Κόσμος|11.10.2023 21:40

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι φόβοι για συμμαχία Χαμάς - Χεζμπολάχ – Ποιος θα είναι τελικά ο αντικειμενικός σκοπός της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα;

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Συνεχείς είναι οι επιθέσεις από ρουκέτες στο Ισραήλ. Από την πόλη Άσκελον, ο Σωτήρης Δανέζης μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ότι, σήμερα, χτυπήθηκε για δεύτερη φορά το νοσοκομείο της πόλης και συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, μία πτέρυγα αποκατάστασης τραυματισμένων παιδιών. Από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα. 

Την ίδια ώρα η διαφαινόμενη σύμπραξη του μουσουλμανικού κόσμου πέρα από το σχίσμα που υπάρχει ανάμεσα σε Σιΐτες μουσουλμάνους και Σουνίτες μουσουλμάνους, είναι το παράδοξο που παρατηρούν οι αναλυτές.

Η Χαμάς είναι το σουνιτικό Ισλάμ, και από την άλλη είναι η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία είναι φιλοϊρανική. Οι δύο πλευρές του μουσουλμανικού κόσμου, σε αυτή τη σύγκρουση έρχονται κοντά με κοινό εχθρό το Ισραήλ. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία καθώς, από την άλλη, υπάρχουν παράλληλες πληροφορίες ότι, οι ΗΠΑ, στέλνουν ισχυρές, αεροπορικές δυνάμεις και στην Ιορδανία, αλλά υπάρχουν και κάποιες πληροφορίες για μετακινήσεις στρατευμάτων της 101 αερομεταφερόμενης ταξιαρχιας του αμερικανικού στρατού, μίας μονάδας πρώτης γραμμής η οποία έρχεται στην Ιορδανία ενδεχομένως για να προσέχουν οι Αμερικανοί την πλάτη του ισραηλινού στρατού, όταν θα είναι απασχολημένος στη Γάζα.

Κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται, ή πόσοι είναι οι μαχητές της Χαμάς εντός του Ισραήλ

Τις τελευταίες ώρες, είναι πολλά αυτά που συμβαίνουν στο Ισραήλ και δε φαίνονται.  Υπάρχει έντονη φημολογία ότι, πίσω από τις γραμμές, στην πλευρά του Ισραήλ, βρίσκονται ακόμη αρκετοί μαχητές της Χαμάς οι οποίοι δεν επέστρεψαν στη Γάζα και κρύβονται περιμένοντας να ξεχωρίσουν οι επιχειρήσεις για να διενεργήσουν δολιοφθορές στα μετόπισθεν και ενέργειες με στόχο τους αμάχους. Υπάρχουν έντονες πληροφορίες ότι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού προσπαθούν να εντοπίσουν αυτές τις μονάδες μαχητών της Χαμάς που κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται, πόσοι είναι, αν θα αποτελέσουν κίνδυνο για τις επιχειρήσεις και πώς θα μπορέσουν να εξουδετερωθούν.

Ταυτόχρονα έχει ανοίξει μία πολύ μεγάλη συζήτηση για το ποιο θα είναι το μέλλον μίας επιχείρησης στη Γάζα, ο τελικός στόχος, δηλαδή, που η κυβέρνηση του Ισραήλ θα θέσει. Εδώ υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα και πολλά αδιέξοδα, ειδικά αν η σύγκρουση ξεφύγει από τα στενά όρια. Θα είναι η καταστροφή και ο αφοπλισμός της Χαμάς; Είναι κάτι τέτοιο δυνατό, με δεδομένο ότι μιλάμε για 40.000 μαχητές; Θα είναι η κατάληψη και η κατοχή της Γάζας;


ΧαμάςΙσραήλΛωρίδα της ΓάζαςΠαλαιστίνηΠόλεμος στο Ισραήλειδήσεις τώραΓάζα