Κόσμος|19.10.2023 22:35

Πόλεμος στο Ισραήλ: Όλα έτοιμα για χερσαία εισβολή, με βασικό στόχο την εξάλειψη της Χαμάς – Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι για το μέλλον της Γάζας

Newsroom

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις του πολέμου στο Ισραήλ καθώς, όπως όλα δείχνουν, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επιχείρηση των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που επιβεβαίωσε και υπουργός Οικονομίας της χώρας σε συνέντευξή του στο ABC.

Εν αναμονή της χερσαίας εισβολής 

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Σωτήρης Δανέζης από το Τελ Αβίβ, καθώς οι επισκέψεις των παγκόσμιων ηγετών στο Ισραήλ ολοκληρώνονται, φαίνεται ότι ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη φάση της επιχείρησης στη Γάζα. Ήδη, πληθαίνουν οι αναφορές και οι διαρροές για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου, και, παρά το γεγονός ότι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πίεσε για ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ράφα και για την προστασία των αμάχων, την ίδια ώρα υποσχέθηκε στρατιωτικό υλικό, και φέρεται να έδωσε το «πράσινο φως» στην ισραηλινή ηγεσία για να προχωρήσει με την υλοποίηση του σχεδίου της.

Ήδη σήμερα, ο ισραηλινός υπουργός άμυνας επισκέφθηκε ξανά τους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με τη Γάζα, έτοιμοι να εισβάλλουν. Ο υπουργός τους επισκέφθηκε για να τους εμψυχώσει , τους είπε ότι θα είναι μία δύσκολη αποστολή που δε θα κρατήσει μία με δύο μέρες, αλλά δε θα τελειώσει αν δεν επιτευχθεί ο τελικός στόχος, που είναι η καταστροφή της Χαμάς.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης 

Δύο εβδομάδες μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός και η ηγεσία της χώρας φαίνεται να μην έχουν παρεκκλίνει ούτε εκατοστό από τον αρχικό, πρωτεύοντα στόχο τους, που είναι η καταστροφή της Χαμάς με κάθε μέσο και τρόπο. Αυτός θα είναι ο στόχος των επιχειρήσεων που θα ξεκινήσουν – αργά ή γρήγορα.Στο ερώτημα για το εάν υπάρχει στρατηγική εξόδου από αυτή την κρίση, ακόμα και σε περίπτωση νικηφόρου πολέμου, για πρώτη φορά σήμερα ειπώθηκε μία πρόταση από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος ανέφερε σε δημοσιογράφους την πρόταση που έριξε στο τραπέζι, σε περίπτωση που απομακρυνθεί και καταστραφεί η Χαμάς, η διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας να ανατεθεί πίσω στην παλαιστινιακή Αρχή η οποία, το 2007, εκδιώχθηκε από την περιοχή, από τη Χαμάς.

«Να είστε έτοιμοι, η εντολή πλησιάζει»

Στο μέτωπο βρέθηκε και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος διαμήνυσε πως το Ισραήλ θα επικρατήσει με την ισχύ του. «Ο λαός του Ισραήλ στέκεται πίσω σας και θα καταφέρουμε ένα ισχυρό χτύπημα στον εχθρό για να κερδίσουμε τη νίκη».

Λίγο νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, διαμήνυσε σήμερα (19/10) στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, «να είστε έτοιμοι, πλησιάζει η ώρα της εντολής». Για τη χερσαία επίθεση του Ισράηλ στη Γάζα, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα είναι «κάτι που δε θα έχουμε ξαναδεί».

Όπως δήλωσε ο Γκάλαντ ενώπιον των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σήμερα, θα πρέπει να είναι έτοιμοι γιατί «πλησιάζει η ώρα της εντολής»- της επιχείρησης, δηλαδή, των στρατευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας. «Είμαι υπεύθυνος για το κατεστημένο της άμυνας. Ήμουν υπεύθυνος για αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά, και είμαι υπεύθυνος για τη νίκη στη μάχη», είπε μεταξύ άλλων ο ισραηλινός υπουργός, κατά τη συνάντησή του με δημοσιογράφους σε στρατιωτικό κέντρο κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. «Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή», τόνισε ο Γκαλάντ.

Μπάιντεν: Βρισκόμαστε σε σημείο παγκόσμιας καμπής

Λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις του από το Οβάλ Γραφείο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε μία ανάρτηση στο Twitter, κρούοντας κώδωνα κινδύνου. «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. Η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ο συνεχιζόμενος βίαιος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Βρισκόμαστε σε σημείο παγκόσμιας καμπής, που μεγαλύτερο από κάθε κόμμα ή πολιτική. Απόψε θα απευθυνθώ στο έθνος από το Οβάλ Γραφείο».

