Κόσμος|10.10.2023 20:11

Πόλεμος στο Ισραήλ – Ερντογάν: Τι δουλειά έχει το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στην περιοχή; Θα προκαλέσει σφαγές

Μαρία Ζαχαράκη

Οργισμένη επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε απόψε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη στάση τους στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια, κατηγορώντας τες ότι εκείνες είναι που μετατρέπουν την περιοχή σε λουτρό αίματος.

«Μόνο όταν τους βολεύει, είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», δήλωσε δηκτικά ο Τούρκος πρόεδρος, κατηγορώντας την αμερικανική κυβέρνηση ότι στέλνει αεροπλανοφόρο στην περιοχή για να υποστηρίξει το Ισραήλ, με τον κίνδυνο να προκαλέσει μεγάλη σφαγή.

«Η Αμερική στέλνει το αεροπλανοφόρο της στο Ισραήλ. Τι κάνει το αεροπλανοφόρο της Αμερικής στο Ισραήλ; Τι έρχεται να κάνει; Τι θα κάνει με όλες τα πλοία και τα αεροσκάφη γύρω του το αεροπλανοφόρο; Θα προκαλέσει πολύ σοβαρές σφαγές σε όλη τη Γάζα χτυπώντας ή καταρρίπτοντας αεροσκάφη στην περιοχή. Πρέπει να εξηγήσω κάτι εδώ: Υπάρχουν περισσότερες από 20 αμερικανικές βάσεις στη Συρία σήμερα. Τι κάνουν οι αμερικανικές βάσεις στη Συρία; Τι γίνεται με αυτές τις βάσεις; 23 βάσεις. Δεν θα έπρεπε για όλα αυτά να δοθούν εξηγήσεις; Αλλά δυστυχώς, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας καταρρίπτεται από την Αμερική. Όταν η Αμερική καταρρίπτει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, η Τουρκία τότε δεν είναι σύμμαχος της Αμερικής στο ΝΑΤΟ; Δεν είναι μαζί; Πώς το εξηγούμε αυτό; Πώς το αξιολογούμε αυτό; Όταν μας βολεύει, είναι σύμμαχος, όταν μας βολεύει, δυστυχώς η Αμερική εκπαιδεύει, ανδρώνει και εξοπλίζει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις και δυστυχώς μετατρέπει τη Συρία και τη Μέση Ανατολή σε λουτρό αίματος. Ας τα δούμε αυτά», δήλωσε σε μία νέα πρωτοφανή επίθεση κατά των ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος.

«Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;»

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε σήμερα για πρώτη φορά ευθέως το Ισραήλ για τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, κάνοντας λόγο για απάνθρωπη συμπεριφορά.

«Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή δεν παρέχεται νερό στη Γάζα. Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Ρεύμα; Δεν υπάρχει. Δεν παρέχεται. Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δεν μπορείτε να κόβετε το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό. Αναρωτιέμαι πώς είναι τα νοσοκομεία στη Γάζα αυτή τη στιγμή... Λειτουργούν; Δυστυχώς όχι! Αλλά όλοι οι χώροι λατρείας και τα νοσοκομεία δέχονται ανελέητα χτυπήματα. Κανείς δεν λέει τίποτα για όλα αυτά που συμβαίνουν».

Συνομιλία απόψε με Πούτιν και Γκουτέρες

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση, ενώ ανέφερε ότι απόψε θα μιλήσει με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Χρησιμοποιώντας το σύνθημα «μια δίκαιη ειρήνη δεν έχει ηττημένους», ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε όλους τους φορείς που έχουν λόγο στην περιοχή να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εγκαθίδρυση της ειρήνης, ενώ συνέχισε εστιάζοντας στην ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος.

«Το να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, ειδικά με στόχο αμάχους, δεν θα βοηθήσει κανέναν. Είναι απαραίτητο να αποφύγουμε οποιοδήποτε βήμα που θα επιδεινώσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή, θα εμβαθύνει τα προβλήματα κα που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αιματοχυσία. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποίησα χθες μια σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών. Συζητήσαμε την τελευταία κατάσταση και τις εξελίξεις στην περιοχή με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, τον Ισραηλινό πρόεδρο Χέρτζογκ, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, τον εμίρη του Κατάρ Σείχη Χαμέντ Αλ Θάνι, τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Ναζίμπ Μικάτι, τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραχίμ.

Και σήμερα θα συνομιλήσω με τον Ρώσο Πρόεδρο, τον κύριο Πούτιν και τον ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες».

Οι απώλειες της Χαμάς είναι μεγαλύτερες

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απόψε εμφανίστηκε να γέρνει την πλάστιγγα λίγο πιο πολύ υπέρ της Χαμάς και των Παλαιστινίων και να υποστηρίζει ότι η σημερινή κρίση είναι αποτέλεσμα μίας μακρόχρονης  κατάστασης.

«Θα πρέπει να υπογραμμίσω ειδικά ένα πράγμα. Τώρα, καθώς παίρνουμε τις αποφάσεις μας, θα πρέπει να λαμβάνουμε δίκαιες αποφάσεις. Αν εστιάσουμε μόνο στη Χαμάς, δεν θα ήταν δίκαιο. Ποιες είναι οι απώλειες της Χαμάς και ποιες οι απώλειες του Ισραήλ; Όταν κοιτάζουμε, οι σοβαρές απώλειες είναι μόνο της Χαμάς. Οι τελευταίες πληροφορίες που έλαβα είναι ότι υπάρχουν περίπου 750 νεκροί και 2000 χιλιάδες τραυματίες για τη Χαμάς. Βέβαια, δεν έχω λάβει ακόμη τα σημερινά στοιχεία, αλλά φυσικά υπάρχουν επίσης νεκροί, τραυματίες κ.λπ. και από την ισραηλινή πλευρά. Πώς όμως φτάσαμε εδώ; Αυτό συνέβη μέσα σε μια μέρα; Δυστυχώς, αυτό το γεγονός έχει ένα τίμημα εδώ και χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, αυτοί οι θάνατοι συμβαίνουν συνεχώς».

«Δεν δεχόμαστε τίποτα άλλο εκτός από πλήρη ένταξη στην ΕΕ»

Ο Τούρκος πρόεδρος έστρεψε τα βέλη του και στην Ευρώπη, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν νοείται ολοκληρωμένη Ευρώπη χωρίς Τουρκία. «Η ολοκλήρωση της Ευρώπης θα πραγματωθεί μόνο με την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση. Έχω τονίσει ότι δεν θα δεχθούμε καμία άλλη εναλλακτική λύση εκτός από την πλήρη ένταξη».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΛωρίδα της ΓάζαςΠαλαιστίνηΧαμάςειδήσεις τώραΠόλεμος στο ΙσραήλΙσραήλ