Κόσμος|14.10.2023 23:21

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Γάζα - Επιθέσεις ευρείας κλίμακας προαναγγέλλει ο στρατός - Ανησυχία για νέα μέτωπα με Συρία και Λίβανο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Αιματοκύλισμα αμάχων στη Γάζα/ AP
Αιματοκύλισμα αμάχων στη Γάζα/ AP
Αιματοκύλισμα αμάχων στη Γάζα/ AP
Αιματοκύλισμα αμάχων στη Γάζα/ AP
Αιματοκύλισμα αμάχων στη Γάζα/ AP
Αιματοκύλισμα αμάχων στη Γάζα/ AP
Αιματοκύλισμα αμάχων στη Γάζα/ AP
Αιματοκύλισμα αμάχων στη Γάζα/ AP

Σε νέα ανακοίνωσή του, και ενώ όλα δείχνουν ότι, η εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα είναι θέμα ωρών, ο IDF αναφέρει ότι, «τάγματα και στρατιώτες του ισραηλινού στρατού έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα και είναι έτοιμοι να ανυψώσουν την ετοιμότητά τους».

Χαρακτηριστικά, εκπρόσωπος του στρατού, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου πως, «Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις προετοιμάζονται να εκτελέσουν μια ευρεία επίθεση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων συντονισμένων επιθέσεων από αέρος, θάλασσα και ξηρά». Όπως είπε, ισραηλινοί στρατιώτες διεξήγαγαν πρόσφατες μάχες εναντίον τρομοκρατών σε οικισμούς και διάφορα φυλάκια σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ενεργώντας «με αποφασιστικότητα να ανακτήσουν τον έλεγχο των οικισμών και των φυλακίων, συλλαμβάνοντας πολλά όπλα που είχαν στην κατοχή τους οι τρομοκράτες, ενώ επίσης διασώθηκαν τραυματίες».

Φόβοι για επέκταση της κρίσης και σε άλλες χώρες

Για τα καλά δείχνει να έχει ανάψει ο πόλεμος στο Ισραήλ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η πολιορκία της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Όπως μετέδωσε στο μεσημεριανό δελτίο του OPEN ο Σωτήρης Δανέζης από την πόλη Σφαράμ, στο σημείο, που βρίσκεται περίπου 20 χλμ. από το μεγάλο λιμάνι της Χάιφα, έγινε χθες το βράδυ ένα επεισόδιο ενδεικτικό του τι συμβαίνει στο Βορρά του Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο αφού καταρρίφθηκε drone το οποίο, από ότι φαίνεται, ήταν σε αναγνωριστική επιχείρηση στην περιχή που είναι στρατηγικής σημασίας αφού η Χάιφα είναι το μεγάλο λιμάνι του ισραηλινού στόλου. Αυτές τις μέρες, όσο πιο κοντά πλησιάζει κανείς στα σύνορα με το Λίβανο, τόσο πληθαίνουν τα επεισόδια με drone στα οποία έρχονται από την πλευρά του Λιβάνου αλλά και οι απόπειρες, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, να εισχωρήσουν τρομοκράτες μέσω των συνόρων στη χώρα. Χθες σημειώθηκε ένα τέτοιο επεισόδιο κατά το οποίο, σύμφωνα πάντα με τον ισραηλινό στρατό, τρία άτομα σκοτώθηκαν στα σύνορα. Αυτού του είδους τα επεισόδια είναι καθημερινά στο σημείο, γεγονός που αυξάνει και τους φόβους για επέκταση αυτής της κρίσης και εμπλοκή και άλλων χωρών, όπως ο Λίβανος, η Συρία και το Ιράν.

Στη Γάζα, που βρίσκεται υπό ασφυκτική πολιορκία, έχει δοθεί προτεραιότητα στη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου. Οι Αμερικανοί ζητούν από το Ισραήλ να αναβάλει τις χερσαίες επιχειρήσεις για ένα μικρό διάστημα, ώστε να δοθεί λύση στην ανθρωπιστική κρίση. Ο διάδρομος, λοιπόν, ανοίγει από τον βορρά της Γάζας ώστε οι άμαχοι να κατευθυνθούν προς το Νότο. Είναι ένα τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα καθώς είναι αδύνατον, στις 24 ώρες που έχει δώσει το Ισραήλ τελεσίγραφο, να μετακινηθούν τόσοι άνθρωποι προς τα νότια. Υπολογίζεται ότι μέχρι τώρα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι ενώ, δυστυχώς, υπάρχουν και αναφορές για ένα χτύπημα σε ένα κομβόι αμάχων με πάρα πολλούς νεκρούς. Ο αριθμός των νεκρών είναι αδιευκρίνιστος αυτή τη στιγμή, καθώς και το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Την ίδια ώρα, γύρω από τη Γάζα, έχουμε σταδιακά την ενίσχυση των ισραηλινών δυνάμεων του στρατού και, το μεγάλο ερώτημα είναι το πότε θα ξεκινήσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις.

