Κόσμος|18.10.2023 00:40

Διπλωματικές εξελίξεις: Η Ιορδανία ακύρωσε τη Σύνοδο Κορυφής με τον Μπάιντεν και τους ηγέτες Αιγύπτου και Παλαιστίνης

Newsroom

Η αιματηρή επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις διπλωματικές συζητήσεις και συναντήσεις που στόχο είχαν την κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με την washingtonpost.com αρχικά ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Μετά τα μεσάνυχτα έγινε γνωστό ότι η Ιορδανία ακύρωσε την τετραμερή Σύνοδο Κορυφής που επρόκειτο να πραγματοποιήσει την Τετάρτη στο Αμμάν με την συμμετοχή του βασιλιά Αμπντάλα, του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των ηγετών της Αιγύπτου Αλ Σίσι και Παλαιστίνης στο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επρόκειτο να φθάσει αύριο στο Τελ Αβίβ για να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και στη συνέχεια επρόκειτο να μεταβεί στη σύνοδο κορυφής στο γειτονικό βασίλειο.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη σχολιάσει την ακύρωση της Συνόδου Κορυφής πάντως η αναμενόμενη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν (εφόσον πραγματοποιηθεί) γίνεται με ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο. Πάντως, στο Πεντάγωνο, η εκπρόσωπος Σαμπρίνα Σινγκ είπε στους δημοσιογράφους ότι «η διοίκηση Μπάιντεν αναμένει από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το κράτος δικαίου και το δίκαιο της ένοπλης σύγκρουσης καθώς συνεχίζει τον πόλεμο στη Γάζα».

Οι διεθνείς ηγέτες τα τελευταία 24ωρα έχουν επιδοθεί σε μια κούρσα επαφών, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η σύρραξη στη Μέση Ανατολή, ωστόσο μετά την επίθεση στο νοσοκομείο όλα μπορούν να αλλάξουν.

νοσοκομείοεπίθεσηΑίγυπτοςΑμπντέλ Φάταχ αλ ΣίσιΤζο ΜπάιντενΙορδανίαΠαλαιστίνηπόλεμος