Κόσμος|30.09.2023 22:07

Νέα Υόρκη: Χάος από τη χειρότερη βροχόπτωση της τελευταίας 75ετίας - «Βούλιαξε» το αεροδρόμιο JFK

Newsroom

Στη Νέα Υόρκη, το κύμα κακοκαιρίας που εκδηλώθηκε έφερε χάος από τις ιδιαίτερα σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Η πολιτεία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το διεθνές αεροδρόμιο JFK έχει πλημμυρίσει. Όπως αναφέρει η New York Post, το νερό της βροχής στο αεροδρόμιο έφτασε τα 20,2 εκατοστά την Παρασκευή – νέο ημερήσιο ρεκόρ που σύμφωνα με το Fox Weather, χρονολογείται από το 1948, όταν συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά δεδομένα.

Από τότε που τα απομεινάρια της τροπικής καταιγίδας Οφηλία επέστρεψαν στην περιοχή των τριών πολιτειών την Πέμπτη το βράδυ, το αεροδρόμιο του Κουίνς έχει δεχτεί συνολικά 21.5 εκατ. βροχής, ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Πριν από την Παρασκευή, η πιο υγρή μέρα που έχει καταγραφεί στο JFK ήταν στις 14 Αυγούστου 2011, όταν έπεσαν 19.8 εκατ. βροχής. Από την Πέμπτη, το άλλο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, το LaGuardia, είδε 12,3 εκατ., ενώ το Newark είδε 5 εκατ., σύμφωνα με το NWS.

Η «νέα κανονικότητα» 

Οι καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν πλημμύρες στη Νέα Υόρκη χθες Παρασκευή είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και πιθανότατα αντανακλούν μια «νέα κανονικότητα», δήλωσε σήμερα η κυβερνήτρια της Πολιτείας, Κάθι Χόκουλ. «Βεβαίως και ξέρουμε ότι αυτό είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Αυτό δυστυχώς πρέπει να περιμένουμε ως νέα κανονικότητα», τόνισε η Χόκουλ.

Σχεδόν 20 εκατοστά βροχής έπεσαν σε ορισμένα μέρη της πολυπληθέστερης πόλης των ΗΠΑ καθώς καταρρακτώδεις βροχές έπεσαν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες στους δρόμους της Νέας Υόρκης και παρέλυσαν εν μέρει τη λειτουργία του μετρό και των αεροδρομίων της μεγαλούπολης. Πολλοί σταθμοί του δικτύου του μετρό της πόλης πλημμύρισαν εν μέρει και ορισμένες γραμμές διέκοψαν τη λειτουργία τους.

Η κυβερνήτρια της Πολιτείας κήρυξε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Νέα Υόρκη, το Λονγκ Άιλαντ και την κοιλάδα του ποταμού Χάντσον, προειδοποιώντας για πλημμύρες «απειλητικές για τη ζωή». Σήμερα η Χόκουλ χαιρέτισε την ανταπόκριση των αρχών και είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα από την ισχυρές βροχοπτώσεις.

Παράλληλα τόνισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα μέτρο που επιτρέπει την ταχύτερη κατανομή πόρων για την αντιμετώπιση μιας κρίσης, θα παραμείνει σε ισχύ για τις επόμενες έξι ημέρες. Πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον Λευκό Οίκο και με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και η κυβερνήτρια τόνισε ότι εκείνοι είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν μια ομοσπονδιακή κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πολιτεία

Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες σε όλη την περιοχή, η Νέα Υόρκη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρό «μπλακ άουτ» στην πόλη, καθώς η άνοδος των υδάτων διέκοψε τις μετακινήσεις και εγκλώβισε ανθρώπους σε αυτοκίνητα και σπίτια. Ολόκληρες γραμμές του μετρό έκλεισαν, μεγάλοι οδικοί άξονες μετατράπηκαν σε λίμνες, ενώ τα παιδιά οδηγήθηκαν σε πάνω ορόφους των πλημμυρισμένων σχολείων.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, ενώ προειδοποίησε όσους ζουν σε υπόγεια να προετοιμαστούν για τα χειρότερα. Οι αξιωματούχοι ζήτησαν από τους κατοίκους να μην υποτιμήσουν την καταιγίδα, προειδοποιώντας για κινδύνους.

Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι κάτοικοι λάμβαναν ειδοποιήσεις από τα κινητά τους τηλέφωνα από την μετεωρολογική υπηρεσία, που τους προειδοποιούσε για επικείμενες πλημμύρες. Η προειδοποίηση παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το βράδυ. Ωστόσο, οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να μην οδηγούν παρότι η καταιγίδα βρισκόταν σε ύφεση.

Όλη την ημέρα, σε πολλούς σταθμούς του μετρό δημιουργήθηκαν καταρράκτες με νερό, με τα δρομολόγια να διακόπτονται ακόμη και σε μεγάλους κόμβους όπως το Barclays Center.

Ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αρχής Μεταφορών δήλωσε ότι η Νέα Υόρκη μέχρι το τέλος της ημέρας δέχθηκε όση βροχή συνήθως δέχεται σε διάστημα τριών μηνών. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, ο ποταμός Μπρονξ είχε φτάσει τα 4,9 πόδια και κινδύνευε να σπάσει τις όχθες του.

ειδήσεις τώραΝέα Υόρκηπλημμύρεςαεροδρόμιοκακοκαιρία