Κόσμος|18.10.2023 23:56

Πόλεμος στο Ισραήλ - Φουντώνει η παγκόσμια οργή μετά το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας: Διαδηλώσεις ενάντια στο αιματοκύλισμα και φόβοι πως η ένταση θα επεκταθεί

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα/ ΑP (GALLERY)
Επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα/ ΑP (GALLERY)
Επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα/ ΑP (GALLERY)
Επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα/ ΑP (GALLERY)
Επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα/ ΑP (GALLERY)
Επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα/ ΑP (GALLERY)
Επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα/ ΑP (GALLERY)
Επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα/ ΑP (GALLERY)

Αβέβαιη είναι η επόμενη ημέρα για τη Μέση Ανατολή ακόμα και μετά και την επίσκεψη αστραπή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου είναι ορατός, ενώ οι συγκρούσεις Χαμάς και ισραηλινού στρατού συνεχίζονται με τους πρώτους να εκτοξεύουν ρουκέτες προς διάφορες πόλεις και τους δεύτερους να συνεχίζουν για 11η ημέρα να βομβαρδίζουν μέχρι ισοπέδωσης τη Λωρίδα της Γάζας, οι κάτοικοι της οποίας πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 3.500. Το 70% εξ αυτών μάλιστα είναι γυναίκες και παιδιά.

Αλληλοκατηγορίες για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα

Μόνο την Τρίτη, στον φρικτό αεροπορικό βομβαρδισμό του νοσοκομείου al-ahli βόρεια της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 500 άνθρωποι που είχαν βρει καταφύγιο στο προαύλιο του με τις εικόνες να προκαλούν παγκόσμιο σοκ και διεθνείς αντιδράσεις. 

Η Χαμάς από την πρώτη στιγμή «έδειξε» το Ισραήλ ως τον δράστη της επίθεσης. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και ηγέτες του αραβικού και ισλαμικού κόσμου κατηγόρησαν επίσης το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου. Ωστόσο, το Ισραήλ αρνήθηκε κατηγορηματικά πως προκάλεσε το μακελειό στο νοσοκομείο της Γάζας και έδειξε την Ισλαμική Τζιχάντ, κάνοντας λόγο για δυσλειτουργικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την πλευρά της. Η Ισλαμική Τζιχάντ απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό. Μάλιστα, το Ισραήλ, επικαλέστηκε και δημοσίευσε σειρά στοιχείων μεταξύ των οποίων βίντεο και ηχητικές συνομιλίες της Χαμάς που αμφισβητούνται από πολλούς. Μάλιστα, ειδικοί στο Channel 4 News σημειώνουν πως η συνομιλία των «μελών της Χαμάς» για το χτύπημα στο νοσοκομείο είναι ψεύτικη.

Αν και η ΕΕ κράτησε αποστάσεις υποστηρίζοντας πως πρέπει να δούμε όλα τα στοιχεία για το ποιος είναι υπεύθυνος, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην επίσκεψη-αστραπή έδειξε τις τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα ως υπεύθυνες για το μακελειό.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ, Ρίτσαρντ Σιούελ, επιβεβαίωσε στο BBC ότι το νοσοκομείο δέχτηκε άμεσο πλήγμα από ισραηλινή ρουκέτα και ότι είχε προηγηθεί διαταγή εκκένωσής του από τους Ισραηλινούς, προσθέτοντας μάλιστα ότι περίπου 5.000 άνθρωποι που είχαν καταφύγει στο προαύλιο το εγκατέλειψαν μετά από ένα μικρότερης κλίμακας ισραηλινό πλήγμα το προηγούμενο Σάββατο.

Πάντως, η Παλαιστινιακή αρχή ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να γίνει έρευνα για το μακελειό.

