Κόσμος|28.09.2023 23:30

Στη φυλακή για τρία χρόνια γνωστή ακτιβίστρια - Καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή

Newsroom

Η δικαιοσύνη στο Βιετνάμ καταδίκασε την Χόανγκ Τι Μινχ Χονγκ, σημαντική ακτιβίστρια για το περιβάλλον, σε φυλάκιση τριών ετών για φοροδιαφυγή, ετυμηγορία που δείχνει κλίμα καταστολής με στόχο τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος στην κομμουνιστική χώρα.

Το δικαστήριο της πρωτεύουσας Χο Τσι Μινχ, στο νότιο Βιετνάμ, έκρινε την οικολόγο ακτιβίστρια ένοχη για την μη καταβολή 275.000 δολαρίων σε φόρους που συνδέονται με την δραστηριότητα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Change (Αλλαγή) που ίδρυσε, δήλωσε ο δικηγόρος της Νγκουγέν Βαν Του στο AFP.

Η οργάνωση αυτή, που δημιουργήθηκε το 2013 και που σήμερα έχει εξαφανιστεί, αποσκοπούσε στην κινητοποίηση των νέων γενεών για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις στο Βιετνάμ, όπως η κλιματική αλλαγή, το λαθρεμπόριο άγριων ειδών ή η μόλυνση.

Η Χόανγκ Τι Μινχ Χονγκ, η οποία συνελήφθη τον Μάιο, είχε τεθεί υπό προσωρινή κράτηση εν αναμονή της δίκης της.

Ο σύζυγός της Χόναγκ Βινχ Ναμ εξέφρασε στο AFP την απογοήτευσή του για την ποινή που της επιβλήθηκε, την οποία έκρινε υπερβολικά βαρειά.

«Η ποινή που επιβλήθηκε είναι άδικη για την Χονγκ. Ο συνήγορος υπεράσπισης έκανε το καλύτερο που μπορούσε, αλλά τα επιχειρήματά του δεν ελήφθησαν καταλλήλως υπόψη», δήλωσε.

Η Χόανγκ Τι Μινχ Χονγκ παραδέχθηκε τις κατηγορίες που της προσάπτονταν και κατέβαλε στο κράτος σε αντάλλαγμα περίπου 145.000 δολάρια για να της δοθεί χάρη, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το Βιετνάμ κατηγορείται συχνά από τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι καταπνίγει κάθε φωνή που διαφωνεί, κυρίως αυτές που καταγγέλλουν τις επιθέσεις στο περιβάλλον σε μια χώρα όπου η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και η προστασία της φύσης έρχονται μερικές φορές σε σύγκρουση.

Η Χόανγκ Τι Μινχ Χονγκ τερμάτισε τις δραστηριότητες της Change το 2022 μετά τη φυλάκιση από τις αρχές του Βιετνάμ τεσσάρων άλλων ακτιβιστών για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και αυτών για φοροδιαφυγή.

Ανησυχητική σύλληψη

Μεταξύ αυτών η Νγκούι Τι Χάνχ, η ιδρύτρια της Green ID, που είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση πολύ γνωστή στο Βιετνάμ, έμεινε έναν χρόνο στη φυλακή, προτού αφεθεί ελεύθερη τον Μάιο.

Η τιμηθείσα το 2018 με το βραβείο Γκόλντμαν για το Περιβάλλον, το "Πράσινο Νόμπελ", είναι μια από τις σπάνιες φωνές που επικρίνουν τις αρχές για την ολοένα και μεγαλύτερη χρήση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Το κύμα αυτό καταστολής υπονομεύει τις προσπάθειες της χώρας για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, στην οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη κυρίως λόγω του ότι ο πληθυσμός της είναι συγκεντρωμένος στις ακτές, κατήγγειλαν πέρυσι πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το Βιετνάμ έχει στόχο να επιτύχει την ουδετερότητα άνθρακα ως το 2050, στόχο τον οποίο ενθάρρυνε τον Δεκέμβριο ομάδα πλούσιων χωρών και διεθνών θεσμών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες δεσμεύτηκαν να κινητοποιήσουν 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν το Ανόι.

Ωστόσο στις αρχές Σεπτεμβρίου, η αστυνομία του Ανόι συνέλαβε την διευθύντρια κέντρου μελετών που ειδικεύεται στην ενεργειακή πολιτική και εργαζόταν ακριβώς για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού.

Η Νγκο Τι Το Νχιέν, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας του Βιετνάμ για την Ενεργειακή Μετάβαση (VIET), συνελήφθη στις 15 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση The 88 Project.

Αυτή είχε εργαστεί προηγουμένως σε πολλούς διεθνείς θεσμούς, μεταξύ των οποίων η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ.

Καμία επίσημη πληροφορία δεν έχει δημοσιευτεί για αυτό για το οποίο κατηγορείται η Νγκο.

Η καταδίκη της Χόανγκ, ακτιβίστρια που στο παρελθόν είχε υποστηριχθεί από το ίδρυμα Ομπάμα και είχε καταχωρισθεί από το Forbes μεταξύ των Βιετναμέζων με τη μεγαλύτερη επιρροή, έρχεται λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την επίσκεψη του του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ανόι.

Ο Μπάιντεν συμφώνησε σε νέα "στρατηγική σύμπραξη" με το Βιετνάμ και διαβεβαίωσε ότι άσκησε πιέσεις στον ηγέτη της χώρας για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βιετνάμειδήσεις τώραφοροδιαφυγήακτιβίστρια