Κόσμος|19.09.2023 12:49

Αποκάλυψη από WSJ: Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας καρατομήθηκε λόγω εξωσυζυγικής σχέσης στις ΗΠΑ

Newsroom

Η Κίνα απομάκρυνε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ από τη θέση του μετά από έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε συνάψει δεσμό και είχε αποκτήσει παιδί ενώ υπηρετούσε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ, ανέφερε η Wall Street Journal.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν τον Αύγουστο ότι μια έρευνα του Κομμουνιστικού Κόμματος για τον Τσιν αποκάλυψε «θέματα τρόπου ζωής», ανέφερε η εφημερίδα την Τρίτη, επικαλούμενη ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση, την οποία όμως δεν περιέγραψε.

Δύο από τους ανθρώπους είπαν ότι η σχέση οδήγησε στη γέννηση ενός παιδιού στις ΗΠΑ. Η έρευνα, με τη συνδρομή του Τσιν, επικεντρώνεται τώρα στο κατά πόσον η υπόθεση έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Η Κίνα βρίσκεται σε μια ιδεολογική μάχη με τις ΗΠΑ, τον κυριότερο οικονομικό και γεωπολιτικό αντίπαλό της, η οποία έχει οδηγήσει το Πεκίνο σε εντατικοποίηση των προσπαθειών εθνικής ασφάλειας για τη θωράκισή του από τις ξένες απειλές.

Το υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό την Τρίτη.  Η Κίνα αφαίρεσε τον Τσιν από την υπουργική του θέση τον Ιούλιο, μόλις επτά μήνες αφότου ξεκίνησε τη δουλειά του -κάνοντας τη θητεία του τη συντομότερη σε αυτόν τον ρόλο. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση για την απομάκρυνση του Τσιν, καθώς ο προκάτοχός του Γουάνγκ Γι επανήλθε.

Το επεισόδιο δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με τη λήψη αποφάσεων του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και τη σταθερότητα της κυβέρνησης που διοικεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Οι ανησυχίες αυτές αναζωπυρώνονται από την τρέχουσα ανεξήγητη απουσία του υπουργού Άμυνας Λι Σανγκφού, εν μέσω αναφορών των μέσων ενημέρωσης ότι ερευνάται για διαφθορά.

Οι ανώτερες βαθμίδες του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος ελέγχονται τώρα για τις συναλλαγές τους με ξένους, δήλωσαν οι γνώστες στη WSJ, προσθέτοντας ότι τα ανώτατα στελέχη του κινεζικού στρατού βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Λίγοι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ανέλθει τόσο γρήγορα στις διπλωματικές βαθμίδες όσο ο Τσιν. Η μεγάλη του ευκαιρία ήρθε το 2015, όταν του ανατέθηκε η εποπτεία του πρωτοκόλλου στο υπουργείο Εξωτερικών. Αυτή η εξαετής θητεία τον είδε να οργανώνει κρατικές επισκέψεις κορυφαίων ηγετών στην Κίνα.

Πιθανόν σε αυτόν τον ρόλο ο Τσιν απέκτησε πρόσβαση στον Σι. Φωτογραφήθηκε δίπλα στον Κινέζο ηγέτη κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο το 2017.

Το 2021, ο Τσιν στάλθηκε στην Ουάσινγκτον, ενώ ήταν ακόμη σχετικά άγνωστος εκτός των διπλωματικών κύκλων ή του δημοσιογραφικού σώματος του Πεκίνου. Έδειξε ταλέντο στις δημόσιες σχέσεις, αγκαλιάζοντας την αμερικανική κουλτούρα, παρακολουθώντας ανοιχτά έναν αγώνα μπέιζμπολ και επιβαίνοντας σε μια Tesla με τον Elon Musk.

Έκανε επίσης μετριοπαθείς παρατηρήσεις σε καυτά θέματα, υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο θα είχε προσπαθήσει να σταματήσει τη Ρωσία από την εισβολή στην Ουκρανία αν γνώριζε τα σχέδιά της και υποβαθμίζοντας τον κίνδυνο ενός πολέμου με την Ταϊβάν.