Αυτά είναι τα σενάρια μετά το αιματοβαμμένο χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας - Θα υποχωρήσει το Ισραήλ;

Υπάρχει τεράστιο ζήτημα καθώς το χτεσινό γεγονός είναι πολύ σοβαρό και θα λειτουργήσει ως καταλυτής στις εξελίξεις των επόμενων ημερών είτε προς τη μία κατεύθυνση είτε προς την άλλη. Το αισιόδοξο σενάριο είναι ότι θα φέρει όλες τις πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει μια μορφή διαλόγου με αυτή την αφορμή. Το αρνητικό σενάριο είναι να υπάρξει ανάφλεξη σε όλη τη Μέση Ανατολή λόγω του γεγονότος αυτού να έχουμε διαδηλώσεις και αποσταθεροποίηση χωρών με έντονο στοιχείο των Παλαιστίνιων όπως η Ιορδανία του Αμπντάλα και την Αίγυπτο, κάτι που θέλουν να αποφύγουν οι Αμερικανοί» ανέφερε ο απεσταλμένος του OPEN στο Τελ Αβίβ, Σωτήρης Δανέζης.

Οι πιέσεις Μπάιντεν για αυτοσυγκράτηση και τα πακέτα στήριξης στο Ισραήλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε πλήρως τη στήριξή του στο Ισραήλ, δήλωσε πως δεν ήταν αυτό πίσω από την πολύνεκρη επίθεση στο νοσοκομείο και υποσχέθηκε ένα γενναίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στο Νετανιάχου. Την ίδια στιγμή άσκησε πιέσεις στο Ισραήλ για «αυτοσυγκράτηση» και άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων κυρίως από την πλευρά της Αιγύπτου. «Έκανα δύσκολες ερωτήσεις στον πρόεδρο του Ισραήλ» έγραψε σε ανάρτησή του.

Ο  Μπάιντεν ανέφερε αρχικά ότι «η Χαμάς διέπραξε φρικαλεότητες που θυμίζουν τις χειρότερες καταστροφές του ISIS, εξαπολύοντας καθαρό, ανόθευτο κακό στον κόσμο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Εβραίους μετά το Ολοκαύτωμα. «Ο κόσμος ήξερε τότε και παρακολουθούσε. Δεν θα μείνουμε άπραγοι ξανά», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Τόνισε μάλιστα πως η κορυφαία προτεραιότητά του παραμένει η απελευθέρωση και η ασφαλής επιστροφή των ομήρων, και το έχει συζητήσει με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ο κ. Μπάιντεν είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ «θα διατηρήσουν τον σιδερένιο θόλο πλήρως εφοδιασμένο»

Προχώρησε και σε μια προειδοποίηση για τους Ισραηλινούς, η οποία φαίνεται να αντικατοπτρίζει το σημερινό κλίμα. «Ενώ αισθάνεστε αυτή την οργή, μην αναλώνεστε από αυτήν. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, εξοργιστήκαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ αναζητήσαμε δικαιοσύνη και αποδώσαμε δικαιοσύνη, κάναμε λάθη» είπε.

Ο κ. Μπάιντεν είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου, «οι επιλογές δεν είναι ποτέ ξεκάθαρες ή εύκολες για την ηγεσία» και «πάντα υπάρχει κόστος». Επεσήμανε και ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των Παλαιστινίων δεν είναι η Χαμάς και ότι η μαχητική οργάνωση χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Τέλος υποσχέθηκε 100 εκατομμύρια ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Όπως είπε υπερασπίζεται απερίφραστα την προστασία της ζωής των αμάχων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και ότι θρηνεί για τις οικογένειες των νεκρών.

Στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής η Γάζα - Ανοίγει ανθρωπιστικός διάδρομος

Μπορεί από το Ισραήλ να τονίστηκε ότι μόνο εφόσον επιστραφούν οι όμηροι θα σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα από τα εδάφη του, αλλά η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ φαίνεται ότι άμβλυνε τα πνεύματα και θα αποδειχθεί σωτήρια για αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται από την ισραηλινή αεροπορία.

Ειδικότερα, από το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου εκδόθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «υπό το πρίσμα του αιτήματος του (Αμερικανού) Προέδρου (Τζο) Μπάιντεν, το Ισραήλ δεν θα εμποδίσει τη μεταφορά ανθρωπιστικών προμηθειών από την Αίγυπτο, εφόσον αυτές είναι μόνο τρόφιμα, νερό και φάρμακα στον άμαχο πληθυσμό στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

ΓάζαΧαμάςΠόλεμος στο ΙσραήλΜέση Ανατολήειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλ