Κόσμος|23.09.2023 06:15

Από εχθροί συνέταιροι; Γεωτρήσεις με το Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο προανήγγειλε ο Ερντογάν αλλά και αγωγό μεταφοράς ενέργειας

Μαρία Ζαχαράκη

Η μεγάλη είδηση από αυτή τη φετινή συνέλευση του ΟΗΕ, όσον αφορά την περιοχή μας -βέβαια- είναι ότι η Τουρκία, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ξεκινά γεωτρήσεις με το Ισραήλ στην ανατολική ΜεσόγειοΌπως και ότι προχωρούν σε αγωγό μεταφοράς ενέργειας.

Ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ αναμένεται -λένε οι πληροφορίες που επικαλείται η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη - να μεταβεί στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες με την ατζέντα του αγωγού, δηλαδή η Τουρκία, σύμφωνα με τον Ερντογάν, γιατί το Ισραήλ δεν προέβη σε τέτοια ανακοίνωση, γίνεται ο μεταφορέας ή ένας από τους μεταφορείς του φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Αν ισχύει, πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, που αναμένεται να έχει αντίκτυπο στις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο. Ήταν αυτό που η Άγκυρα επιδίωκε εδώ και χρόνια και τελικά φέρεται να επιτεύχθηκε στην Αμερική με ό,τι αυτό σημαίνει για τον... τόπο της φερόμενης ‘συμφωνίας’.

Και μάλιστα μεταξύ δύο πραγματικά σκληρών αντιπάλων. Μεταξύ Ερντογάν και Νετανιάχου, που ο ένας δεν ήθελε να δει τον άλλον. Κι έναν Νετανιάχου, τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος τον είχε «στολίσει» πολλές φορές με χαρακτηρισμούς που δεν ταιριάζουν σε ηγέτη.

Το σχέδιο του Ερντογάν είναι να κάνει την Τουρκία σταθμό ενεργειακής μετάβασης για αυτό προσεγγίζει και την Αίγυπτο. Και μάλιστα όπως λένε αναλυτές στην Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος ίσως στοχεύει σε ενεργειακή συνεργασία και με την Ελλάδα.

Όπως αρχίζει σιγά σιγά να διαφαίνεται, οι παίκτες της περιοχής προσπαθούν να εδραιώσουν νέες διμερείς-τριμερείς συνεργασίες. Μάλιστα η πολιτική ανάλυση εδώ στην Τουρκία δεν αποκλείει οι συνεργασίες που θα προκύψουν για θέματα ήπιας πολιτικής, όπως για τις θεομηνίες, το περιβάλλον, τις δασικές πυρκαγιές και τη μετανάστευση. Να αποτελέσουν τη μαγιά για να προχωρήσει η συζήτηση και σε πιο δύσκολα θέματα, όπως οι διαφωνίες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Δεν το αποκλείουν στην Τουρκία. Οι ισορροπίες αλλάζουν γρήγορα, αυτό δείχνει το τοπίο αλλά από την άλλη μπορεί να αποτελεί κι ένα ευχολόγιο που γεννήθηκε από το καλό κλίμα στη Νέα Υόρκη. Και από τις τελευταίες συμπράξεις που επιτυγχάνει ο Ερντογάν με όλους τους πρώην αντιπάλους του ηγέτες και χώρες.

ΙσραήλΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝέα ΥόρκηΑνατολική Μεσόγειοςειδήσεις τώρα