Νετανιάχου: «Το επόμενο στάδιο έρχεται»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε σήμερα Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το γραφείο του, δίνοντας στη δημοσιότητα και ένα βίντεο από τη συνάντηση αυτήν.

Ο Νετανιάχου ακούγεται να ρωτά τους φαντάρους: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

Δεν έκανε καμία άλλη διευκρίνιση στο βίντεο αυτό, που δείχνει μόνο τους στρατιώτες να κουνούν καταφατικά το κεφάλι, απαντώντας στην ερώτησή του.

Ιρανός ΥΠΕΞ: «Υπάρχει μια ευκαιρία να αποφευχθεί γενικευμένη κρίση»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν υποστήριξε σήμερα από τη Βηρυτό ότι είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί μια «γενικευμένη κρίση» στη Μέση Ανατολή, σχολιάζοντας τους φόβους για μια ανάφλεξη στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισράηλ, στις 7 Οκτωβρίου.

«Υπάρχει ακόμη μια πολιτική ευκαιρία να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση στην περιοχή», είπε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προειδοποιώντας όμως ότι «ίσως να είναι πολύ αργά τις επόμενες ώρες».

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ φοβούνται το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στα σύνορα με τον Λίβανο εάν η Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, αποφασίσει να παρέμβει στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Στις δηλώσεις που έκανε από την πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι του Ιράν (Συρία, Χεζμπολάχ, Ιράν), που ανεπισήμως αποκαλούνται «Άξονας της Αντίστασης», μπορεί να αντιδράσουν στην περίπτωση κλιμάκωσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. «Η αντίσταση (σ.σ. στο Ισραήλ) στα άλλα μέτωπα εξέτασε όλα τα πιθανά σενάρια, έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με ειδικούς, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εάν το Ισράηλ ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα.

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι ο Αμπντολαχιάν συνομίλησε με τον Σάλεχ αλ Αρούρι, στέλεχος της Χαμάς και τον Ζιάντ αλ-Ναχάλα, τον ηγέτη του Ισλαμικού Τζιχάντ. Μετά τη Βηρυτό, ο Ιρανός υπουργός θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Κατάρ. Μολονότι η Τεχεράνη στηρίζει τη Χαμάς, η ιρανική ηγεσία επιμένει ότι δεν εμπλέκεται στην επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι.

«Βάναυσο εγχείρημα»

Το Ισραήλ προετοιμάζεται πιθανότατα για την παραμονή του στρατού του στη Γάζα για «μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε πρώην διοικητής του στρατού.

Ο υποστράτηγος Ρούπερτ Τζόουνς δήλωσε στο Sky News ότι δεν μπορεί να τεθεί χρονοδιάγραμμα για την εισβολή που σχεδιάζουν οι IDF, αλλά «κανείς δεν πρέπει να υποτιμά» το πόσο σκληρή θα είναι η επιχείρηση. «Όλα είναι αργά και επίπονα. Είναι τρομακτικό για τους στρατιώτες και των δύο πλευρώ και, φυσικά, για τους πολίτες», δήλωσε στο βρετανικό μέσο.

Όπως σημείωσε ο υποστράτηγος Τζόουνς, η χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα θα είναι ένα «βάναυσο εγχείρημα» για το οποίο ο ισραηλινός στρατός είναι πολύ προσεκτικά προετοιμασμένος. «η χερσαία εισβολή θα τους εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες». Ωστόσο, όπως τονίζει ο ίδιος, οι μάχες εντός του αστικού ιστού, και ειδικά στην πυκνοκατοικημένη Γάζα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα βάναυσες. «Αυτός είναι ο λόγος που οι Ισραηλινοί ενθαρρύνουν τον παλαιστινιακό πληθυσμό να απομακρυνθεί», υπογραμμίζει ο Τζόουνς.

Όσο κι αν το Ισραήλ επιτρέπει στους άμαχους να απομακρυνθούν, όμως, όπως λέει, θα υπάρξουν απώλειες μεταξύ αμάχων «πιθανώς σε αρκετά σημαντικό αριθμό».

Πόλεμος στο ΙσραήλΛωρίδα της ΓάζαςΠαλαιστίνηΓάζαΙσραήλΧαμάςειδήσεις τώρα