Κόσμος|22.09.2023 07:45

Guardian: Το ένα τρίτο των Ευρωπαίων ψήφισε το 2023 αντικαθεστωτικά κόμματα - Αυξητική τάση για την ακροδεξιά

Newsroom

Το ένα τρίτο των ψηφοφόρων στην Ευρώπη ψήφισαν αντικαθεστωτικά, λαϊκιστικά κόμματα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Από τα δεδομένα που συνέλλεξαν περισσότεροι από 100 πολιτικοί επιστήμονες με επικεφαλής τον Ματέις Ρουντουέιν από το Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ προκύπτει ότι το 32% των Ευρωπαίων ψήφισε αντικαθεστωτικά κόμματα το 2023, με το αντίστοιχό ποσό τη δεκαετία του 00 να κυμαίνεται στο 20% και τη δεκαετία του 90 μόλις στο 12%. Μάλιστα, οι μισοί από αυτούς, ψήφισαν κόμματα με ακροδεξιά ιδεολογία, με τον ποσοστό τους να έχει αυξητική τάση.

Ο Ολλανδός καθηγητής δήλωσε στον Guardian πως «υπάρχουν διακυμάνσεις, αλλά η υποκείμενη τάση είναι πως οι αριθμοί διαρκώς αυξάνονται».

Σχολιάζει ότι τα παραδοσιακά κόμματα χάνουν ψήφους τις οποίες κερδίζουν εκείνα που έχουν αντικαθεστωτικό μήνυμα. «Αυτό είναι κάτι που έχει σημασία, διότι πολλές έρευνες δείχνουν τώρα πως όταν καταλαμβάνουν την εξουσία λαϊκιστές ή όταν επηρεάζουν την εξουσία, η ποιότητα της φιλελεύθερης δημοκρατίας υποβαθμίζεται», πρόσθεσε ο καθηγητής Ρουντουέιν.

Η μελέτη αναφέρει πως στην Ευρώπη υπάρχουν 234 αντικαθεστωτικά κόμματα. Εκ των οποίων 61 χαρακτηρίζονται ακροαριστερά κόμματα και 112 ακροδεξιά. Ορισμένα από αυτά υπάγονται στην κατηγορία των λαϊκιστικών κομμάτων, που αριθμεί 165 πολιτικούς σχηματισμούς.

Τα λαϊκιστικά κόμματα περιγράφονται ως κόμματα με συνήθως ακροδεξιά ή ακροαριστερή ιδεολογία που διαιρούν την κοινωνία σε «αγνούς πολίτες» και «διεφθαρμένες ελίτ και συμφέροντα» με το κεντρικό επιθετικό μήνυμα να είναι πως ο,τιδήποτε στην πολιτική θα πρέπει να είναι έκφραση της «βούλησης του λαού».

ψηφοφόροιακροδεξιάειδήσεις τώραλαϊκισμόςΕυρώπη