Κόσμος|29.09.2023 18:07

Μεταναστευτικό: «Οι χώρες της ΕΕ δεν το κατάφεραν, αλλά η Τουρκία και η Ελλάδα έκαναν τον κόσμο να μιλάει για αυτό»

Μαρία Ζαχαράκη

Για «μια πρωτοποριακή συμφωνία, έστω και αν δεν είναι επίσημη» κάνει λόγο σήμερα η εφημερίδα Χουριέτ, σχετικά με το μεταναστευτικό, δανειζόμενη τον σχετικό τίτλο από τη βρετανική εφημερίδα Guardian, που επιχαίρει σε άρθρο της την εγκαθίδρυση μίας σημαντικής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των αρμοδίων υπουργών Ελλάδας-Τουρκίας για το καυτό θέμα των προσφύγων/μεταναστών.

Στο ρεπορτάζ της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας Χουριέτ αναφέρεται ότι η δήλωση του Τ/ΥΠΕΣ Αλί Γερλίκαγιά ότι επικοινωνούν απευθείας με Έλληνες αξιωματούχους μέσω ομάδας Whatsapp ερμηνεύτηκε στον ελληνικό Τύπο ως «μια ένδειξη» συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian, από την άλλη, επέστησε την προσοχή στην Τουρκία και την Ελλάδα και χαρακτήρισε τη συμφωνία «απροσδόκητη εξέλιξη», χρησιμοποιώντας την έκφραση «ένα πρωτοποριακό βήμα, έστω και αν δεν είναι επίσημο».

«Ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα και η Τουρκία, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα του μπλοκ, έκαναν ένα πρωτοποριακό βήμα, αν και ανεπίσημο», ανέφερε ο Guardian.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού λόγω του μεγαλύτερου μεταναστευτικού κύματος που σημειώνεται από το 2015 και μετά. Χθες οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών της ΕΕ, οι οποίοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να εκτιμήσουν τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις σχετικά με τη Συμφωνία για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, έφυγαν από το τραπέζι με άδεια χέρια», σχολιάζει η Χουριέτ.

Group WHATSAPP μεταξύ των δυο χωρών

Αναφερόμενος στις προ ημερών δηλώσεις του Τ/ΥΠΕΣ Αλί Γερλίκαγιά, ο Guardian επεσήμανε ότι οι υπουργοί και οι ανώτεροι αξιωματούχοι των δύο χωρών έχουν δημιουργήσει μια «ομάδα WhatsApp».

«Δεν θα επιτρέπονται παράτυποι μετανάστες από εμάς προς εκεί και από εκεί προς εμάς από ξηράς. Οι ακτοφυλακές των χωρών διαπραγματεύονται επίσης και για τη θάλασσα».

Εθνος: Τα πρώτα σημάδια μιας συμφωνίας

Η Χουριέτ επικαλούμενη το δημοσίευμα του Έθνους ανέφερε συγκεκριμένα ότι:

«Το Έθνος έγραψε επίσης ότι ο Καιρίδης θα επισκεφθεί την Τουρκία στο εγγύς μέλλον, αλλά η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστικοποιηθεί. Η εφημερίδα Έθνος θεώρησε τα λόγια του Τ/υπουργού Γερλίκαγιά και την απευθείας επικοινωνία των δύο υπουργών μέσω WhatsApp ως «τα πρώτα σημάδια μιας προκαταρκτικής συμφωνίας».

ειδήσεις τώραμετανάστεςμεταναστευτικόΤουρκία