Κόσμος|08.10.2023 16:06

Πώς οι διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις γεμίζουν τα ταμεία της Τουρκίας;

Μαρία Ζαχαράκη

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ περιοδεύει στον κόσμο για κεφάλαια, ενώ παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικαγιά επιτίθεται στις εγκληματικές οργανώσεις. Τόσο ο Σιμσέκ όσο και ο Γερλικαγιά είναι σύμβολα της αλλαγής στη νέα πορεία της Τουρκίας, που προέκυψε μετά τις εκλογές. Αυτή η αλλαγή, η οποία παρουσιάζεται ως «επιστροφή στην ομαλότητα», θέτει ωστόσο μια βαριά ευθύνη στον Μεχμέτ Σιμσέκ.

Εάν δεν καταφέρει να βρει κεφάλαια, το κυνήγι του συναδέλφου του Γερλικαγιά κατά των εγκληματικών οργανώσεων θα πρέπει να σταματήσει.

Πώς η μοίρα δύο ασύνδετων -φαινομενικά- μεταξύ τους υπουργών συνδέεται για το καλό της οικονομίας της Τουρκίας

Ο τομέας του εγκλήματος είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας της Τουρκίας που παρέχει στη χώρα ξένο νόμισμα. Η εγκληματικότητα έχει τόσο βαθιές ρίζες στη χώρα, που αξίζει να εξεταστεί η οικονομική συνεισφορά της στην οικονομία της χειμαζόμενης Τουρκίας.

Ο τομέας της διακίνησης ναρκωτικών και των παράνομων στοιχημάτων έχουν διαμορφώσει μια αγορά δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν το δικαίωμα να ξεπλένουν τα παράνομα κέρδη τους, καταθέτοντάς τα σε τράπεζες και αγοράζοντας πολυτελή αυτοκίνητα ή ακίνητα. Τα έσοδα από το έγκλημα που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια εισέρχονται στο τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας και αναζωογονούν την οικονομία της.

Το τραπεζικό σύστημα στην Τουρκία δέχεται επίσης καταθέσεις από εγχώριες και ξένες εγκληματικές οργανώσεις. Από το 2016, η Τουρκία θέσπισε έξι νόμους για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και δεσμεύτηκε να μην ρωτάει για την πηγή των εισερχόμενων χρημάτων από το εξωτερικό. Αυτό διευκόλυνε την είσοδο μαύρου χρήματος στη χώρα. Οι παγκόσμιες εγκληματικές οργανώσεις συνάπτουν συνεργασίες με εγχώριες συμμορίες και επωφελούνται η μία από τα δίκτυα της άλλης. Πρόκειται για μια γιγαντιαία βιομηχανία!

Το 2022, οι εισροές χρημάτων από άγνωστη πηγή ανήλθαν σε 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι, ο τομέας του εγκλήματος γέμισε με ξένο νόμισμα τα ταμεία της Τουρκίας και παρείχε μια λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Ποιος μπορεί να αγνοήσει αυτό το οικονομικό όφελος και ποιος μπορεί να το ‘θυσιάσει’ στο βωμό της ‘διαφάνειας’ και της ‘επιστροφής στον ορθολογισμό’;

Το σημείο που τέμνεται η μοίρα του Τ/ΥΠΟΙΚ και του Τ/ΥΠΕΣ

Ο Σιμσέκ ταξιδεύει στον κόσμο αναζητώντας χρήματα, ενώ ο Γερλικαγιά από την άλλη καταπολεμά τις εγκληματικές οργανώσεις. Η επιτυχία και των δύο είναι αλληλένδετη. Εάν ο Σιμσέκ δεν καταφέρει να βρει κεφάλαια, η Τουρκία θα πρέπει είτε να υποστεί μια μεγάλη κρίση του ισοζυγίου πληρωμών είτε να βασιστεί σε νέες αμνηστίες πλούτου για παράνομες εισροές χρημάτων. Οι επιχειρήσεις του Γερλικαγιά εναντίον εγκληματικών οργανώσεων περιορίζουν τον χρόνο που έχει ο Σιμσέκ για να βρει χρήματα. Καθώς ο Σιμσέκ αγωνίζεται να βρει χρήματα, η σημασία των κεφαλαίων που παράγονται από τον τομέα του εγκλήματος αυξάνεται.

Έτσι, οι τύχες των δύο υπουργών είναι παράξενα αλληλένδετες.

εγκληματική οργάνωσηεγκληματικότηταοικονομίαΤουρκία