Κόσμος|05.10.2023 13:17

Τατάρ για ψευδοκράτος: «Διεκδικούμε τα δικαιώματα σε όλες τις θάλασσες γύρω από την Κύπρο»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, συνεχάρη τον εθνικιστή ηγέτη και εταίρο της κυβέρνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί για το «Κράτος της Κύπρου», για την πρόταση μετονομασίας του ψευδοκράτους, πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει πλέον Βορράς ή Νότος σε αυτό το θέμα. Από τη στιγμή που ο ελληνοκυπριακός τομέας λέει ότι εμείς είμαστε οι κυβερνώντες ολόκληρου του νησιού, αφαιρούμε τον ''Βορρά'' και διεκδικούμε πλέον το τουρκοκυπριακό κράτος και όλες τις θάλασσες».

Ο Ερσίν Τατάρ έκανε τις δηλώσεις στην τηλεόραση Bengu Turk, υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή του "βόρειας" στον τίτλο «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», που έχουν αποδώσει στο τουρκοκυπριακό μόρφωμα «θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για να δείξουμε ότι υπάρχει τουρκικό κράτος στην Κύπρο».

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Μπαχτσελί που μας υπερασπίστηκε

Ευχαριστώντας τον Μπαχτσελί για τα λόγια του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συμπλήρωσε ότι «Όταν λέτε βορράς, περιορίζεστε μόνο στο βορρά. Αφού έτσι το λένε αυτοί (οι Ελληνοκύπριοι), εγώ θα λέω Τουρκοκυπριακό Κράτος. Προφανώς, και έχει ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί που έφερε την Κύπρο στην ατζέντα, που έδωσε σημασία στην Κύπρο, που μας προστάτευσε και που εκτιμά τους Τουρκοκύπριους».

Την ίδια ώρα, στην εβδομαδιαία ενημέρωση τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή πάγια πολιτική θέση της Άγκυρας.

«Το Κυπριακό αποτελεί εθνικό μας ζήτημα, υποστηρίζουμε τα νόμιμα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας υπό όλες τις συνθήκες και η επιβεβαίωση της κυριαρχικής τους ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους, που αποτελούν κεκτημένα δικαιώματά τους, είναι εκ των ουκ άνευ για εμάς».

Τουρκίαειδήσεις τώραΚύπροςΕρσίν Τατάρ