Κόσμος|06.10.2023 07:20

Δακτύλιος της φωτιάς: Τι είναι το ηλιακό εντυπωσιακό φαινόμενο που θα γίνει ορατό στις ΗΠΑ - Θα επαναληφθεί το 2039!

Newsroom

Ένα μοναδικό ηλιακό φαινόμενο θα γίνει ορατό στις 14 Οκτωβρίου στις ΗΠΑ. Ο λόγος για την ηλιακή έκλειψη με το όνομα «Δακτύλιος της Φωτιάς» που θα γίνει ορατή σε 8 πολιτείες. 

Η ηλιακή έκλειψη θα διαιρέσει περίπου τρεις ώρες, αλλά  η φάση του δακτυλίου τ θα είναι ορατή μόνο για λίγα λεπτά.

Πρόκειται για την τελευταία ηλιακή έκλειψη που θα γίνει ορατή στις ΗΠΑ μέχρι και το 2039. 

Η διαφορά με την ολική έκλειψη ηλίου

Οι δακτυλιοειδείς ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν το φεγγάρι περνάει μεταξύ του ήλιου και της Γης ενώ το φεγγάρι βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τη Γη, σύμφωνα με τη NASA. Το φεγγάρι καλύπτει μερικώς τον ήλιο, δημιουργώντας το φαινόμενο που ονομάζεται «δακτυλίου φωτιάς». Η έκλειψη έχει διάφορες φάσεις: μερική έκλειψη, δακτυλιοειδής, επιστροφή σε μερική έκλειψη και τέταρτη επαφή.

Το φεγγάρι περνά εντελώς μπροστά από τον ήλιο περίπου μία ώρα και 20 λεπτά από την έναρξη της φάσης της μερικής έκλειψης, με ένα δαχτυλίδι να είναι ορατό πίσω από το φεγγάρι για περίπου 5 λεπτά. 

Ο ουρανός θα γίνει πιο σκοτεινός και ορισμένα ζώα μπορεί να συμπεριφέρονται σαν να είναι σούρουπο. Ο αέρας μπορεί να είναι πιο δροσερός.

Στη συνέχεια, το φεγγάρι επιστρέφει σε μερική έκλειψη καθώς συνεχίζει να περνά από τον ήλιο. Η φάση αυτή ονομάζεται επίσης τρίτη επαφή. Μόλις το φεγγάρι σταματήσει να καλύπτει τον ήλιο, η έκλειψη τελειώνει. Αυτό είναι γνωστό ως τέταρτη επαφή.

Η NASA συνιστά οι πολίτες να δουν το φαινόμενο φορώντας ειδικά γυαλιά.

NASAΗΠΑειδήσεις τώραέκλειψη ηλίου