Κόσμος|11.10.2023 18:16

Πόλεμος στο Ισραήλ – Τελικά το Ιράν βοήθησε τη Χαμάς; Οι εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συλλέξει συγκεκριμένες πληροφορίες που θέτουν υπό αμφισβήτηση την εκτίμηση ότι το Ιράν συμμετείχε άμεσα στο σχεδιασμό, τον εφοδιασμό ή την έγκριση της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σάββατο, σύμφωνα με διάφορες πηγές που γνωρίζουν τις πληροφορίες.

Τελικά το Ιράν βοήθησε τη Χαμάς;

Παρόλα αυτά, οι πηγές τόνισαν ότι η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών δεν είναι έτοιμη να καταλήξει σε πλήρες συμπέρασμα, καθώς συνεχίζουν να αναζητούν στοιχεία για την εμπλοκή του Ιράν στην επίθεση που αιφνιδίασε τόσο το Ισραήλ όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, μετά την επίθεση, όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει τη σημαντική υποστήριξη του Ιράν προς τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των όπλων και της χρηματοδότησης, η οποία θα την είχε βοηθήσει, ακόμη και αν όχι με άμεσο τρόπο.

Οι πηγές δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση των πληροφοριών, οι οποίες, όπως είπε μια πηγή που ενημερώθηκε για τις πληροφορίες, είναι εξαιρετικά ευαίσθητες.  Όμως, οι πηγές δήλωσαν ότι αυτό το κομμάτι των πληροφοριών οδήγησε τους αναλυτές των ΗΠΑ να κλίνουν προς την αρχική εκτίμηση ότι η κυβέρνηση του Ιράν δεν έπαιξε άμεσο ρόλο στην επίθεση, μεταδίδει το CNN.

Εδώ και ημέρες, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δηλώνουν δημοσίως ότι δεν έχουν καμία ένδειξη ότι το Ιράν εμπλέκεται άμεσα στην επίθεση, ακόμη και όταν καταδίκασαν την Τεχεράνη ως σε μεγάλο βαθμό «συνένοχη» στην επίθεση, λόγω της ιστορικής της υποστήριξης προς τη Χαμάς.

«Προσπαθούμε να αποκτήσουμε περαιτέρω πληροφορίες», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Αλλά καθώς βρίσκομαι εδώ σήμερα, ενώ το Ιράν παίζει αυτόν τον ευρύ ρόλο - διαρκή, βαθύ και σκοτεινό ρόλο στην παροχή όλης αυτής της υποστήριξης και των δυνατοτήτων στη Χαμάς - όσον αφορά αυτή τη συγκεκριμένη φρικιαστική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, δεν έχουμε επί του παρόντος αυτές τις πληροφορίες».

ΙσραήλΠόλεμος στο ΙσραήλΧαμάςΙράνειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΗΠΑΠαλαιστίνιοι