Κόσμος|20.10.2023 06:00

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τα ομαδικά πυρά τουρκικών ΜΜΕ κατά του Νετανιάχου και η προσεκτική στάση του Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Αλλάζει άρδην το κλίμα στην Τουρκία για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς η ώρα της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας πλησιάζει, και την κατάσταση στην περιοχή να οξύνεται όλο και περισσότερο.

Χθες ο τουρκικός Τύπου προχώρησε σε «ανάθεμα» κατά του Νετανιάχου: Οι τουρκικές εφημερίδες τον παρομοίαζαν ακόμη και ως «Δράκουλα». Όμως τα πυρά των τουρκικών ΜΜΕ στρέφονται μόνο στον πρωθυπουργό του Ισραήλ και όχι στην ίδια τη χώρα. Όπως εκτίμησε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, ίσως η Άγκυρα, να ποντάρει πλέον σε μία μετα-Νετανιάχου σχέση με το Τελ Αβίβ.

Ο Ερντογάν προσπαθεί πρώτα να δει, εάν μπορεί να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας τόσο με Ισραηλινούς όσο και με Παλαιστίνιους, και αν αυτό δεν λειτουργήσει και το Ισραήλ συνεχίσει τις επιθέσεις του μπορεί να δούμε τον πρόεδρο της Τουρκίας να παίρνει μια πιο καθαρή και ισχυρή θέση στη διένεξη.

Πάντως, αυτό που απεύχεται τώρα ο Τούρκος πρόεδρος είναι να χάσει την εύνοια της Δύσης για δύο λόγους και για αυτούς είναι πολύ προσεκτικός στο τι λέει:

Και για να μη χάσει την όποια ζωτική οικονομική στήριξη, προσπαθεί να βρει ο υπουργός του Σιμσέκ από τη Δύση.

Αλλά και για να μη τελειώσει άδοξα πάλι το θέμα των F-16, παρόλο που το θέμα αυτό έχει πλέον πάρει οριστική παράταση, όσο μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Κάποια στιγμή όμως οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν και τότε ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η στάση του θα μετρηθεί αναλόγως.

ΙσραήλΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΧαμάςειδήσεις τώραΠόλεμος στο ΙσραήλΜπένιαμιν Νετανιάχου