Κόσμος|18.10.2023 23:45

Πολωνία: Να μην καθυστερεί στην ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης καλεί τον πρόεδρο Ντούντα επικεφαλής του Τρίτου Δρόμου

Newsroom

Ο συμπροεδρεύων του κεντροδεξιού συνασπισμού της Πολωνίας, Τρίτος Δρόμος, ο Σιμόν Χολόβνια, δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως ο εθνικιστής και προσκείμενος στο Κόμμα του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS) πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, δε θα καθυστερήσει να αναθέσει εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Το κυβερνών εθνικιστικό, υπερσυντηρητικό PiS του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, αν και κατέλαβε την πρώτη θέση, δε διαθέτει την αναγκαία πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση, ούτε και με τη συνδρομή των ψήφων της άκρας δεξιάς.

Έτοιμες να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού οι φιλοευρωπαϊκές παρατάξεις

Οι τρεις φιλοευρωπαϊκές παρατάξεις, ο Συνασπισμός των Πολιτών (KO), ο Τρίτος Δρόμος και η Νέα Αριστερά έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Τρεις ημέρες μετά τις πολωνικές εκλογές, ο Αντρέι Ντούντα δε φαίνεται να βιάζεται να αναθέσει την εντολή. Χθες, ο ηγέτης του Συνασπισμού των Πολιτών Ντόναλντ Τουσκ τον κάλεσε μετ' επιτάσεως να λάβει γρήγορα τις αποφάσεις του για τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Απευθύνω έντονη έκκληση προς τον πρόεδρο, οι άνθρωποι περιμένουν τις πρώτες αποφάσεις, άρα ζητούμε από τον πρόεδρο ενεργητικές και ταχείες κινήσεις», αναφέρει σε ανακοίνωση ο Ντόναλντ Τουσκ που δημοσιοποιήθηκε μέσω του Twitter (Χ).

ειδήσεις τώραΠολωνίαΝτόναλντ Τουσκ