Κόσμος|06.10.2023 06:15

Τουρκία: Πλώρη για «ανακωχή» με το Ισραήλ έχει βάλει η Άγκυρα – Πώς η προσέγγιση επηρεάζει το Κυπριακό

Μαρία Ζαχαράκη

Η Άγκυρα του νέου Ερντογάν έχει βάλει πλώρη για να τα βρει με το Ισραήλ.

Πρώτον, γιατί η ενέργεια έχει πολλά λεφτά και ειδικά για μια οικονομία όπως της Τουρκίας, αλλά κυρίως διότι ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Το προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συνάντηση με τον Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη και τώρα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε ότι το Νοέμβριο θα βρεθεί στο Ισραήλ για να προχωρήσει το σχέδιο της μεταφοράς του ισραηλινού αερίου.

«Πονοκέφαλος» η κυπριακή ΑΟΖ

Θα είναι μέσω αγωγού, θα είναι με άλλο τρόπο...; Αυτά είναι προς συζήτηση ακόμη, γιατί υπάρχει και η Κύπρος, μέσα από την ΑΟΖ της οποίας θα πρέπει να περάσει το αέριο από το Ισραήλ στην Τουρκία. Θα πρέπει, δηλαδή, να περάσει μέσα από μία χώρα που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει. Γι’ αυτό και τελευταία βλέπουμε ενδείξεις από την Άγκυρα, να επιχειρεί και άνοιγμα στο Κυπριακό, στο νέο μοντέλο μιας εταιρικής λύσης -όμως- με την Κύπρο.

Το είπε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών,«να εκμεταλλευτούμε το αέριο της ανατολικής Μεσογείου, χωρίς απαραίτητα πολιτική λύση». Τούρκοι παρατηρητές έχουν διαπιστώσει - λεκτικά τουλάχιστον- ενδείξεις υποχώρησης της Άγκυρας και ότι είναι δεκτική πλέον σε διαπραγματεύσεις.

Είναι ζωτικό για την Τουρκία να μεταφέρει το πολύτιμο αυτό αγαθό του Ισραήλ μέσω της ίδιας. Η γεωστρατηγική της θέση θα ενισχυθεί τρομερά, ενώ ταυτόχρονα παραμερίζεται αρκετά η Ελλάδα και η Κύπρος και γι’ αυτό κατεβαίνει στο Ισραήλ να φέρει πάση θυσία μία συμφωνία.

Αυτή τη στιγμή -λοιπόν- βλέπουμε να διαμορφώνεται ένα νέο γεωστρατηγικό πλέγμα που περιλαμβάνει Ισραήλ-Τουρκία-Κύπρο και στο βάθος... ίσως και Ελλάδα.

ΙσραήλΤουρκίαΚύπροςφυσικό αέριοειδήσεις τώραενέργεια