Καταδικάζουν τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστίνιων Αίγυπτος και Ιορδανία

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ζήτησαν σήμερα από το Κάιρο τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας το Ισραήλ για «συλλογική τιμωρία» του πληθυσμού, με στόχο να οδηγηθούν στη «λιμοκτονία» οι Παλαιστίνιοι και να υποχρεωθούν να εκτοπιστούν».

Οι ηγέτες της Αιγύπτου και της Ιορδανίας επρόκειτο αρχικά να συναντηθούν στο Αμάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, όμως η Ιορδανία ακύρωσε την τετραμερή σύνοδο. «Η Αίγυπτος και η Ιορδανία απορρίπτουν την πολιτική συλλογικής τιμωρίας μέσω της πολιορκίας, της λιμοκτονίας και του εξαναγκαστικού εκτοπισμού» των κατοίκων του φτωχού παλαιστινιακού θύλακα, ανακοίνωσαν τα ιορδανικά ανάκτορα. Προειδοποίησαν επίσης ότι απειλείται μια «περιφερειακή καταστροφή» στην περίπτωση επέκτασης της κρίσης και ζήτησαν να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες.

Η Αίγυπτος, που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, και η Ιορδανία, που έχει σύνορα με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έχουν υπογράψει συνθήκες ειρήνης με το Ισραήλ, το 1979 και το 1994 αντιστοίχως. Συχνά αναλαμβάνουν μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Νωρίτερα σήμερα ο Σίσι συναντήθηκε με τον επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική και Νότια Ασία (Centcom) για να συζητήσουν «την κατάσταση στη Γάζα», ανέφερε το γραφείο του.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι και ο Βρετανός ομόλογός του Τζέιμς Κλέβερλι δήλωναν από κοινού ότι «προτεραιότητά» τους είναι «να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια» στους κατοίκους της Γάζας. Εκατοντάδες φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης σταθμεύουν έξω από τη Γάζα, που σφυροκοπείται συνεχώς από το Ισραήλ. Για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφας –τη μοναδική που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ– το Κάιρο λέει ότι θα πρέπει πρώτα να αποκατασταθούν οι βομβαρδισμένοι δρόμοι που οδηγούν σε αυτήν. Σύμφωνα με δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, για τον σκοπό αυτόν στάλθηκαν μηχανήματα από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε πλάνα που μεταδόθηκαν από το Al Jazeera φαίνονται μεγάλοι κρατήρες, το σπασμένο οδόστρωμα και κάποια κατεστραμμένα κτίρια στην περιοχή της διάβασης.

Νέα συγκλονιστικά βίντεο από την επίθεση της Χαμάς στα κιμπούτς

Νέα συγκλονιστικά βίντεο από την επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ δημοσιεύει το CNN. Στα βίντεο φαίνονται οι μαχητές της οργάνωσης να τρέχουν σε κήπους σπιτιών, να ανοίγουν πυρά κατά αμάχων και στη συνέχεια να εξοντώνονται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού είχαν συλλέξει λεπτομερείς πληροφορίες για τα κιμπουτς, όπως που βρίσκονται οι γεννήτριες και που φυλάσσεται ο οπλισμός.  

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι βρήκαν πάνω σε νεκρούς μαχητές της Χαμάς έγγραφα, στο οποία τους δίνεται η οδηγία να πάρουν ομήρους και να τους κρατήσουν μακριά από όπλα ή κάθε άλλο μέσο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να αυτοκτονήσουν καθώς και να σκοτώσουν οποιονδήποτε συνιστά απειλή ή προκαλεί αναστάτωση.

Ένα άλλο έγγραφο που βρέθηκε σε ένα μαχητή της Χαμάς και την αυθεντικότητα του οποίου δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει το CNN αναφέρεται στην Αλ Κάϊντα και το ISIS.

Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εκθειάζει το τζιχάντ κατά των Εβραίων και των σταυροφόρων, και όπως υποστηρίζουν αποδεικνύει την αυξανόμενη επιρροή της τζιχαντιστικής ιδεολογίας στην οργάνωση. 

ΓάζαΛωρίδα της ΓάζαςΧαμάςειδήσεις τώραΙσραήλΠαλαιστίνηΠόλεμος στο ΙσραήλΜπένιαμιν Νετανιάχου