Κόσμος|03.10.2023 13:20

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ περνούν μέσα από την Ελλάδα

Μαρία Ζαχαράκη

O πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ Φαρούκ Καϊμακτσί, σχολιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ ανέφερε ότι η επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας και η συνεπακόλουθη αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο αποτελούν παράγοντες για την ανάκαμψη των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ.

Ο πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι η αποτυχία της ΕΕ να αναγνωρίσει πώς η Τουρκία είναι το πιο πολύτιμο δυνητικό μέλος ως υποψήφια χώρα, σε μια εποχή που η ΕΕ συζητά τη διεύρυνση, προδίδει μια «έλλειψη οράματος και πρόκειται για μια λαϊκιστική θέση», προσθέτοντας ότι μια σειρά από σημαντικές επισκέψεις έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους δύο μήνες.

Ο Καϊμακτσί είπε ότι παράγοντες, όπως η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία και την Ελλάδα, η οικονομική ανάκαμψη στον απόηχο της πανδημίας και η ανάγκη ενίσχυσης της «συνδεσιμότητας» και ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός προσφέρουν μια νέα ευκαιρία για εκ νέου ενδυνάμωση των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε.

Αναφέρθηκε ειδικά στις σχέσεις με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «μια νέα εποχή ανατέλλει στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, επικαλούμενος την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο και τους δύο γύρους των πρόσφατων συνομιλιών μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η αναβίωση και η ανάκαμψη των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ είναι δυνατή».

Ο Καϊμακτσί είπε ότι η ΕΕ διεξάγει για άλλη μια φορά μια σοβαρή συζήτηση για τη διεύρυνση, προσθέτοντας ότι τα δυτικά Βαλκάνια, η Ουκρανία και η Μολδαβία αναφέρονται συχνότερα σε αυτό το πλαίσιο. Λέγοντας ότι η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα από το 1999, πρόσθεσε, «έχουμε δει μεροληψία επίκλησης πρόσφατα σε συζητήσεις για υποψήφιες χώρες ή υποψήφια κράτη μέλη και τη διεύρυνση. Κάποιοι κάνουν το λάθος να μην αναφέρουν την Τουρκία».

πρέσβηςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΤουρκίαΕυρωπαϊκή Ένωση