Κόσμος|17.10.2023 14:23

Μπαχτσελί: Η Ιερουσαλήμ και το Όρος των Ελαιών είναι ιεροί τόποι των Μουσουλμάνων - Τι Γκουαντάναμο, τι Γάζα;

Μαρία Ζαχαράκη

Ο εθνικιστής εταίρος της τουρκικής κυβέρνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ισχυρίστηκε σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας ότι «Η Ιερουσαλήμ είναι μουσουλμανική και ταυτόχρονα φέρει βαθιά ίχνη τουρκισμού. Το Όρος των Ελαιών, που περιγράφεται στο διάσημο έργο του αείμνηστου Φαλίχ Ριφκί Ατάι, βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ. Η Ιερουσαλήμ ήταν, είναι και θα είναι αιώνια ένας ιερός τόπος για εμάς. Δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί λέγοντας απλά "έφυγε", δεν μπορεί να πέσει λέγοντας απλά "έπεσε", αυτή η ζυγαριά δεν θα αντέξει, δεν μπορεί και δεν θα αντέξει αυτό το βάρος λέγοντας ότι είναι 'του Ισραήλ».

Πρωτόγονη η Δύση

Ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος ΜΗΡ κατήγγειλε τη Δύση για τη στήριξή της στο Ισραήλ και για την απαγόρευση διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων.

«Οι λεγόμενες πολιτισμένες χώρες συσπειρώθηκαν με τη σειρά τους πίσω από το Ισραήλ. Σας ρωτώ, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πού βρίσκεστε; Δεν είναι επονείδιστος πρωτογονισμός για τις ευρωπαϊκές χώρες να απαγορεύουν δίκαιες και αθώες διαδηλώσεις κατά των Παλαιστινίων;».

Απειλή η αποστολή αεροπλανοφόρου ΗΠΑ – Η Τουρκία απαντά

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί επιβεβαίωσε ότι οι ασκήσεις που ανακοίνωσε η Τουρκία στα ανοιχτά της Κύπρου αποτελούν απάντηση στην «απειλητική» αποστολή αεροπλανοφόρων στην Ανατ. Μεσόγειο.

«H αποστολή αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί απειλή και ένα ανεύθυνο βήμα που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ελαφρά τη καρδία. Η απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ως αντίποινα ή απάντηση σε αυτό είναι μια σωστή και γενναία στάση. Εκτός από την άσκηση με πραγματικά πυρά στην ανατολική Μεσόγειο στις 16-20 Οκτωβρίου 2023, η άσκηση που θα πραγματοποιηθεί από κοινού από την Τουρκία και το τουρκοκυπριακό κράτος στις 23-27 Οκτωβρίου 2023 αποτελεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι το πεδίο δεν είναι άδειο», υποστήριξε ο αρχηγός του ΜΗΡ.

Τι Γκουαντάναμο τι Γάζα;

Για να επιτεθεί μάλιστα ακόμη περισσότερο στις ΗΠΑ, προέβη και σε έναν άλλο παραλληλισμό.

«Δεν βλέπουμε καμία διαφορά μεταξύ των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται στη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, η οποία συστάθηκε από τις ΗΠΑ σε εδάφη στην Κούβα, και του ανθρωπιστικού δράματος στη Γάζα. Αλλά αυτό που λέμε εμείς είναι ότι οι Παλαιστίνιοι αδελφοί και αδελφές μας δεν είναι μόνοι, δεν είναι αβοήθητοι, το τουρκικό έθνος είναι μαζί τους με τις προσευχές τους και την υποστήριξή τους», δήλωσε ο Τούρκος εθνικιστής ηγέτης.

ΙερουσαλήμΤουρκίαΝτεβλέτ Μπαχτσελίειδήσεις τώραΓάζαΙσραήλ