Κόσμος|08.10.2023 14:33

Μέση Ανατολή: Προσπάθειες της Τουρκίας για διαμεσολαβητικό ρόλο στην περιοχή του πυρός

Μαρία Ζαχαράκη

Μετά την κήρυξη ουδετερότητας που Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες, Σάββατο, για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, αμέσως μετά έγινε σαφής μία διπλωματική βούληση και πρωτοβουλία, που θέλει αναλάβει η Άγκυρα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφές με τα μέρη, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες αν μιλάει και με Ισραήλ και με Χαμάς. Πάντως, χθες το βράδυ ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέπτυξε μία έντονη τηλεφωνική διπλωματία. Είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, για να συζητήσουν φυσικά τις εξελίξεις. Πιο πριν είχε καλέσει όλους τους υπουργούς εξωτερικών των χωρών της Μέσης Ανατολής. Του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης και του Ιράν. Είναι προφανές ότι η Τουρκία προσπαθεί να ηγηθεί και να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.

Δεν είναι σίγουρο ότι αυτή τη φορά θα της βγει, καθώς ούτε οι σχέσεις της με το Ισραήλ είναι τόσο ισχυρές ακόμη, ώστε να μπορέσει να επηρεάσει, ούτε και οι χώρες της Μέσης Ανατολής είναι σίγουρο ότι θέλουν ο Ερντογάν να αναλάβει αυτόν το ρόλο λόγω της αντιπαλότητας για την πρωτοκαθεδρία στον μουσουλμανικό κόσμο. Εξάλλου, η πλειοψηφία των αραβικών χωρών, έχει επίσης κρατήσει μία μετριοπάθεια και αποστάσεις από τη Χαμάς και αυτή τη στιγμή η Μέση Ανατολή, τουλάχιστον η πολιτική ηγεσία της είναι σε δύσκολη θέση, γιατί είχε αρχίσει διαδικασίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ.

Ίσως να παίξουν κάποιο ρόλο πίεσης οι λαοί της Μέσης Ανατολής, που τάσσονται σαφώς υπέρ των Παλαιστινίων.

Ήδη χθες το βράδυ εδώ στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις υπέρ των Παλαιστινίων, παρά την ουδέτερη γραμμή του προέδρου τους.

Μιλιέτ: «Η Τουρκία είναι η χώρα που θα της ξαναχτυπήσουν την πόρτα»

Γνωστός Τούρκος αρθρογράφος υποστηρίζει σε άρθρο του στη Μιλιέτ σήμερα ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε και τα δύο μέρη να ενεργήσουν με μέτρο και δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να μιλήσει εκτενώς για το θέμα. Με βάση αυτό, δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει αυτό που συμβαίνει να μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο και σίγουρα θα της χτυπήσουν την πόρτα. Η Τουρκία είναι η χώρα που όπως είπε ακόμη κι ο Πέρες, "(οι Τούρκοι βάζουν την ανθρωπιστική διάσταση πάνω από την πολιτική διάσταση"».

ΧαμάςΜέση ΑνατολήΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΙσραήλΤουρκία