Κόσμος|21.09.2023 21:45

Η κλιματική κρίση προκαλεί θερμικό στρες στους Ελέφαντες: μεταναστεύουν μαζικά αναζητώντας νερό και τροφή

Newsroom

Η κλιματική κρίση ωθεί τους ελέφαντες σε αναγκαστική μετανάστευση πέρα από τα σύνορα της νότιας Αφρικής σε αναζήτηση νερού, δημιουργώντας προβλήματα στα εθνικά πάρκα και στις προσπάθειες διατήρησής τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ελέφαντες της Ζιμπάμπουε έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας προς την Μποτσουάνα, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη. Το πόσοι ακριβώς ελέφαντες έχουν επηρεαστεί δεν είναι ακόμη γνωστό. Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς μια έρευνα αυτό το μήνα αποκάλυψε ότι οι ελέφαντες πεθαίνουν από το θερμικό στρες.

Η Αγκόλα, η Μποτσουάνα, η Ναμίμπια, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε κατέχουν από κοινού τους μισούς ελέφαντες σαβάνας (αφρικανικών θάμνων) στον κόσμο. Από αυτούς τους 228.000 ελέφαντες, η έρευνα ανέφερε ότι η «αναλογία θανάτων» είναι 10,5%.

Η έρευνα καλύπτει τη διασυνοριακή περιοχή προστασίας Kavango-Zambezi, μία από τις μεγαλύτερες περιοχές προστασίας της άγριας ζωής στον κόσμο, που περιλαμβάνει 520.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εντός των συνόρων των πέντε κρατών. «Η αναλογία των πτωμάτων υποδηλώνει ένα υψηλό επίπεδο θνησιμότητας, το οποίο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης ως πιθανό προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία και τη σταθερότητα του πληθυσμού των ελεφάντων», αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τον Guardian, στη Ζιμπάμπουε, ωστόσο, ο πληθυσμός των ελεφάντων αυξανόταν μέχρι πρόσφατα. Αυτό ασκεί πίεση στη βιοποικιλότητα και οδηγεί σε συγκρούσεις με τους ντόπιους κατοίκους, καθώς τα ζώα παραβιάζουν τα ανθρώπινα ενδιαιτήματα σε αναζήτηση νερού. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Nick Mangwana, 60 κάτοικοι της Ζιμπάμπουε έχουν σκοτωθεί από ελέφαντες μέχρι στιγμής φέτος.

«Οι ελέφαντες δεν γνωρίζουν σύνορα - κινούνται σε αναζήτηση νερού και τροφής», δήλωσε ο Tinashe Farawo, εκπρόσωπος της Αρχής Διαχείρισης Πάρκων και Άγριας Ζωής της Ζιμπάμπουε (Zimparks). «Έχουμε ήδη λάβει μέτρα μετριασμού, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μας ξεπερνούν, όπως η απουσία βροχοπτώσεων. Τώρα βασιζόμαστε περισσότερο στο τεχνητό νερό από γεωτρήσεις. Πρόκειται για μια δαπανηρή διαδικασία».

Ο Farawo πρόσθεσε ότι τα βουβάλια και «όλα τα είδη ζώων που υπάρχουν στο εθνικό πάρκο Hwange» φεύγουν επίσης σε μεγάλους αριθμούς.

Σύμφωνα με το Zimparks, η Ζιμπάμπουε υπολογίζεται ότι έχει 100.000 ελέφαντες και οι αρχές είχαν αναφέρει υπερπληθυσμό σε περιοχές όπως το Hwange, μια έκταση άνω των 14.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων (5.600 τετραγωνικά μίλια), όπου ζουν περίπου 50.000 ελέφαντες.

«Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποσοτικά πόσοι ελέφαντες έχουν μετακινηθεί - αν είναι εκατοντάδες ή χιλιάδες - αλλά ήταν πολλοί», δήλωσε ο Farawo για τη μετανάστευση, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο.

Εν τω μεταξύ, η Ζιμπάμπουε πιέζει τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών να άρει προσωρινά την απαγόρευση των πωλήσεων ελεφαντόδοντου (480 εκατ. λίρες), οι οποίες, όπως λέει, αυξάνονται συνεχώς, και υποστηρίζει ότι τα έσοδα από μια εφάπαξ πώληση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των προσπαθειών διατήρησης.

μετανάστευσηελέφαντεςΝότια Αφρικήκλιματική κρίσηειδήσεις τώρα