Κόσμος|07.10.2023 23:41

Νύχτα κόλασης στη Μέση Ανατολή: Χερσαίες επιχειρήσεις ετοιμάζει το Ισραήλ, με επέκταση χτυπημάτων απειλεί η Χαμάς - «Μαύρος» απολογισμός την πρώτη μέρα των μαχών

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Φωτογραφίες από τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας (AP)
Φωτογραφίες από τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας (AP)

Στο χάος και το αίμα πνίγεται για μια ακόμη φορά η Μέση Ανατολή με τον απολογισμό από τις συγκρούσεις και επιθέσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων να είναι αιματηρός. 

Η ανάφλεξη ξεκίνησε μετά την οργανωμένη επίθεση (την μεγαλύτερη εδώ και χρόνια) της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς εναντίον του Ισραήλ με εκατοντάδες ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότο έως το Τελ Αβίβ το πρωί του Σαββάτου. Οι μαχητές εκτόξευσαν περισσότερες από 5.000 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ενώ μαχητές της Χαμάς εισήλθαν στο νότιο Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα, χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα πλαγιάς. Η Χαμάς λέει ότι αιχμαλώτισε αρκετούς Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στα σύνορα, αλλά ο στρατός του Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα τις αναφορές. Το Ισραήλ προχώρησε σε βομβαρδισμούς στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και αποστέλλει χερσαίες δυνάμεις μετά από έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας. Ο Νετανιάχου διαμήνυσε ότι «έχουμε πόλεμο» και ότι «θα πάρουμε εκδίκηση» ενώ σχηματίζεται στο Ισραήλ κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Σειρήνες και εκρήξεις στο Τελ Αβίβ: Νέα επίθεση της Χαμάς με 150 ρουκέτες 

Η τελευταία «καταιγίδα» ρουκετών της Χαμάς σημειώθηκε στις 20:00 τοπική ώρα. Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι οι ρουκέτες είναι απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ σε πολυώροφο κτίριο στην καρδιά της πόλης της Γάζας.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν καταιγισμό ρουκετών πάνω από το Τελ Αβίβ. Δεν ήταν άμεσα σαφές πόσες εξ αυτών είχαν αναχαιτιστεί.

Αιματηρός ο μέχρι στιγμής απολογισμός

Κατά την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί μέσα στην ημέρα, έφτασε τους 232, ενώ 1.697 έχουν τραυματιστεί.

Κατά την ίδια πηγή, δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ αναμένονται σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία λόγω των διακοπών ρεύματος στη Γάζα και η κατάσταση ετοιμότητας παραμένει περιορισμένη λόγω της ισραηλινής πολιορκίας και των μεγάλων ελλείψεων σε φάρμακα και άλλες προμήθειες.

Στο στρατόπεδο των Ισραηλινών, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που μετέδωσε ο σταθμός N12, οι νεκροί ξεπερνούν τους 200 (250). Παράλληλα, το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι πάνω από 1.000 (1.104) άτομα έχουν τραυματιστεί.

Φρικτά βίντεο με αιχμαλώτους

Σύμφωνα με το BBC, η Χαμάς ισχυρίζεται ότι έχει συλλάβει 53 «αιχμάλωτους πολέμου». Το IDF δεν σχολιάζει πιο ακριβείς λεπτομέρειες.

Μερικοί από το ομήρους πιστεύεται ότι βρίσκονται κρυμμένοι σε μερικές από τις μικρές πόλεις κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ άλλοι έχουν μεταφερθεί πίσω στη Γάζα.

Ήδη στα social media έχουν κυκλοφορήσει βίντεο από μαχητές της Χαμάς με Ισραηλινούς ομήρους:

Ο εκπρόσωπος της Ισλαμικής Τζιχάντ, Νταούντ Σιχάμπ, δήλωσε: «Όλοι οι αιχμάλωτοι στα χέρια των αντιστασιακών οργανώσεων θα κρατηθούν μέχρι την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων μας από τις ισραηλινές φυλακές». Σύμφωνα με τον Σιχάμπ, «γυναίκες και παιδιά» έχουν τεθεί υπό κράτηση από το Ισραήλ, επομένως δεν θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι μεταξύ των Ισραηλινών αιχμαλώτων υπάρχουν ενήλικες, γυναίκες και παιδιά. «Κάθε απελευθέρωση από την πλευρά μας θα έχει ένα τίμημα», τόνισε και σημείωσε ότι «οι δυνάμεις της αντίστασης έχουν εξετάσει όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της επίγειας δράσης. Γνωρίζουν ότι κάθε αντιπαράθεση έχει κόστος».

Τα σημεία που γίνονται μάχες

Αυτή τη στιγμή, οι μάχες με πυροβόλα όπλα λαμβάνουν χώρα στις πόλεις Kfar Aza, Sderot, Sufa, Nahal Oz, Magen, Be’eri και γύρω από αυτές, καθώς και στη στρατιωτική βάση Re’im, ανέφεραν οι Times of Israel.

Πρόκειται για τη σφοδρότερη επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς, με το Τελ Αβίβ να ανακοινώνει ότι βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant αποφάσισε να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρο το κράτος, αναφέρει το γραφείο του.

Νωρίτερα, ο Γκαλάντ κήρυξε την «ειδική κατάσταση» σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η «ειδική κατάσταση» επιτρέπει στη Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του στρατού να περιορίσει τις συγκεντρώσεις και να αποκλείσει περιοχές.

«Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη νύχτα»: Σοκαριστικές περιγραφές από κατοίκους του Ισραήλ και της Γάζας για τις νέες πολύνεκρες μάχες

Ο Ενάς Σέστα, κάτοικος της Ράφα στη νότια Γάζα, λέει ότι οι Παλαιστίνιοι περιμένουν μια «σκληρή και δύσκολη νύχτα», την ώρα που συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

«Η κατάσταση εδώ στη Γάζα δεν είναι καθόλου καλή. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είμαστε έτοιμοι και μας περιμένει μια δύσκολη νύχτα», είπε.

Τόνισε ότι η επίθεση εναντίον του Ισραήλ ήταν η παλαιστινιακή απάντηση που «μεταφράστηκε σε δράση». «Οι Παλαιστίνιοι έχουν βαρεθεί να καταπιέζονται και να δέχονται επίθεση για πάνω από 75 χρόνια. Έχουν χορτάσει», υπογράμμισε.

Γαβριήλ Χαρίτος, κάτοικος Ιερουσαλήμ: Συνεχείς εκρήξεις - Κουκουλοφόροι Παλαιστίνιοι σε δρόμους των μεθοριακών πόλεων

«Από τις 8:15 το πρωΐ τοπική ώρα ηχούν για έκτη συνεχόμενη φορά οι σειρήνες στην Ιερουσαλήμ. Στις 6:30 άρχισαν οι εκτοξεύσεις των ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας και συνεχώς ακούγονται εκρήξεις. Αυτή τη στιγμή ακούω ένα κρότο έξω από την πόλη. Τον τοποθετώ βορειοδυτικά. Στις έξι και μισή λοιπόν, άρχισαν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας με κατεύθυνση όχι μόνο τις πόλεις της μεθορίου, αλλά και το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις μέχρι το πιο βόρειο σημείο του κεντρικού Ισραήλ» είπε μιλώντας στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ ο Γαβριήλ Χαρίτος, κάτοικος Ιερουσαλήμ, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν.

Όπως ενημέρωσε δύο φορές ακούστηκαν σειρήνες στην πόλη Ντιμόνα που είναι πόλη στο νότιο Ισραήλ όπου υπάρχουν και πυρηνικά εργοστάσια.

Τι λέει η Χαμάς

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Khaled Qadomi, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η στρατιωτική επιχείρηση της οργάνωσης αποτελεί απάντηση σε όλες τις φρικαλεότητες που έχουν αντιμετωπίσει οι Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.

“Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να σταματήσει τις φρικαλεότητες στη Γάζα, εναντίον του παλαιστινιακού λαού, των ιερών μας τόπων όπως η Al-Aqsa. Όλα αυτά τα πράγματα είναι ο λόγος για την έναρξη αυτής της μάχης”, είπε.

“Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για να τερματιστεί η τελευταία κατοχή στη γη”, δήλωσε ο Μοχάμεντ Ντέιφ, στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, προσθέτοντας ότι εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες. “Όποιος έχει όπλο πρέπει να το βγάλει. Έχει έρθει η ώρα”, είπε ο Ντέιφ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η Χαμάς κάλεσε “τους μαχητές της αντίστασης στη Δυτική Όχθη” καθώς και “τα αραβικά και ισλαμικά έθνη μας” να συμμετάσχουν στη μάχη, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram.

Η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι μπαίνει κι εκείνη στη μάχη ενώ η λιβανική Χεζμπολάχ και η Τεχεράνη έδωσαν συγχαρητήρια στη Χαμάς για την επίθεση.

Η Χεζμπολάχ μάλιστα χαρακτήρισε την επίθεση ως «αποφασιστική απάντηση στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ισραήλ και ένα μήνυμα σε αυτούς που επιδιώκουν την εξομάλυνση με το Ισραήλ».

Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα 

Η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε σοβαρή πολεμική σύγκρουση σημειώνεται έπειτα από μήνες εντάσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη κι ενώ η Ουάσινγκτον προωθεί μια συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί να ανησυχία τις εξελίξεις. Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ έκανε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή Τορ Γουένσλαντ καταδίκασε σήμερα τις επιθέσεις προειδοποιώντας με ανακοίνωσή του: “Αυτός είναι ένας επικίνδυνος γκρεμός και κάνω έκκληση σε όλους να απομακρυνθούν από το χείλος του”. Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κεκλεισμένων των θυρών ζήτησε η Μάλτα.

Οι ΗΠΑ “καταδίκασαν απερίφραστα” τις επιθέσεις της Χαμάς τονίζοντας πως στηρίζουν σθεναρά την κυβέρνηση και τον λαό του Ισραήλ. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα ευρωπαϊκά κράτη μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Η Αίγυπτος προειδοποίησε για “σοβαρές επιπτώσεις” από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, και έκανε έκκληση για “επίδειξη της μέγιστης αυτοσυγκράτησης και αποφυγή της έκθεσης αμάχων σε περαιτέρω κίνδυνο”.

Η Ρωσία είπε πως βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές και η Σαουδική Αραβία ζήτησαν “άμεση κατάπαυση του πυρός”, το Ομάν την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, ενώ αλληλεγγύη προς το Ισραήλ εξέφρασε η Ινδία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ συνεχάρη τους Παλαιστίνιους μαχητές.

Τι γίνεται στη Μέση Ανατολή: «Αιματοβαμμένο μήνυμα της Χαμάς με αποδέκτες Ισραήλ, Δύση και Σαουδική Αραβία»

«Ως αιματηρό μήνυμα προς Ισραήλ, ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία» χαρακτήρισε την αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου, η οποία περιελάμβανε αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις και την οποία ξεκίνησε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, ο Σωτήρης Δανέζης μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN. 

ειδήσεις τώραΠαλαιστίνηΜέση ΑνατολήΙσραήλπόλεμοςΧαμάς