Κόσμος|13.10.2023 06:00

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Τουρκία κινητοποιείται και στρατιωτικά; «Βλέπει» σοβαρές εξελίξεις και είναι αποφασισμένη να γίνει διαμεσολαβητής

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία προετοιμάζεται για σοβαρές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και κινητοποιείται. Και διπλωματικά, αλλά ίσως και στρατιωτικά. Ο Τούρκος πρόεδρος, και λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος που λειτουργεί ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης βασικά, Ομέρ Τσελίκ, είπαν ότι η τρέχουσα κατάσταση δείχνει πως θα συμβούν σοβαρά γεγονότα.

Η Άγκυρα του Ερντογάν παίρνει πλέον σαφή θέση υπέρ των Παλαιστινίων. Εστιάζει στην ανθρωπιστική διάσταση του πολέμου για να εμφανιστεί ως προστάτης των θυμάτων αδελφών Παλαιστινίων. Θεωρεί λάθος να τιμωρείται ολόκληρος ο παλαιστινιακός λαός και επικρίνει τον Μπλίνκεν, που είπε ότι πήγε στο Ισραήλ «ως Εβραίος».

«Είναι μια επικίνδυνη προσέγγιση», είπε ο Τσελίκ. «Αυτό δεν είναι διπλωματία. Είναι μεροληψία και φραξιονισμός. Είναι Μεσαίωνας που χωρίζει τον κόσμο με βάση τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις», τόνισε.

Οι ένοπλες δυνάμεις έτοιμες για παροχή βοήθειας

Από την άλλη τώρα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βγήκαν και εξέφρασαν δημοσίως την ετοιμότητά τους για την παροχή βοήθειας υπέρ των Παλαιστινίων.

Δεν διευκρινίζεται τι είδους βοήθεια, αλλά αν πρόκειται για ανθρωπιστική, υπάρχουν τόσες τουρκικές οργανώσεις να πάνε, όπως η Ερυθρά Ημισέληνος.

Αν πρόκειται για στρατιωτική βοήθεια στους Παλαιστινίους, αυτό θα περιπλέξει τα πράγματα περισσότερο. Και θα είναι μεγάλο ρίσκο για τον Ερντογάν, που θέλει να γίνει μεσολαβητής.

Ο Ερντογάν μίλησε με 13 ηγέτες σε 4 μέρες

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει τις επαφές του για να βρει στήριξη στη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία, που ευαγγελίζεται ότι πρέπει να υπάρξει με επικεφαλής τον ίδιο. Χαρακτηριστικά, έχει μιλήσει με 13 ηγέτες σε τέσσερις ημέρες και από ό,τι διαρρέεται εδώ και ένα 24ωρο, έχει επαφές και με τη Χαμάς -κυρίως για την απελευθέρωση αιχμαλώτων.

Στο μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο συνεδρίασε την Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών. Εκεί, έδωσε πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν και τα πρακτικά αυτά θα μείνουν μυστικά για 10 χρόνια.

Είναι κάτι που προκαλεί την περιέργεια, δεδομένου ότι η Τουρκία αναζητά ρόλο σε αυτή τη διένεξη, αλλά ακόμη είναι ασαφές ακόμη και για την ίδια πώς θέλει να εμπλακεί.

Ομέρ ΤσελίκΤουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙσραήλ