Κόσμος|15.10.2023 21:01

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Άναψε» η πολεμική μηχανή, οι ισραηλινές δυνάμεις σε θέσεις μάχης - Ανταπόκριση του OPEN λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Γάζα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Όλα τα νεότερα από το πεδίο του πολέμου στο Ισραήλ μετέδωσε στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του OPEN ο Σωτήρης Δανέζης. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις μάχης, ενώ η αγωνία για απομάκρυνση των αμάχων κορυφώνεται.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του καναλιού από το σημείο που βρίσκεται, στο νότιο ισραήλ, περνούν διαρκώς μονάδες του ισραηλινού στρατού οι οποίες κατευθύνονται για να πάρουν τις θέσεις τους γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για μία τεράστια κινητοποίηση. Είναι ξεκάθαρο ότι, το τελευταίο 24ωρο, η πολεμική μηχανή του Ισραήλ έχει τεθεί σε λειτουργία, υπάρχει αρκετή κινητικότητα που δεν υπήρχε τις προηγούμενες μέρες.

Οι επίλεκτες μονάδες του Ισραήλ παίρνουν θέσεις μάχης ενώ, όλα δείχνουν ότι ο στρατός κινείται για να πάρει τις θέσεις που πρέπει ενώ, παράλληλα, υπάρχουν εξελίξεις και στο πολιτικό πεδίο, οι οποίες θα καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, το πότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη φάση των επιχειρήσεων. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, αν αυτό θα συμβεί μέσα σε 24 ή 72 ώρες, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει μία σχετική καθυστέρηση. Η πρώτη δικαιολογία ήταν ο καιρός, ο οποίος, ωστόσο, είναι αρκετά καλός στην περιοχή. Υπάρχει μία προσπάθεια να δοθεί χρόνος στους αμάχους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους ενώ, επισήμως σήμερα δόθηκε σχετική εντολή για απομάκρυνση των αμάχων -και από τις εβραϊκές κοινότητες- από τον ισραηλινό στρατό. Την ίδια ώρα το Ισραήλ περιμένει να δει αν θα υπάρξουν σοβαρές μετακινήσεις των αμάχων προς τον νότο. Το απόγευμα της Κυριακής (14/10), μάλιστα, έγινε γνωστό ότι ο Νετανιάχου πείστηκε από τον πρόεδρο Μπάιντεν να ξαναρχίσει την παροχή νερού στο νότιο κομμάτι της Γάζας ώστε να δώσει κίνητρο στους αμάχους να κατευθυνθούν προς τον νότο, όπου θα υπάρχει παροχή νερού.

Το κομμάτι των αμάχων είναι σημαντικό γιατί το Ισραήλ δε θέλει να χάσει το «ηθικό πλεονέκτημα» που πιστεύει ότι έχει, στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Εκτός των αμάχων, ενδεχόμενες μεγάλες απώλειες του ισραηλινού στρατού θα δημιουργήσουν περαιτέρω αστάθεια στο εσωτερικό.

Επίσημα 120 οι όμηροι μέχρι στιγμής - Βέβαιο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός

Την ίδια ώρα, σημαντικό είναι και το θέμα των ομήρων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ισραηλινό υπουργείο άμυνας έχει επικοινωνήσει με 120 οικογένειες ομήρων ενώ είναι σίγουρο ότι, τις επόμενες ημέρες, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Προκύπτει ένα τεράστιο -πρώτα απ’ όλα ηθικό- θέμα εάν ξεκινάς έναν πόλεμο σε μία περιοχή που ξέρεις ότι υπάρχουν όμηροι. Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Η Γάζα είναι γεμάτη από υπόγεια τούνελ και σήραγγες χιλιομέτρων και εκεί εικάζεται ότι βρίσκονται, και ειδικές μονάδες της Χαμάς, αλλά ενδεχομένως και πολλοί από τους ομήρους. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν επιχειρήσεις απελευθέρωσης των ομήρων και, ταυτόχρονα, να έχεις ισχυρότατους βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση της Χαμάς. Υπάρχει, λοιπόν, ένα τεράστιο ζήτημα και κανείς δεν ξέρει πώς θα επιλυθεί από τους ειδικούς, την ώρα που σχεδιάζονται οι επιχειρήσεις των επόμενων ημερών.

Εκατοντάδες ρουκέτες στην Άσκελον

Την ίδια στιγμή, από την πόλη Άσκελον, η Αδαμαντία Λιόλιου σημείωσε ότι, και το απόγευμα της Κυριακής, ήχησαν οι σειρήνες καθώς ακούστηκαν τέσσερις εκρήξεις. Στο νοσοκομείο της Άσκελον, μόλις ήχησαν οι σειρήνες όλοι έτρεξαν εντός του κτιρίου. Ο κίνδυνος έχει φτάσει στην ισραηλινή πόλη που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τη Γάζα.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές 1039 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί προς την περιοχή της Άσκελον από την έναρξη του πολέμου, από τις οποίες οι 173 στόχευαν τον οικιστικό ιστό. Από την έναρξη του πολέμου 736 είναι οι τραυματίες που έφτασαν στο νοσοκομείο ενώ, όπως είπε στο OPEN και ο αρμόδιος διοικητής του νοσοκομείου, αρκετοί έφτασαν νεκροί.


ΙσραήλΓάζαειδήσεις τώραΠαλαιστίνηΧαμάςΠόλεμος στο ΙσραήλΛωρίδα της Γάζας