Κόσμος|09.10.2023 11:57

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για την εκατόμβη νεκρών στο φεστιβάλ του Ισραήλ - «Μπήκαν από το πουθενά, πυροβολούσαν προς κάθε κατεύθυνση»

Newsroom

Την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας έχει προκάλεσε η άγρια επίθεση ενόπλων «μαχητών» της Χαμάς κατά αμάχων που διασκέδαζαν σε μουσικό φεστιβάλ στο νότιο Ισραήλ. Το ετήσιο φεστιβάλ διεξαγόταν στην έρημο κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, το οποίο διεκόπη όταν οι ένοπλοι εισέβαλαν και άνοιξαν πυρ σημαδεύοντας προς κάθε κατεύθυνση. Από την άγρια επίθεση κατά αμάχων, περισσότεροι από 260 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Έφτασε η ώρα που η οικογένεια θα ξαναβρεθεί μαζί. Θα περάσουμε τέλεια», έγραφαν λίγες ώρες νωρίτερα στο social media οι διοργανωτές. Στη συνέχεια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα κατακλύζονταν με αναρτήσεις ανθρώπων, που αναζητούσαν τους αγαπημένους τους.

«Πυροβολούσαν προς πάσα κατεύθυνση»

Ένας παρευρισκόμενος δήλωσε, μιλώντας στο ισραηλινό κανάλι 12, πως το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ήταν μια σειρήνα που άρχισε να ηχεί τα ξημερώματα. «Έκλεισαν το ηλεκτρικό ρεύμα και μπήκαν από το πουθενά, ανοίγοντας πυρ προς κάθε κατεύθυνση», περιέγραψε.

Οι παρευρισκόμενοι έτρεξαν προς τα αμάξια τους προκειμένου να διαφύγουν από το σημείο, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες ένοπλοι τους έκλεισαν τον δρόμο.

«Όλοι άρχισαν να τρέχουν»

«Έριξαν ριπές όλοι σταμάτησαν τα οχήματά τους και άρχισαν να τρέχουν. Κρύφτηκα πίσω από έναν θάμνο, άρχισαν να ψεκάζουν τον κόσμο. Είδα τραυματίες να πέφτουν κάτω», δήλωσε άλλος.

Τρίτος είπε στη Haaretz ότι γνώριζε πως μπορεί να γίνει πυραυλική επίθεση, αλλά σοκαρίστηκε όταν είδε ενόπλους να εισβάλουν. Όπως και πολλοί άλλοι, προσπάθησε να διαφύγει με το αυτοκίνητό του, αλλά ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν, οπότε βγήκε έξω και έτρεξε. «Χτυπήθηκαν άνθρωποι. Κρυφτήκαμε. Έτρεχαν προς κάθε κατεύθυνση», είπε.

Στο φεστιβάλ υπολογίζεται ότι βρίσκονταν περίπου 3.000 άτομα. Μεταξύ των αγνοουμένων είναι ένας  26χρονος Βρετανός, που εργαζόταν ως σεκιούριτι, μια Βρετανίδα τουρίστρια και ένας 23χρονος που φέρει ισραηλινή και αμερικανική υπηκοότητα. 

Παλαιστίνηειδήσεις τώραΧαμάςΙσραήλ