Κόσμος|12.10.2023 21:45

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το μεγάλο στοίχημα των ομήρων και τα σχέδια ανταλλαγής για να σωθούν οι απαχθέντες γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά - Το δίλημμα Νετανιάχου

Αναστασία Κιτσικώστα

Μεγάλο στοίχημα της ισραηλινής κυβέρνησης σε αυτή τη φάση που βρίσκεται τώρα ο πόλεμος με τη Χαμάς είναι τι θα γίνει με τους δεκάδες ομήρους που έχει «φυλακίσει» σε μυστικές τοποθεσίες στην πολιορκημένη Γάζα η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση. Εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες συγκεντρώνονται στα σύνορα με τoν παλαιστινιακό θύλακα και προετοιμάζονται για εισβολή, ενώ προσπαθούν να πιέσουν τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους του Ισραηλινούς, κόβοντας το νερό και το ρεύμα. Σύμφωνα με το BBC, οι όμηροι είναι τουλάχιστον 150 και ανάμεσά τους βρίσκονται γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Αν το Ισραήλ ωστόσο αποφασίσει να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας χερσαία εισβολή στη Γάζα, όπως λέγεται, τότε ποιες είναι οι πιθανότητες να επιβιώσουν αυτοί οι όμηροι;

Καμία διάθεση για συμβιβασμό

Στο παρασκήνιο, το Κατάρ, η Αίγυπτος και ενδεχομένως άλλες χώρες προσπαθούν να διαπραγματευτούν τη μερική απελευθέρωση των ομήρων, αναφέρει το BBC. Μια ιδέα που εξετάζεται είναι η Χαμάς να απελευθερώσει τις γυναίκες και τα παιδιά σε ανταλλαγή με 36 Παλαιστίνιες γυναίκες και εφήβους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Ο Μίκαελ Μιλστέιν, αναλυτής στο Ινστιτούτο Πολιτικής και Στρατηγικής του Πανεπιστημίου Reichman του Ισραήλ, αναφέρει στο BBC ότι υπό κανονικές συνθήκες η νούμερο ένα προτεραιότητα για το Ισραήλ θα ήταν η επιστροφή αυτών των ομήρων, σήμερα ωστόσο είναι η εξάλειψη της Χαμάς ως στρατιωτική απειλή.

Με την ένταση και την οργή να είναι στα ύψη και από τις δύο πλευρές, ούτε το Ισραήλ, ούτε η Χαμάς φαίνεται πως έχουν διάθεση για συμβιβασμό ή παραχωρήσεις. Οι Ισραηλινοί είναι σοκαρισμένοι και εξοργισμένοι που ένοπλοι κατάφεραν να παραβιάσουν τα νότια σύνορά τους τόσο εύκολα και στη συνέχεια να δολοφονήσουν τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους, εν ψυχρώ.

Οι Παλαιστίνιοι, και όχι μόνο η Χαμάς, από την άλλη, υποφέρουν από το μπαράζ των αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπου από το Σάββατο. Η Γάζα έχει επίσης αποκοπεί από καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και φάρμακα.

Η Χαμάς έχει απειλήσει να εκτελεί έναν όμηρο για κάθε φορά που μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκοτώνει αμάχους χωρίς προειδοποίηση. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ωστόσο, ότι εκτελεί ομήρους σε αυτή τη φάση.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια αυτοσυγκράτησης από το Ισραήλ καθώς φαίνεται πως σκόπιμα, μετατρέπει μεγάλα τμήματα της Γάζας σε ερείπια.

Παρ΄όλα αυτά, ο αναλυτής πιστεύει ότι η Χαμάς μπορεί να μην είναι θέλει να κρατήσει ομήρους τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Το ότι έχει απαγάγει ευπαθείς ανθρώπους δίνει κακή εντύπωση για την Χαμάς διεθνώς ενώ πολλοί από αυτούς θα χρειαστούν μεγάλη φροντίδα, κάτι που δεν είναι εύκολο εν μέσω συνεχών αεροπορικών επιδρομών. Επίσης, η Χαμάς προσπαθεί να κρατήσει μυστική τη θέση τους από τυχόν μυστικούς πληροφοριοδότες που μπορεί να έχει το Ισραήλ μέσα στη Γάζα.

Αντίθετα, ίσως θα θελήσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο κάθε εν ενεργεία στρατιωτικό που κρατάει, αποσπώντας το υψηλότερο τίμημα για την απελευθέρωσή τους, αν γίνουν διαπραγματεύσεις.

