Κόσμος|08.10.2023 19:17

Ερντογάν για Δυτική Θράκη: «Αυξάνονται οι διακρίσεις εις βάρος των αδελφών μας - Εμείς ποτέ δεν κάναμε κάτι τέτοιο»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε απόψε στην τελετή έναρξης της Αρχαίας Ορθόδοξης Συριακής Εκκλησίας του Αγίου Εφραίμ στον Άγιο Στέφανο στην Κωνσταντινούπολη.

Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ένταση στη Μέση Ανατολή, ενώ έθεσε και ζήτημα «Δυτικής Θράκης» ενώπιον μάλιστα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό υποστήριξε ότι εάν δεν λυθεί πρώτα το ζήτημα αυτό στη βάση των 2 κρατών, δεν μπορεί να επέλθει ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Η σημασία, το νόημα, η αξία και η θέση της Ιερουσαλήμ-Αλ-Σαρίφ, η οποία είναι η Ιερή Πόλη των 3 αβρααμικών θρησκειών, είναι αδιαμφισβήτητη για όλους μας. Για περισσότερους από 4 αιώνες, αυτή η ευλογημένη πόλη έχει μια πολύ εξαιρετική θέση, όσον αφορά το έθνος μας που έχει ευλογηθεί με την εξυπηρέτηση της Ιερουσαλήμ. Η πολύ σημαντική φράση la ilahe illallah Ibrahim halilullah που έγραψε ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής στην πύλη της Χεβρώνας είναι το πιο όμορφο και σημαντικό σύμβολο της φροντίδας που έδειξαν οι πρόγονοί μας στον πλούσιο χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, με την αποχώρηση των Οθωμανών από την περιοχή, τα δικαιώματα των μουσουλμάνων και των χριστιανών επί της Ιερουσαλήμ παραβιάζονται βήμα προς βήμα, παρά τα πολυάριθμα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η Ιερουσαλήμ, η οποία ήταν μια γη ειρήνης και ευημερίας για αιώνες, έχει δυστυχώς μετατραπεί σε σύμβολο έντασης, κατοχής, καταστροφής και σφετερισμού. Όσοι γνωρίζουν την ιστορία της Μέσης Ανατολής μπορούν να δουν ξεκάθαρα το γεγονός ότι το παλαιστινιακό ζήτημα είναι η ρίζα όλων των προβλημάτων στην περιοχή μας σήμερα. Εάν το ζήτημα αυτό δεν επιλυθεί με δίκαιο τρόπο, η περιοχή μας θα συνεχίσει να αποζητά την ειρήνη. Η διαρκής ειρήνη στη Μέση Ανατολή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της οριστικής διευθέτησης της παλαιστινιακής-ισραηλινής σύγκρουσης, και σε αυτό το σημείο, όπως έχουμε πάντα δηλώσει, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί η προοπτική της λύσης των δύο κρατών», δήλωσε.

Ψυχραιμία συνέστησε στους Παλαιστινίους

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέστησε στoυς Παλαιστίνιους «αδελφούς» να αποφεύγουν ενέργειες που θα οδηγήσουν σε περισσότερη αιματοχυσία.

«Με βάση τα σύνορα του 1967, η υλοποίηση ενός ανεξάρτητου και γεωγραφικά ολοκληρωμένου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ είναι μια ανάγκη που δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο. Ωστόσο, οι προσπάθειες διαίρεσης της Ιερουσαλήμ στο χώρο και στο χρόνο και ο αριθμός των παρενοχλήσεων κατά του Χαράμ αλ-Σαρίφ αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Ως Τουρκία, έχουμε εκφράσει την αντίδραση και την αντίθεσή μας σε αυτό το ζήτημα σε κάθε ευκαιρία και δεν έχουμε διστάσει ποτέ να πούμε την αλήθεια και το δίκιο την ώρα που όλος ο κόσμος έκανε τα στραβά μάτια. Ενώ είμαστε πάντα αλληλέγγυοι με τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας, τονίζουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται όλα τα βήματα που θα κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή και θα εμβαθύνουν τα προβλήματα που θα οδηγήσουν σε περισσότερη αιματοχυσία. Προκειμένου να ανακουφίσουμε τις κακουχίες που υφίσταται ο λαός της Γάζας λόγω του αποκλεισμού, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια μέσω των αρμόδιων οργάνων μας με την αρχή ότι μια δίκαιη ειρήνη δεν έχει ηττημένους», είπε.

