Κόσμος|13.10.2023 11:50

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το... αδύνατο σχέδιο εκκένωσης των Παλαιστινίων από τη Γάζα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
EPA
EPA
EPA
EPA
EPA
EPA

Το Ισραήλ διέταξε τους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν την βόρεια πλευρά του πολιορκημένου θύλακα των Παλαιστινίων εντός 24 ωρών. Από την άλλη, η Χαμάς κάλεσε τους κατοίκους να μην μετακινηθούν. Η επιχείρηση αυτή πάντως μόνο εύκολη δεν είναι – η μάλλον ακατόρθωτη -  για τους αμάχους.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται για: «εσπευσμένη απομάκρυνση όλων αμάχων της πόλης της Γάζας από τα σπίτια τους. Για την ασφάλειά τους και να μετακινηθούν προς τη ζώνη νότια του Wadi Gaza».

Περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιοχή εκκένωσης, η οποία εκτείνεται από τα βόρεια σύνορα της Γάζας έως τα νότια του Wadi Gaza, ενός υγροβιότοπου που διασχίζεται από ένα ποτάμι.

Η απόσταση από το συνοριακό πέρασμα Erez μέχρι τη γέφυρα πάνω από το Wadi Gaza είναι περίπου 17 χιλιόμετρα.

Ένας μέσος άνθρωπος θα χρειαζόταν περίπου τέσσερις ώρες για να περπατήσει - χωρίς να σταματήσει, σε καλά συντηρημένα μονοπάτια και δρόμους.

Ωστόσο, η εκκένωση της βόρειας Γάζας συνεπάγεται τη μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στους ήδη πυκνοκατοικημένους και βομβαρδισμένους δρόμους της πόλης της Γάζας.

Η περιοχή έχει 11 νοσοκομεία, τρεις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών και δύο προσφυγικούς καταυλισμούς που θα πρέπει να εκκενωθούν - όλα μέσα σε 24 ώρες.

Είναι σχεδόν αδύνατο αυτό να γίνει εάν αναλογιστεί κάποιος πως είναι δύσκολο το πέρασμα και από τους δρόμους που είναι γεμάτοι με ερείπια και καμένα αυτοκίνητα μετά από τις αεροπορικές επιδρομές από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε.

ΠαλαιστίνηΙσραήλεκκένωσηειδήσεις τώραΠόλεμος στο ΙσραήλΛωρίδα της Γάζας