Το Ισραήλ κήρυξε και επίσημα πόλεμο στη Χαμάς: Τι αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο
NewsroomΗ ισραηλινή κυβέρνηση κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς την Κυριακή, θέτοντας τις βάσεις για μια μαζική απάντηση κατά της ισλαμιστικής μαχητικής ομάδας, σε συνέχεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ήδη δηλώσει το Σάββατο ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο - αλλά αυτή η δήλωση ήταν ρητορική. Η κίνηση από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο είναι μια επίσημη απόφαση, που ισοδυναμεί με την κήρυξη πολέμου από το Κογκρέσο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κήρυξη πολέμου έγινε σύμφωνα με το άρθρο 40 του βασικού νόμου του Ισραήλ, δήλωσε το γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης. Το Ισραήλ δεν έχει γραπτό σύνταγμα, αλλά οι 13 βασικοί νόμοι του εξυπηρετούν παρόμοια λειτουργία.
Ο Νετανιάχου δήλωσε πριν από την κήρυξη της Κυριακής ότι το Ισραήλ θα «εκδικηθεί» για την επίθεση των Παλαιστινίων μαχητών, ενώ ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος της χώρας, υπεύθυνος για τις δραστηριότητες στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε μετά τις επιθέσεις ότι η Χαμάς «άνοιξε τις πύλες της κόλασης». Το Ισραήλ σφυροκοπεί τη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 300 άνθρωποι.
- Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κρήτη: Νεκρός βρέθηκε κτηνοτρόφος στο Ρέθυμνο - Ποτάμια λάσπης «έπνιξαν» δρόμους και σπίτια
- Θάνατος Μαζωνάκη: Παραιτήθηκε και ο δεύτερος δικηγόρος της γιατρού
- Σιδηρόδρομος: «Μπαίνει» η Deutsche Bahn, «ξεκλειδώνουν» 582 προσλήψεις και έργα 3,5 δισ. - Πότε έρχονται νέα τρένα
- Μαρινάκης για καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης: Δεν θα ζητηθεί άδεια - Το έργο θα προχωρήσει κανονικά