Κόσμος|05.10.2023 21:51

«Πιο κοντά Αθήνα - Παρίσι»: Τι έγραψαν τα Γαλλικά ΜΜΕ για την καθέλκυση της πρώτης ελληνικής Belharra

Newsroom

Με τη χθεσινή τελετή για την καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων» καταπιάστηκαν πολλά σημερινά δημοσιεύματα στο γαλλικό Τύπο τονίζοντας μάλιστα ότι οι ελληνικές Balharra θα είναι καλύτερες από τις γαλλικές.

 «Πιο κοντά Αθήνα - Παρίσι»

«Το ναυπηγείο της Naval είχε τα χρώματα της Ελλάδας, καθώς οι υπουργοί Άμυνας Γαλλίας και Ελλάδας γιόρτασαν την καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας άμυνας και επέμβασης (FDI), που παρήγγειλε η Ελλάδα» αναφέρει η εφημερίδα «Les Echos», υπενθυμίζοντας ότι είναι η δεύτερη φρεγάτα που δρομολογείται στο εν λόγω ναυπηγείο.

Κάνοντας αναφορά στον εξοπλισμό των φρεγατών, η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτές που προορίζονται για την Ελλάδα θα είναι βαρέος οπλισμένες, καθώς θα έχουν την ικανότητα να εκτοξεύουν 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, ενώ αυτές που σχεδιάζονται για τη Γαλλία θα μπορούν να εκτοξεύσουν 16.

Με τις μελλοντικές φρεγάτες «Νέαρχος» και «Φορμίων», οι FDI θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού μαχητικού στόλου, τονίζει η εφημερίδα, ενώ επισημαίνει τη σημαντική ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Γαλλίας-Ελλάδας, με την  πώληση 24 πολεμικών αεροσκαφών Rafale, παραθέτοντας τη δήλωση του Γάλλου υπουργού Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνιού, «μοιραζόμαστε την ανάλυση των κινδύνων που επιβαρύνουν τη Μεσόγειο, αυτό είναι που έφερε ουσιαστικά κοντά την Αθήνα και το Παρίσι».

Συνεχίζοντας, η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η Naval έχει ενώσει τις δυνάμεις της με το ελληνικό Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, προσδοκώντας την υλοποίηση νέων διεθνών παραγγελιών.

Σημαντικό βήμα συνεργασίας

Την ίδια ώρα η εφημερίδα «Ouest-France» σε δημοσίευμά της σημειώνει ότι η καθέλκυση πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Αμυνας της Γαλλίας και του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια, ο οποίος έκανε το ταξίδι για την περίσταση.

Η εφημερίδα αναφέρει πως απέναντι στην ανησυχία των συνδικάτων του ναυπηγείου ως προς τον προγραμματισμό νέων μονάδων, ο πρόεδρος της Naval εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Με αυτή τη φρεγάτα μπαίνουμε ολοταχώς σε παραγωγή σειρών, τρεις για την Ελλάδα, πέντε για τη Γαλλία. Αυτό αποτελεί ήδη ένα σταθερό βιβλίο παραγγελιών και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι και νέοι πελάτες θα πειστούν από αυτό το νέο πλοίο».

Για το ίδιο θέμα, άρθρο στην εφημερίδα «Le Telegramme», με τίτλο «Στο Λοριάν, η γαλλο-ελληνική συνεργασία ενισχυμένη γύρω από μια φρεγάτα», σημειώνει ότι η κοινή παρουσία των Λεκορνιού και Δένδια ήταν η ευκαιρία για την ενίσχυση  της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας: «Υπάρχει μια ταύτιση απόψεων και μια διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα εμπιστευθεί το Patroller (τακτικό drone). Η συνεργασία αυτή είναι σε επίπεδο υλικού και επιχειρήσεων. Μοιραζόμαστε την ίδια ανάλυση κινδύνων που βαραίνουν ιδιαίτερα τη Μεσόγειο».

Τέλος, στην ιστοσελίδα Marine & Oceans αναφέρεται ότι ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για «ένα σημαντικό βήμα στη συνεργασία άμυνας και ασφάλειας μεταξύ της Ελληνικής και της Γαλλικής Δημοκρατίας»

Γαλλίαφρεγάτεςειδήσεις τώραbelharra