Κόσμος|08.10.2023 23:51

Παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Πάνω από 1.100 νεκροί και δραματικές ώρες για αμάχους - Οι συσχετισμοί δυνάμεων

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Τους 1000 ξεπερνά ο αριθμός που αφορά τον τραγικό απολογισμό των νεκρών μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες από την εισβολή της παλαιστινιακής οργάνωσης το Σάββατο. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται δεκάδες παιδιά που χτυπήθηκαν από τα εκατέρωθεν πυρά.

Κλιμακώνει τις επιχειρήσεις το Ισραήλ

Οι ισραηλινές δυνάμεις την Κυριακή συνέχισαν να καταδιώκουν μέλη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και συνέχισαν τις αεροπορικές επιδρομές τους εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, καταστρέφοντας κτίρια, σκοτώνοντας αμάχους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε για έναν «μακροχρόνιο» πόλεμο, ο οποίος άφησε περισσότερους από 1.000 νεκρούς συνολικά σε λιγότερο από 48 ώρες, σύμφωνα με τους τελευταίους επίσημους απολογισμούς που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα Κυριακή βράδυ. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ και 2.000 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 200 «σε κρίσιμη κατάσταση», σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 700 Ισραηλινούς νεκρούς.

«Εχθρικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος» του Ισραήλ και «ενισχύουμε τις δυνάμεις μας, ειδικά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, καθαρίζοντας την περιοχή», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποσχόμενος ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα καταδιώξουν «τρομοκράτες όπου κι αν βρίσκονται».

Το βράδυ του Σαββάτου το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ψήφισε θέτοντας τη χώρα επισήμως σε πόλεμο, ώστε να πραγματοποιήσει «σημαντικές στρατιωτικές δραστηριότητες», ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου είχε ήδη πει από χθες το πρωί ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο μετά τη διείσδυση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Η απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας έδωσε την νομική βάση για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολέμου.

Αγωνία για τους αιχμαλώτους

Όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές, στη Λωρίδα της Γάζας, υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007, 413 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 78 παιδιών και 41 γυναικών, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές. Επίσης 2.300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο των περιοχών της ερήμου κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, να σώσει Ισραηλινούς ομήρους που βρίσκονται ακόμα εκεί και να απομακρύνει όλους τους κατοίκους της περιοχής μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Η Χαμάς έχει συλλάβει «περισσότερους από 100 αιχμαλώτους», δήλωσε σήμερα η ισραηλινή κυβέρνηση.

«Πολίτες και στρατιώτες βρίσκονται στα χέρια του εχθρού, είναι καιρός πολέμου», δήλωσε ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χέρζι Χαλεβί.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν περίπου 170 Ισραηλινούς σε αιχμαλωσία στη Γάζα. Σοκαριστικές σκηνές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν απαγωγές, γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Σοκαριστικές είναι και οι εικόνες από θύματα Παλαιστινίων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Πολλά θύματα ήταν νεαροί συμμετέχοντες σε ένα φεστιβάλ στην έρημο Νεγκέβ.

Η ισραηλινή «11ή Σεπτεμβρίου»;

Στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, η λιβανέζικη σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς και του Ιράν, εκτόξευσε οβίδες σε μια αμφισβητούμενη περιοχή των συνόρων, προκαλώντας επίθεση ισραηλινών drones σε στόχο θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δεσμεύτηκε για ανεπιφύλακτη υποστήριξη στους Παλαιστίνιους και είπε ότι το οργάνωση «δεν είναι ουδέτερη» στην τρέχουσα κλιμάκωση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ.

Στην Αίγυπτο, δύο Ισραηλινοί τουρίστες σκοτώθηκαν από έναν αστυνομικό που τους πυροβόλησε στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Χαμάς και η Ισλαμικός Τζιχάντ, μια άλλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, ισχυρίστηκαν ότι είχαν αιχμαλωτίσει «πολλούς στρατιώτες».

Ο αρχηγός της Ισλαμικός Τζιχάντ, ο Ζιάντ αλ-Ναχάλα δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι η οργάνωσή του του κρατά πάνω από 30 Ισραηλινούς ομήρους

«Αυτό που συνέβη είναι άνευ προηγουμένου στο Ισραήλ», παραδέχτηκε ο Νετανιάχου. «Το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε από αυτή την άνευ προηγουμένου επίθεση», είπε ο Τζόναθαν Πανικόφ, διευθυντής της Πρωτοβουλίας Scowcroft για την Ασφάλεια της Μέσης Ανατολής:

«Έχω ακούσει πολλές συγκρίσεις με την 11η Σεπτεμβρίου (σ.σ. τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ) και πολλοί Ισραηλινοί δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό».

Ένας Ισραηλινός πρώην στρατιώτης είπε ότι ο αραβο-ισραηλινός πόλεμος του 1973, ο οποίος παραμένει εθνικό τραύμα στο Ισραήλ, είναι «μικρή υπόθεση» σε σύγκριση με την χθεσινή επιδρομή της Χαμάς, κάνοντας λόγο για μια «πολύ σοβαρή αποτυχία».

Η επίθεση ήρθε την τελευταία ημέρα της εβραϊκής γιορτής Σουκότ στο Ισραήλ και μία ημέρα μετά τη συμπλήρωση 50 ετών από την έναρξη του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1973 που αιφνιδίασε εντελώς το Ισραήλ και έγινε κατά τη διάρκεια του Γιομ Κιπούρ (εβραϊκή Ημέρα της Εξιλέωσης). Εκείνος ο πόλεμος οδήγησε στον θάνατο 2.600 Ισραηλινών και σε τουλάχιστον 9.500 νεκρούς και αγνοούμενους από την αραβική πλευρά σε τρεις εβδομάδες μαχών.

Αντιμέτωποι με την ισραηλινή αντεπίθεση, «φοβόμαστε την καταστροφή και το τέλος της κοινωνίας των πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Τσάντι αλ Άσι, ένας 29χρονος κάτοικος της Γάζας.

Σήμερα, οι μάχες συνεχίστηκαν με περισσότερες επιθέσεις της Χαμάς από τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με ρουκέτες σε ισραηλινές συνοριακές πόλεις, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Έχοντας αιφνιδιαστεί αρχικά, ο ισραηλινός στρατός συντόνισε σήμερα τις επιχειρήσεις αντεπίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Ταξιαρχίες Ιζεντίν αλ Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν αυτήν την επιχείρηση και εκτόξευσαν περισσότερες από 5.000 ρουκέτες προς το Ισραήλ για να «βάλουν ένα τέλος στα εγκλήματα της κατοχής». Το Ισραήλ έχει καταλάβει τη Δυτική Όχθη, ένα παλαιστινιακό έδαφος, και το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ από το 1967, και έχει επιβάλει αποκλεισμό στη Γάζα από το 2007.

Το Ισραήλ διέκοψε τη διακοπή ηλεκτροδότησης του παλαιστινιακού θύλακα και την αναστολή παράδοσης τροφίμων και αγαθών εκεί.

Το υπουργείο Παιδείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα σχολεία στο Ισραήλ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Τρίτη.

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για την κατάσταση αργότερα την Κυριακή, από χθες το μεγαλύτερο μέρος των δυτικών χωρών έχουν καταδικάσει έντονα τις επιθέσεις της Χαμάς, εκφράζοντας ακλόνητη στήριξη στο Ισραήλ σε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών δυτικών ηγετών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Μέση Ανατολήειδήσεις τώραΙσραήλΧαμάςΛωρίδα της Γάζας