Καμία επιλογή δεν είναι εύκολη – Η τελική απόφαση είναι του Νετανιάχου

Η κατάσταση που επικρατεί είναι ένα δίλημμα και για την ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με την ανάλυση του BBC. Θα επιχειρήσει το Ισραήλ μια ένοπλη αποστολή διάσωσης, κάτι που ενέχει κινδύνους; Ή μήπως περιμένει μέχρι η Χαμάς να αποδυναμωθεί τόσο πολύ από τις αεροπορικές επιδρομές, ώστε να είναι πιο πρόθυμη να κάνει μια συμφωνία;

Το Ισραήλ έσπευσε να δημιουργήσει μια αίθουσα για την κατάσταση των ομήρων, όπου έχει συγκεντρώσει πληροφορίες για την ταυτότητα και την κατάσταση του κάθε ανθρώπου που σύρθηκε στη Γάζα υπό την απειλή όπλων.

Όσοι εξακολουθούσαν να κρατούνται στο ισραηλινό διασώθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού και της αστυνομίας, ενώ όλοι οι απαγωγείς τους σκοτώθηκαν. Ωστόσο, ο Μίκαελ Μιλστέιν, ο οποίος πέρασε 20 χρόνια στις ισραηλινές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες, προειδοποιεί ότι «δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για κάθε σπίτι και δρόμο στη Γάζα». Εδώ η Χαμάς βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Είναι ικανή να κρύβει τόσο τους μαχητές της όσο και τους ομήρους της σε ένα δίκτυο υπόγειων κελιών και τούνελ.

Το Ισραήλ πάντως αξίζει να σημειωθεί πως διαθέτει εξαιρετική τεχνογνωσία στη διάσωση ομήρων, για την οποία εκπαιδεύεται εντατικά.

Η μυστική μονάδα Sayeret Matkal, που ιδρύθηκε το 1957, είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια με τη βρετανική SAS ή την αμερικανική Delta Force. Έγινε διάσημη το 1976 με την επιδρομή στο Εντέμπε, όπου οι κομάντος της διέσωσαν ομήρους από αεροπλάνο που είχε καταληφθεί σε αεροδρόμιο της Ουγκάντα.

Διοικητής εκείνης της μονάδας ήταν ο Γιονατάν Νετανιάχου, ο μοναδικός νεκρός μεταξύ των Ισραηλινών κομάντος. Σήμερα ο αδελφός του, Μπενιαμίν, είναι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και είναι αυτός που θα αποφασίσει αν θα περιμένει, με την ελπίδα να γίνει διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση των ομήρων, ή αν θα προχωρήσει σκληρά με την ελπίδα να τους σώσει με τη βία.

«Η πιο δύσκολη κατάσταση ομηρίας στην ιστορία του Ισραήλ»

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, υπάρχουν αναφορές πως οι ΗΠΑ παρέχουν βοήθεια στο Ισραήλ με δεδομένα πληροφοριών και πιθανώς ακόμη και υποστήριξη με τις δικές τους ειδικές δυνάμεις. Μια μεγάλη ομάδα αεροπλανοφόρων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ τοποθετείται στα ανοικτά της ανατολικής Μεσογείου.

Αλλά η Χαμάς έχει αποδείξει ότι είναι ικανή για ασύμμετρο πόλεμο, ότι μπορεί να αντισταθμίσει το τεράστιο πλεονέκτημα του Ισραήλ σε τεχνολογία και δύναμη πυρός.

Αποφεύγοντας τα ψηφιακά ίχνη στις επικοινωνίες τους και περιορίζοντας τις επικοινωνίες αυτές στο ελάχιστο, κατάφεραν να αιφνιδιάσουν το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ένοπλοί τους που κρατούν αυτή τη στιγμή αυτούς τους 150 και πλέον ομήρους θα παραμείνουν εκτός σύνδεσης και εκτός ραδιοκυμάτων όσο το δυνατόν περισσότερο και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουν αφαιρέσει κάθε ψηφιακή συσκευή από τους αιχμαλώτους τους.

«Πρόκειται αναμφίβολα», λέει ο Ισραηλινός αναλυτής «για την πιο δύσκολη κατάσταση ομηρίας που έχει αντιμετωπίσει ποτέ το Ισραήλ στην ιστορία του».

ΠαλαιστίνηόμηροιΙσραήλΧαμάςειδήσεις τώραΠόλεμος στο Ισραήλ