Κόσμος|19.10.2023 11:21

Ερντογάν: «Η σφαγή στη Γάζα έχει πάρει άλλη διάσταση» -

Μαρία Ζαχαράκη

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε δήλωση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης και αφού καταδίκασε για άλλη μια φορά τη σφαγή στο νοσοκομείο της Γάζας, εστίασε και πάλι στο θέμα της προσπάθειας της Τουρκίας για εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

Ο Ερντογάν συνεχάρη τον OIC για την επίδειξη της αποφασιστικότητας του ισλαμικού κόσμου, την αλληλεγγύη του προς τον παλαιστινιακό λαό και την έμπρακτη υποστήριξή του στην παλαιστινιακή υπόθεση απέναντι στην αυξανόμενη καταπίεση του Ισραήλ και ανέφερε:

«Καταβάλλουμε εντατικές προσπάθειες από την αρχή για να βρούμε μια λύση στην κρίση που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή μας».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι μέχρι στιγμής είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με 18 ηγέτες και έστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή σε συνεργασία με την Αίγυπτο.

Επέκρινε ξανά τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για την αποστολή αεροπλανοφόρων στο Ισραήλ χωρίς να τις κατονομάσει.

«Οι προσπάθειές μας να εδραιώσουμε την ηρεμία έχουν διαταραχθεί από την αποστολή αεροπλανοφόρων στην περιοχή, την παύση της βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό και την αδιακρίτως τιμωρία του λαού της Γάζας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Εγκλήματα πολέμου

Ο Ερντογάν τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για άλλη μια φορά απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

«Οι βομβαρδισμοί αθώων ανθρώπων που έχουν μετακινηθεί στις λεγόμενες 'ασφαλείς ζώνες', συνοριακές πύλες, τζαμιά, σχολεία και οικισμούς αμάχων είναι μόνο μερικά από τα εγκλήματα πολέμου που έχουμε δει τις τελευταίες 12 ημέρες», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον ισραηλινό βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα, ο Ερντογάν είπε:

«Η σφαγή στη Γάζα έχει λάβει άλλη διάσταση. Καταδικάζω τους δράστες αυτής της επίθεσης, η οποία συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ισοδυναμεί με γενοκτονία κατά του λαού της Γάζας». Ο Ερντογάν τόνισε ότι εκτός από τους δράστες της σφαγής, υπεύθυνοι ήταν και εκείνοι που ρίχνουν λάδι στη φωτιά με τις δηλώσεις τους.

«Οι δυτικές χώρες δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο εκτός από το να ρίξουν λάδι στη φωτιά», δήλωσε ο Ερντογάν. «Οι διεθνείς οργανισμοί μέσων ενημέρωσης συναγωνίζονται για να εξαγνίσουν τη σφαγή με τις προκατειλημμένες και υποκριτικές μεταδώσεις τους».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται για μια κατάπαυση του πυρός πρώτα και στη συνέχεια για την εδραίωση μιας διαρκούς σταθερότητας.

ειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙσραήλΛωρίδα της ΓάζαςΤουρκία