Κόσμος|22.03.2019 11:59

Ερντογάν κατά Τραμπ για τα υψίπεδα του Γκολάν

Newsroom

Σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή με βασικό θέμα στην ατζέντα η επίθεση κατά δυο τζαμιών στη Νέα Ζηλανδία και η στάση του αραβικού κόσμου απέναντι στην ισλαμοφοβία.

Στη σύνοδο, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv Μαρία Ζαχαράκη, είναι προσκεκλημένος και ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, Ουίνστον Πίτερς, ο οποίος θα εκφωνήσει ομιλία στη σκιά των δηλώσεων Ερντογάν για τους προγόνους Αυστραλούς και Νέο Ζηλανδούς που έφυγαν από την Τουρκία με φέρετρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος εκφωνώντας ωστόσο την εναρκτήρια ομιλία καταφέρθηκε εναντίον του Αμερικανού προέδρου, κατηγορώντας τον ότι με τη δήλωσή του να αναγνωριστεί η κυριαρχία του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν οδηγεί σε νέα κρίση στην περιοχή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «η Τουρκία και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης δεν θα μείνουν σιωπηλοί απέναντι σε ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα. Κανείς να μην σκεφτεί ότι θα σκύψουμε το κεφάλι σε τέτοια τετελεσμένα. Δεν θα επιτρέψουμε να νομιμοποιηθεί η κατοχή των υψιπέδων του Γκολάν από το Ισραήλ. Δεν θα το επιτρέψουμε».

Οι δηλώσεις Ερντογάν είχαν ως αποτέλεσμα τη νέα υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου, καθώς οι αγορές ανησυχούν για μία νέα κρίση μεταξύ Τουρκίας – ΗΠΑ.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΥψίπεδα του ΓκολάνΝτόναλντ Τραμπ