Κόσμος|07.10.2023 06:15

Κατάρριψη drone στη Συρία: Τα έντονα τηλεφωνήματα, η τουρκική αναδίπλωση και το σκληρό μήνυμα στην Άγκυρα

Μαρία Ζαχαράκη

Νέο τηλεφώνημα από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα μετά την κατάρριψη του τουρκικού drone. H τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τούρκου ΥΠΕΞ και του Αμερικανού Άντονι Μπλίνκεν το απόγευμα της Παρασκευής, είχε ως βασικό θέμα φυσικά την κατάρριψη του τουρκικού drone από τους Αμερικανούς στη βόρεια Συρία αλλά και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Τουρκική αναδίπλωση παρά τους έντονους τόνους

Τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο Τούρκος υπουργός είπε με «έντονο τρόπο» στον Μπλίνκεν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να συνεργάζονται με τους Κούρδους και ότι οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία θα συνεχιστούν αποφασιστικά.

Συζήτησαν όμως και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ γιατί, παρά τον «έντονο τόνο» του Φιντάν, που αναφέρουν οι πηγές η Τουρκία δεν θέλει να τα χαλάσει με την Ουάσιγκτον τώρα που συζητείται ζεστά το θέμα των F-16, ούτε οι ΗΠΑ θέλουν να τιναχθεί στον αέρα η διεύρυνση του ΝΑΤΟ για ένα drone...ίσως για αυτό και τις τελευταίες ώρες παρακολουθούμε να είναι σε πλήρη εξέλιξη μία τουρκική αναδίπλωση. Η Άγκυρα παραδέχθηκε μόλις πριν από λίγες ώρες ότι το drone ήταν τελικά τουρκικό. Νωρίτερα, μετά τα αμερικανικά αδιάσειστα στοιχεία, είχε παραδεχτεί ότι η ΜΙΤ επιχειρούσε στην περιοχή της βόρειας Συρίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Είχε προηγηθεί κι ένα τηλεφώνημα από Αμερική.

Από τον υπουργό Άμυνας Όστιν στον Τούρκο ομόλογό του Γκιουλέρ και το ζήτημα τώρα για την Άγκυρα θεωρείται λήξαν... Αφού όμως εκτέθηκε στα μάτια όλων, όταν αρνήθηκε ότι της είχαν καταρρίψει ένα εναέριο όπλο της.

Γιατί το κατέρριψαν οι Αμερικάνοι - Το μήνυμα που ήθελα να στείλουν

Τι έγινε όμως στην πραγματικότητα στη βόρεια Συρία; Πληροφορίες λένε ότι οι Αμερικανοί θύμωσαν πολύ με τους Τούρκους γιατί ενώ τους είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα να μην πετάνε τα drone τους κοντά στις αμερικανικές βάσεις στη βόρεια Συρία γιατί θα έπρεπε να απαντήσουν. Ήταν θέμα καθαρά αυτοάμυνας για τους Αμερικανούς στρατιώτες εκεί το συγκεκριμένο drone πέταξε παρόλα αυτά 500 μέτρα από την αμερικανική βάση χθες το πρωί.

Και αφού λοιπόν οι Τούρκοι δεν συμμορφώθηκαν, τότε δόθηκε εντολή από το αμερικανικό Πεντάγωνο να σηκωθεί ένα F-16 και να καταρρίψει το drone.

Και εδώ τώρα έρχεται το κρίσιμο ερώτημα που αποφεύγεται να απαντηθεί στην Τουρκία. Από πού απογειώθηκε το F-16; Τούρκος απόστρατος ισχυρίζεται ότι σηκώθηκε από τη βάση Ιντζιρλίκ της Τουρκίας. Δηλαδή άφησε η ίδια η Τουρκία να σηκωθεί το F-16 από το έδαφός τη για να καταρρίψει δικό της όπλο.

Κάποιοι άλλοι μετά είπαν ότι σηκώθηκε από την Ιορδανία, αλλά κανείς δεν γνωρίζει, γιατί κανείς δεν τολμά να ζητήσει επίσημη απάντηση. Με αυτό το περιστατικό στη βόρεια Συρία η Αμερική φαίνεται να έστειλε πάντως ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα ότι η πρόσβαση στη Βόρεια Συρία θα έχει κόστος.

Χακάν ΦιντάνΤουρκίαΗΠΑειδήσεις τώραdronesΆγκυρα