Κόσμος|21.03.2019 21:06

Τσίπρας: Η μέγιστη δυνατή παράταση για Brexit είναι έως τις 22 Μαϊου

Μαρία Ψαρά

Ως τις 22 Μαρτίου φαίνεται ότι «κλειδώνει» η συμφωνία των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής για την παράταση του Brexit. Οι ηγέτες απορρίπτουν την πρόταση της Βρετανής Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για παράταση ως τις 29 Ιουνίου και στέλνουν τελεσίγραφο στο Λονδίνο για υπερψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της παράτασης  ως τις 22 Μαΐου, συνιστώντας ωστόσο στους ομολόγους του «να μην εξαπολύουν απειλές που δεν είναι σε θέση να υλοποιήσουν, μόνο για να περάσει η συμφωνία από το Κοινοβούλιο». Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι αν η συμφωνία δεν εγκριθεί τελικά και δοθεί παράταση, «τότε θα χάσουμε την αξιοπιστία μας». 

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η μέγιστη δυνατή παράταση είναι ως 22 Μαΐου, προκειμένου η Βρετανία να μη λάβει μέρος στις ευρωεκλογές. Μέσα σ’ αυτό το χρόνο, το Λονδίνο μπορεί είτε θα δεχθεί τη συμφωνία, είτε να διεξάγει εκλογές ή ό,τι άλλο αποφασίσει. Μετά τις 22 Μαΐου ωστόσο, το δίλημμα θα είναι είτε αποδοχή συμφωνίας ή συμμετοχή στις ευρωεκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κόρμπιν του είπε ότι θεωρεί πως η διαχείριση της Βρετανής πρωθυπουργού έχει οδηγήσει σε απόλυτο αδιέξοδο την κατάσταση και πως δεν πιστεύει ότι η Μέι θα έρθει ξανά στις Βρυξέλλες. Όπως εκτίμησε, η Βρετανία θα πάει για εκλογές μέσα στον Απρίλιο.  

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είχε επίσης συνομιλίες με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, όπως και με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ για την συγκρότηση ενός κοινού μετώπου στην Ευρώπη κατά της ακροδεξιάς.

Σύνοδος ΚορυφήςΑλέξης ΤσίπραςBrexit