Η Τουρκία έτοιμη να συμβάλει στη μείωση των συγκρούσεων

Για τον Τούρκο πρόεδρο η λύση είναι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους και δήλωσε έτοιμος να συμβάλει στη μείωση των συγκρούσεων.

«Το θέμα που τονίζουμε περισσότερο στις επαφές μας με τους συνομιλητές μας είναι η επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και η γαλήνη της περιοχής, η διαρκής ειρήνη και η σταθερότητα. Δυστυχώς, όσο αργεί η αποκατάσταση της δικαιοσύνης, πληρώνει το λογαριασμό ολόκληρη η περιοχή μας μαζί με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς. Ιδιαίτερα ο θάνατος και ο πόνος αθώων παιδιών και μωρών μέσα στα σάβανα τους μάς κάνει όλους να αισθανόμαστε συντετριμμένοι. Το να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά δεν θα ωφελήσει κανέναν, ειδικά τους αμάχους και στις δύο πλευρές. Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσουν οι συγκρούσεις το συντομότερο δυνατό και να μειωθεί η ένταση που έχει κλιμακωθεί με τα πρόσφατα επεισόδια. Είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε και να συνεχίσουμε τις διπλωματικές προσπάθειες που έχουμε ξεκινήσει για την αποκατάσταση της ηρεμίας και καλούμε όλους τους παράγοντες που έχουν λόγο στην περιοχή να συμβάλουν ειλικρινά στην ειρήνη», ανέφερε.

Θέμα «Θράκης» από Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέχεια δεν δίστασε να θέσει και ζήτημα ‘Δυτικής’ Θράκης ενώπιον μάλιστα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

«Παρά το γεγονός ότι οι διακρίσεις εις βάρος των αδελφών μας στα Βαλκάνια και στη Δυτική Θράκη εξακολουθούν να αυξάνονται, εμείς ποτέ δεν προβήκαμε σε τέτοιου είδους ενέργειες ενάντια σε ομάδες διαφορετικών πεποιθήσεων, ούτε το επιτρέψαμε. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε οι κατά καιρούς διαφωνίες μας με κάποιες χώρες στις διμερείς μας σχέσεις να επηρεάσουν τους πολίτες μας. Διατηρούμε αυτή την αγκαλιάζουσα στάση, η οποία αποτελεί κληρονομιά του Μωάμεθ του Πορθητή, με κάθε έννοια, ιδίως στην εκπαίδευση. Υπάρχουν 58 σχολεία που ανήκουν σε μειονότητες στη χώρα μας. Το 2013 εξασφαλίσαμε να ανοίξει ένα νηπιαγωγείο και για τους Ασσύριους. Ομοίως, με τα καλά νέα που έδωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών σχετικά με το σχολείο που ζητήθηκε σε αυτή την περιοχή, θα κάνουμε αυτό το βήμα με την παραχώρηση σχεδόν 2 στρεμμάτων γης. Δεν ξεχωρίζουμε αυτά τα σχολεία από τα επίσημα σχολεία του κράτους μας, τους προσφέρουμε κάθε είδους υποστήριξη από δωρεάν βιβλία μέχρι άλλα κίνητρα. Επιπλέον, οι εκλογές των μειονοτικών ιδρυμάτων, οι οποίες δεν μπορούσαν να διεξαχθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία σε σύντομο χρονικό διάστημα χάρη στον κανονισμό που εκδόθηκε. Με την έναρξη ισχύος του νέου κανονισμού, οι εκλογές 167 μειονοτικών ιδρυμάτων ολοκληρώθηκαν μέσα σε 6 μήνες».

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΔυτική Θράκη