Κόσμος|19.10.2023 11:05

Η «ακτινογραφία» του πολύνεκρου χτυπήματος στο νοσοκομείο στη Γάζα - Όσα γνωρίζουμε και τα κρίσιμα ερωτήματα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα/ ΑP (GALLERY)
Επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα/ ΑP (GALLERY)
Επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα/ ΑP (GALLERY)
Επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα/ ΑP (GALLERY)
Επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα/ ΑP (GALLERY)
Επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα/ ΑP (GALLERY)
Επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα/ ΑP (GALLERY)
Επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα/ ΑP (GALLERY)

Εν μέσω των συνεχιζόμενων αλληλοκατηγοριών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης σχετικά με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα, η υπηρεσία Verify του BBC ερευνά σε βάθος το περιστατικό. Η εξέτασή τους περιλαμβάνει την ενδελεχή εξέταση βίντεο, εικόνων και άλλων μορφών αποδεικτικών στοιχείων, εκτός από τη συλλογή μαρτυριών αυτοπτών μαρτύρων.

Τι γνωρίζουμε για την έκρηξη

Το νοσοκομείο επλήγη από έκρηξη περίπου στις 19:00 τοπική ώρα την Τρίτη. Το πρώτο σημαντικό στοιχείο σχετικά με το περιστατικό προήλθε από ένα βίντεο 20 δευτερολέπτων που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φέρεται να δείχνει την έκρηξη.

Ζωντανά πλάνα από το δίκτυο μέσων ενημέρωσης Al-Jazeera, που προβλήθηκαν στις 18:59 τοπική ώρα, κατέγραψαν ένα φωτεινό αντικείμενο πάνω από τη Γάζα. Αναβόσβησε δύο φορές, άλλαξε δραστικά κατεύθυνση και στη συνέχεια εξερράγη.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το αντικείμενο αυτό ήταν πύραυλος που φάνηκε να εκρήγνυται ή να διαλύεται. Διάφορα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν την ίδια έκρηξη από διαφορετικές γωνίες και αποστάσεις.

Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής ευρήματα δεν οδηγούν σε σαφή συμπεράσματα. Τρεις ειδικοί έχουν προτείνει ότι η εικόνα δεν συνάδει με αυτό που θα περίμενε κανείς συνήθως από μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

  1. Ο Andres Gannon, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στις ΗΠΑ, παρατήρησε ότι οι κρατήρες στο έδαφος φαίνονται μικροί, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να έχουν προκληθεί από συντρίμμια πυραύλου.
  2. Ο Justin Bronk, ανώτερος ερευνητής στο Βασιλικό Ινστιτούτο Ηνωμένων Υπηρεσιών (Rusi) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, συμφωνεί.
  3. Αν και είναι δύσκολο να εξακριβωθεί σε αυτό το πρώιμο στάδιο, τα στοιχεία κλίνουν προς την πιθανότητα η έκρηξη να προκλήθηκε από αστοχία πυραύλου.

Το BBC επαλήθευσε τις λεπτομέρειες των κτιρίων και τη διάταξη του χώρου χρησιμοποιώντας δημόσια διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες, επιβεβαιώνοντας ότι η έκρηξη έλαβε χώρα στο νοσοκομείο.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε μια αυλή εντός του χώρου του νοσοκομείου. Οι επίγειες εικόνες μετά την έκρηξη δεν αποκαλύπτουν σημαντικές ζημιές στα γύρω κτίρια του νοσοκομείου.

Εκατοντάδες θύματα

Το νοσοκομείο λειτουργεί από την Αγγλικανική Εκκλησία και ο πρύτανης του Κολλεγίου του Αγίου Γεωργίου στην Ιερουσαλήμ ενημέρωσε το BBC ότι περίπου 1.000 εκτοπισμένοι βρίσκονταν στην αυλή του νοσοκομείου όταν αυτό χτυπήθηκε, ενώ περίπου 600 ασθενείς και προσωπικό βρίσκονταν μέσα στο κτίριο.

Δημοσιογράφος του BBC επισκέφθηκε το νοσοκομείο το πρωί και ένας μάρτυρας τον ενημέρωσε ότι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένα άτομα βρίσκονταν στο νοσοκομείο όταν σημειώθηκε η έκρηξη.

Ο γενικός ιατρός Derrick Pounder, ιδρυτικό μέλος των Ιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος ειδικεύεται σε τραυματισμούς σε συγκρούσεις, εξέτασε ορισμένες από τις εικόνες και πρότεινε ότι τα διάσπαρτα τραύματα προκλήθηκαν πιθανότατα από θραύσματα από την έκρηξη.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε την Τετάρτη ότι 471 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο περιστατικό.

Η ισραηλινή πλευρά αμφισβήτησε τον αριθμό αυτό, ισχυριζόμενη ότι ήταν σκόπιμα «φουσκωμένος», αλλά δεν έχει δώσει τη δική της εκτίμηση για τα θύματα. Λόγω της περιορισμένης πρόσβασης ανεξάρτητων οργανώσεων στην περιοχή, παραμένει πρόκληση η επαλήθευση του αριθμού των θυμάτων.

Τα κρίσιμα ερωτήματα

Μια κρίσιμη πτυχή είναι η μορφολογία του κρατήρα που άφησε πίσω της η έκρηξη. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι η απουσία μεγάλου κρατήρα αντικρούει την πιθανότητα οι ισραηλινές δυνάμεις να προκάλεσαν την έκρηξη.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο που λείπει είναι η απουσία θραυσμάτων πυραύλων. Τα βλήματα συχνά αναγνωρίζονται από τα υπολείμματά τους, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της προέλευσής τους. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, τέτοια στοιχεία δεν έχουν παρατηρηθεί, όπως σημειώνει το BBC.

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα ηχογράφηση μιας υποκλαπείσας συνομιλίας μεταξύ δύο μαχητών της Χαμάς, οι οποίοι φέρονται να αναγνώρισαν ότι το νοσοκομείο χτυπήθηκε από βλήμα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ). Η PIJ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μαχητική ομάδα στη Γάζα και υποστήριξε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, είναι προς το παρόν αδύνατο να εξεταστεί ανεξάρτητα η ηχογράφηση και η PIJ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη, επιρρίπτοντας αντίθετα την ευθύνη στο Ισραήλ για την έκρηξη.

ΙσραήλΓάζαΠαλαιστίνηειδήσεις τώραΠόλεμος στο ΙσραήλΛωρίδα της Γάζας