Κόσμος|28.09.2023 19:57

Τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας: Ο ΟΗΕ δεν τηρεί την ουδετερότητα στην Κύπρο – Χρειάζεται νέο νομικό πλαίσιο για τις δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Μαρία Ζαχαράκη

Το Κυπριακό και η Λιβύη συζητήθηκαν -ανάμεσα σε άλλα- κατά την 3ωρη συνεδρίαση του ΣΕΑ υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην ανακοίνωση που εξέδωσε κατηγορεί «τα ΗΕ για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην Κύπρο και τα καλεί να περιβάλουν τις δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης με έναν νομικό μανδύα, κατόπιν συνεννόησης με τις Τ/Κ αρχές». Στη συνέχεια τονίζεται για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής για την Κύπρο.

«Διαπιστώθηκε ότι η στάση των δύο μέτρων και δύο σταθμών και οι δραστηριότητες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών έναντι της κυριαρχίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και κατά των βασικών ανθρωπιστικών αναγκών των Τουρκοκυπρίων δεν συνάδουν με την υποχρέωση της τήρησης της ουδετερότητας και βλάπτουν το γόητρό της. Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη να τεθούν οι δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης στην ΤΔΒΚ σε νομική βάση μέσω γραπτής συμφωνίας που θα επιτευχθεί με τις αρχές της ΤΔΒΚ.

Τονίστηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εγγυάται την ασφάλεια και την ειρήνη των Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η τελευταία παράγραφος της γραπτής ανακοίνωσης αναφέρει ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια και στήριξη στον λιβυκό λαό με ισορροπημένο και ισότιμο τρόπο σε ολόκληρη τη χώρα και θα συνεχίσει να συμβάλλει στην αποκατάσταση της ενότητας και της αλληλεγγύης στη χώρα, διατηρώντας την αλληλεγγύη που διαμορφώθηκε μετά τη μεγάλη καταστροφή, κατόπιν συνεννόησης με όλους τους φορείς».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΛιβύηΚυπριακόΤουρκίαειδήσεις τώρα