απόλυτο σοκ» όταν οι κάρτες επιβίβασης του ίδιου, της συζύγου και της κόρης του δε σαρώθηκαν. Την ίδια σύγχυση φέρεται να είχε και ο υπάλληλος στο γραφείο ελέγχου της Ryanair στο αεροδρόμιο.

«Κοίταξε στον υπολογιστή και εμφανίστηκαν κανονικά τα ονόματα και οι αριθμοί των θέσεών μας. Για κάποιο λόγο, όμως, οι κάρτες επιβίβασης δε σαρώνονταν. Δεν ήξερε γιατί», δήλωσε ο κ. Lloyd.  Καθώς η πτήση της οικογένειας ήταν πολύ πρωινή, ο υπάλληλος δεν μπορούσε να τηλεφωνήσει στην υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών της Ryanair, η οποία δεν είχε ακόμα ανοίξει, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω το πρόβλημα.

Σύμφωνα με την πολιτική της Ryanair οι επιβάτες δεν επιτρέπεται να επιβιβαστούν σε καμία πτήση αν δε σκανάρονται οι κάρτες επιβίβασής τους, οπότε οι Lloyd είχαν να επιλέξουν, είτε να περιμένουν να ανοίξει η υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών, και να χάσει την πτήση της, είτε να πληρώσει για νέες κάρτες επιβίβασης. Ο Damian αποφάσισε να πληρώσει, καθώς η επόμενη πτήση για Κανάρια θα ήταν τρεις μέρες αργότερα.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος στο βρετανικό μέσο, ο υπάλληλος στο γκισέ της Ryanair του είπε ότι επρόκειτο για δυσλειτουργία του υπολογιστή. «Είπε ότι μπορούσαμε να διεκδικήσουμε τα χρήματά μας πίσω», εξήγησε. Η αεροπορική, ωστόσο, απέρριψε την αίτησή του για επιστροφή των χρημάτων, ισχυριζόμενη ότι δεν επρόκειτο για σφάλμα στο σύστημά της.

Αρχικά, η υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών της Ryanair είπε στον κ. Lloyd ότι δεν είχε επαληθεύσει την ταυτότητά του. Στη συνέχεια, βέβαια, παραδέχθηκε ότι αυτό ήταν «ανακριβές». Μετά, τού είπαν ότι είχε ματαιώσει το check in του, την ημέρα πριν από την πτήση του. «Βρήκαν ό,τι πιθανή δικαιολογία θα μπορούσαν», εξηγεί ο ίδιος.

Μήπως το κακό με τις επιπλέον χρεώσεις των αεροπορικών έχει παραγίνει;

«Η οικογένεια ματαίωσε το check in της στο site. Καθώς δεν είχαν έγκυρες κάρτες επιβίβασης, ορθώς χρεώθηκαν με το τέλος check in του αεροδρομίου», ισχυρίστηκε εκπρόσωπος της Ryanair στο BBC, με τον Damian, από την πλευρά του, να το αρνείται, λέγοντας ότι «δεν θυμάμαι να μπήκα στην ιστοσελίδα της εταιρείας μετά το check in». «Τα κέρδη τους είναι εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο. Αν είχα κάνει το λάθος, θα σήκωνα τα χέρια ψηλά και θα πλήρωνα αλλά είχα τις σωστές κάρτες», συνεχίζει. 

Σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα ενώσεων καταναλωτών, Jane Hawkes, οι Lloyd (και οι επιβάτες γενικότερα) έχουν δικαίωμα να ματαιώσουν το check in τους πριν την πτήση. «Η δυνατότητα να το πράξουν, οι περίοδοι ειδοποίησης, τα χρονικά πλαίσια και οι σχετικές χρεώσεις εξαρτώνται από τον αερομεταφορέα. Οι πελάτες μπορεί κάλλιστα να μην το γνωρίζουν», σημείωσε η ίδια.

Η αεροπορική εταιρία παρέπεμψε τον κ. Lloyd στην AviationADR, έναν ανεξάρτητο φορέα επίλυσης διαφορών αεροπορικών εταιρειών, καθώς δεν μπορεί να επιλυθεί η διαφορά τους. Ωστόσο, το θέμα των αεροπορικών τελών έχει έρθει στο επίκεντρο της συζήτησης τον τελευταίο καιρό, μετά τη χρέωση 110 λιρών της Ryanair σε ηλικιωμένο ζευγάρι για την εκτύπωση των εισιτηρίων τους στο αεροδρόμιο. Το ζευγάρι εξήγησε στο BBC ότι τούς υποχρέωσαν να πληρώσουν τέλος check-in στο αεροδρόμιο αφότου κατά λάθος είχαν «κατεβάσει» τα εισιτήρια επιστροφής τους, αντί της πτήσης μετάβασης στον προορισμό τους.

ειδήσεις τώραχρεώσειςRyanairδικαστική διαμάχηαεροπορικές εταιρείες