Κόσμος|06.10.2023 22:00

Γουατεμάλα: Στους δρόμους για 4η ημέρα οι διαδηλωτές με αίτημα να τερματιστεί ο «διωγμός» του εκλεγμένου προέδρου

Newsroom

Διαδηλωτές απέκλεισαν περίπου τριάντα δρόμους στη Γουατεμάλα για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα χθες Πέμπτη, για να απαιτήσουν να λάβει τέλος ο διωγμός που υφίσταται, κατ’ αυτούς, ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπερνάρντο Αρέβαλο και η παράταξή του, με σκοπό να εμποδιστεί να αναλάβει την προεδρία τον Ιανουάριο.

Έκλεισαν τους δρόμους

Οι κινητοποιήσεις ακολούθησαν την επιδρομή και τη μαραθώνια –20ωρη και πλέον– έρευνα την Παρασκευή και το Σάββατο στην έδρα του ανώτατου εκλογοδικείου (TSE), κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν έγγραφα που αφορούν την καταμέτρηση των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της 20ής Αυγούστου. Η επιχείρηση επικρίθηκε έντονα από τη διεθνή κοινότητα.

Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους αυτόχθονες, έκλεισαν στρατηγικά τμήματα αξόνων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που οδηγούν που οδηγούν στα σύνορα με το Μεξικό, το Σαλβαδόρ και την Ονδούρα, με οχήματα, κορμούς και κλαδιά δένδρων. Σε ορισμένα σημεία, οι συγκεντρωμένοι ξεπερνούσαν τους χίλιους.

Μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον, όπου κατήγγειλε ξανά πως έχει τεθεί σε κίνηση «πραξικόπημα σε αργή κίνηση», ο κ. Αρέβαλο συναντήθηκε χθες με μέλη οργανώσεων πολιτών.

Κάλεσε σε «εθνική ενότητα» και συσπείρωση γύρω από «ειρηνική κινητοποίηση για να απορριφθούν οι προσπάθειες παραβίασης της εκλογικής και συνταγματικής διαδικασίας» στη συνάντηση αυτή, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κατόπιν.

Ως χθες οι διαδηλώσεις γίνονταν κυρίως στο δυτικό τμήμα της χώρας, όμως πλέον εντάχθηκαν σε αυτές αυτόχθονες από την Κιτσέ (βόρεια) και Εσκουίντλα (νότια). Ο αριθμός των τμημάτων οδών που ήταν αποκλεισμένος αυξήθηκε από τα 20 στα 33 χθες, σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση οδικής ασφάλειας.

Ανεμίζοντας σημαίες της χώρας, διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα και σήκωσαν πλακάτ και πανό με τα οποία αξίωσαν την παραίτηση της γενικής εισαγγελέα Κονσουέλο Πόρας, του εισαγγελέα Ραφαέλ Κουρουτσίτσε και του δικαστή Φρέντι Ορεγιάνα, οι τρεις ιθύνοντες της σταυροφορίας εναντίον του κόμματος του προέδρου, του Movimiento Semilla («Κίνημα Σπόρος»).

Ο 64χρονος σοσιαλδημοκράτης, που κέρδισε τις εκλογές προς γενική έκπληξη το καλοκαίρι, εξασφαλίζοντας σχεδόν το 60% των ψήφων, ζήτησε στα μέσα Σεπτεμβρίου η δικαιοσύνη να προχωρήσει στην άρση της ασυλίας της γενικής εισαγγελέα και του δικαστή Ορεγιάνα, μετά την κατάσχεση καλπών από την εισαγγελία μερικές ημέρες νωρίτερα. Η άρση της ασυλίας τους θα επέτρεπε να αρχίσει να διενεργείται έρευνα σε βάρος τους για παραβίαση του Συντάγματος και κατάχρηση εξουσίας με εκλογικούς σκοπούς.

Το αίτημα όμως απορρίφθηκε προχθές Τετάρτη από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Διαδηλώσειςειδήσεις τώραΓουατεμάλαδιαδηλωτές